Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 8. szám · 2008. június 20.

Továbbfejlődni és gyógyítani

blank
blank
20080820.jpg

Duhaj Szilvia

A mindennapokat megélni, betegeket gyógyítani egész életre szóló elhivatottságot jelent. A fiatal kutatónő ars poeticájában ez került az első helyre.

Dr. Duhaj Szilvia, a FOK I. éves rezidense „Kiváló tudományos diákkörös” kitüntetést kapott, amelyet a februári egyetemi TDK konferencián vett át. A doktornő jelenleg a Konzerváló Fogászati Klinikán ismerkedik a szakmával múlt év szeptembere óta. Harmadév második félévében kezdte a TDK munkát ugyanebben az intézményben, közben az Orálbiológiai Tanszékkel is tartotta a kapcsolatot. Témavezetője dr. Kerémi Beáta egyetemi tanársegéd volt a Konzerváló Fogászati Klinikáról. Duhaj Szilvia és TDK-s csoporttársai keringésvizsgálatokat végeztek az orális régióban, lézer Doppler véráramlás-mérőt használva. Vizsgálták továbbá a gingiva keringését fiziológiás és patológiás körülmények között, elemezték a NO szerepét, az indometacin hatását. Legutóbbi igen izgalmas kísérletük egy állatkísérletes modell volt. A BPC157 hatását vizsgálták parodontitisre (Evans-kék módszer, mikro CT vizsgálatok).

– Számomra a legnagyobb példakép dr. Kerémi Beáta, a témavezetőm. Nagyon kitartó és lelkes, precíz, körültekintő, valamint maximális szakmai és emberi segítséget nyújt a hallgatóinak. Rajta kívül – csak néhány nevet említve – dr. Lohinai Zsolt és dr. Vág János egyetemi adjunktusokat tartom még tudományos példaképeimnek. Az általam végzett kutatómunka inkább az elméleti, mintsem a klinikai terület felé irányult. A rezidensi rendszerbe kerüléshez rendkívül nagy segítség volt az, hogy a klinikán TDK munkát végeztem. Ezen kívül „tudományos szemlélettel” tudok nagyon sok klinikai esetre is tekinteni – mondja a doktornő, aki jelenleg is dr. Kerémi Beátával és csapatával dolgozik, mivel folytatják a keringésvizsgálatokat. Mindig a gyógyítás lesz majd a fő tennivaló az életében, azonban a kutatómunkát sem szeretné elhanyagolni. A jövőben szeretne konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tenni.

I.M.

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk