Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/6. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 6. szám · 2008. május 19.

Nélkülözhetetlen dietetikusok

blank
blank
20080615.jpg

Újvári Zoltánné

Tavalyi tavaszi nemzeti ünnepünkön Újvári Zoltánné, a Kútvölgyi Klinikai Tömb Dietetikai Szolgálatának vezetője Kiváló Dolgozó kitüntetést kapott. Nagyon türelmes és közvetlen ember hírében áll, 1968 óta dolgozik az egészségügyben. Vas megyéből származik, az érettségi után a fővárosban végezte a diétás nővérképzőt. Pesten nem kapott munkát, így pályáját a Pécsi Orvostudományi Egyetemen kezdte.

Újváriné nyolc hónapot dolgozott vesebetegek között, megtanulta ezt a szakterületet is. Ezután újabb nyolc hónap következett a nagykanizsai kórházban, ahol élelmezésvezető-helyettesként és diétás nővérként tevékenykedett. 1969-ben került a Szabadság-hegyi tüdőszanatóriumba, amelyet 1978-ban csatoltak a SOTE-hoz, ezen belül is a III. számú Belgyógyászati Klinikához. Ebben az évben szerzett dietetikusi diplomát az Egészségügyi Főiskolán, 1995-ig dietetikusként, 1998-ig pedig élelmezésvezetőként és vezető dietetikusként dolgozott.

Bizalmon alapuló

A Dietetikai Szakszolgálatnak a vezetőn kívül még 6 diplomás munkatársa van. Valamennyi klinikai területen tevékenykednek. Felelősségteljes munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a betegek gyógyításához. Meglehetősen sok fejtörést okoz, hogyan oldják meg az egy napra meghatározott, szűkös pénzügyi keretből a különféle betegségben szenvedőknek előírt diétás élelmezést. Külön kell gondolni a vesebetegekre, a diabéteszesekre, illetve a sebészeti műtéten átesettekre, és más-más kalóriájú étkezésben részesülnek például a pszichiátriai kezeltek. Külön étkezési tanácsadást tartanak a várandós asszonyoknak is.

A tanfolyam anyagát ők állítják össze.

A diétás étkezés személyre szóló. Ezért a dietetikusok munkája nagyon is bizalmon alapuló. Az odafigyelés, a törődés nagyon sokat segíthet a betegségek kialakulásának megelőzésében. De ha már megtörtént a baj, akkor a táplálkozás módosításával maga a beteg is hozzájárulhat saját gyógyulásához.

Újváriné Erzsébet nagyon szereti a kollégáit és legfőképpen a betegeket. Örül, ha sikerül egy új, hatékony diétás ételt megkóstoltatni a pácienssel. S, ha az illető meggyógyul, akkor már remélhető, hogy tudatos táplálkozással, diétázással karban tudja tartani az egészségét.

Gyakorlati bemutatás

A dietetikus szakember 20 éve vezet gyakorlatokat a Pécsi Egészségügyi Főiskolán és egyetemünk Egészségtudományi Karán. Egyszerre hat csoportot fogad kollégáival bemutatva a diákoknak a dietetikusok gyakorlati munkáját.

A Dietetikai Szolgálat munkatársai felügyelnek a KÚT összes betegeinek – a benn fekvők és az ambulánsan kezeltek – diétás étkezésére. Mint megtudtuk: az Ápolási Igazgatósághoz való csatolásuk azt jelenti, hogy munkájuk jól szervezett, valamennyi egészségügyi részleg igényli a tevékenységüket.

I.M.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/6. szám | Előző cikk | Következő cikk