Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · V. évfolyam 3. szám · 2004. március 19.
Tanítványok javasolták a kitüntetést

 
Dr. Kovalszky Ilona

Dr. Kovalszky Ilona, az ÁOK I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet tudományos főtanácsadója "Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő" kitüntetést kapott. Ebből az alkalomból beszélgettem vele. Meglepően sok fiatal embert látni a molekuláris diagnosztikai laboratóriumban, akik részben TDK-sok és doktoranduszok.

Interjúalanyom az egyetem elvégzése után rögtön az intézetbe került dr. Lapis Károly professzor úr meghívására. Az akkori hat év alatt is voltak TDK-s tanítványai. Egy kis kitérővel néhány évig belgyógyászként dolgozott az egyik fővárosi kórházban, majd útja ismét az intézetbe vezetett a nyolcvanas évek közepén. Jelenlegi munkacsoportja a májzsugor, a májrák kialakulásában szerepet játszó tényezőket vizsgálja, konkrétan azt, hogy a májsejtek mikrokörnyezete miként befolyásolja a daganatok kialakulását és progresszióját.

Több a biológus, mint a medikus

Az utóbbi időben sokkal többen jönnek az ELTE biológus hallgatói közül az intézetbe. A két egyetem közötti együttműködés rendszeres. Kovalszky doktornőnek jelenleg is nyolc diákköröse van, a korábbi tanítványok PhD-hallgatók a laboratóriumban. Mint mondja, az már az első egy-két hónap alatt kiderül, milyen a hallgató affinitása a tudományhoz, mennyire veszi komolyan a rábízott feladatokat.

- Általában arra törekszem, hogy a kutatási eredményeket a diákok akár egyéni szerzőként, akár társszerzőként publikálják. Azért szeretem a fiatalabb generációt, mert merészek, mindig újabb és újabb ötleteik vannak. Mindig arra biztatom őket, hogy engedjék szabadjára a gondolataikat.

A kutatásokat jelenleg két szinten, részben szövettenyészeteken, másrészt állatkísérleteken végzik. Ehhez sikerült beszerezni úgynevezett transzgénegereket is. Feltételezik néhány fehérje molekuláról, hogy fontos szerepük van a daganatok kialakulásában, illetve annak megelőzésében. A sejtekbe bevitt fehérje molekulákkal pedig sikerült kiérésre bírni a májrákos sejteket.

A diagnosztikát segítendő, az ÁOK Urológiai Klinikájával együttműködésben már daganatos betegek vizeletéből is kimutatták a rákkeltő sejteket. A következő lépés pedig az lesz, amikor már a lehető legkorábban, vizeletmintából mutatják ki azt, hogy a páciens hólyagrákban szenved.

A legutóbbi (februári) egyetemi TDK konferencián Kovalszky doktornő két tanítványa Bedi Katalin és Tátrai Péter (az ELTE V. éves biológus hallgatói) előkelő helyezést nyertek. Tátrai Péter "A kóros májban megváltozott heparán-szulfát és az agrin a pericapillaris extracellularis matrixban" című előadásáért kapott első helyezést. A diploma után a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájába jelentkezik, ahol a jelenlegi TDK kutatási témáját folytatná tovább. Bedi Katalin szintén első helyen végzett a "Mikroszatellitavizsgálat húgyhólyagdaganatok kimutatására" című előadásával. A következő tanévben ő is itt, az egyetemen szeretné folytatni a tanulmányait. Voltaképpen az ő javaslatuk is hozzájárult dr. Kovalszky Ilona egyetemi kitüntetéséhez.

Ilonka Mária

 
Lap teteje | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk