Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/5. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 5. szám · 2008. április 14.

Kép a TF nemzetközi kapcsolatairól

blank

A Testnevelési és Sporttudományi Kar hosszú hagyományokra épülő nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Ennek történetét ismertette kérdéseimre a témában járatos dr. Kőmíves Veronika, a TF Tudományos és Nemzetközi Csoport vezetője. A kar alapítása után nagyon hamar, már az 1930-as években megalapozta és kiépítette bázisait szerte a világban magas rangú sportegyetemeken és sporttudományi intézményekben. Az akkori vezetők ambicionálták, és rövid idő alatt elérték, hogy oktatási intézményként részt vegyenek az olimpiai mozgalomban. Ennek a színvonalas munkának az eredménye, hogy a 280 magyar olimpiai bajnok és edzőik között sok a TF diplomával rendelkező. Egyenes következménye lehet az is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a világon összesen két nemzetközi edzőképző akadémiája közül az egyik éppen a Karon működik.

A TF nemzetközi kapcsolatainak erős motorjai a graduális vagy edzőképző programjain végzett külföldi kollégák, akik az oklevél átvétele után is rendszeresen visszajárnak doktori vagy más posztgraduális képzésre, illetve közös kutatási programokat hoznak létre. Sokan jönnek vissza Budapestre néhány napra csak azért, hogy újra részt vehessenek a minden tavasszal megrendezett, nagyhírű TF napokon – mondja Kőmíves Veronika.

A hajdan kialakított kapcsolatok többsége ma is aktív programokat eredményezett, mint például az amerikai Slippery Rock vagy a kanadai Western Ontario Egyetemmel működő diákcsere program, és a kölni Sporthochschule-val. Az azóta eltelt időben is tovább szaporodtak a különböző típusú együttműködések. Évente egy hallgató tanulhat díjmentesen a Tokió melletti Kokushikan Egyetemen, közös tudományos szimpóziumokon első kézből hallhatnak a diákok a legújabb eredményekről. Újabban az Európai Unió egyetemeivel kialakított kapcsolatoknak nem csak a száma, de minősége is emelkedik: közös képzési programokról szólnak a legújabb tárgyalások. A hallgatók elképesztő rugalmassággal alkalmazkodnak és használják ki az új lehetőségeket. A külföldi tanulmányútra jelentkező TF-es diákoknak csaknem a fele kíván az angoltól különböző nyelvtudással – még japánul is – szerencsét próbálni valamely külföldi partneregyetemen. És ez a nyelvtudás nem szubjektív megítélés, hanem bizottsági meghallgatás próbáját kiállt ismeret. Így külön öröm a programok fejlesztésébe belevágni: folyamatban van az unió által újabban felajánlott szakmai gyakorlatok külföldi teljesítésének próbája.

A TF nemzetközi tevékenységének célja az egyetem megjelenítése a világban; olyan képet alkotva, mely tükrözi a kar unikális jellegét és az oktatás minőségét, emellett hatékonyan koordinálja, irányítja a hallgatói és tanári mobilitást. Ezt a nemzetközi tevékenységet két irányban működteti. Az egyik irányban a nemzetközi tapasztalatok, tudás beépítése, a másik irányban az egyetem tanárai és diákjai által létrehozott tudás, sportteljesítmény megismertetése, nemzetközi szintű elterjesztése történik. A nemzetköziség ugyanis akkor működik jól, ha képességeinket és egyediségünket ismerve tudunk adni magunkból valamit a világ javára, másokra pedig kíváncsiak vagyunk. Ez lehetne a globalizáció értelme. Az élet egyik leglényegesebb eleme ugyanis a kapcsolattartás, a közösséghez tartozás – jegyzi meg dr. Kőmíves Veronika. (Fotók a 16. oldalon.)

tolnai
200805151.jpg

Dr. Tihanyi József dékán és Teo Ser Luck singapuri államtitkár

blank
200805152.jpg
200805153.jpg

2008 ERASMUS csoport

blank
200805154.jpg

2007/08 év II. szemeszter cserehallgatói-farsangi buli

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/5. szám | Előző cikk | Következő cikk