Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/5. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 5. szám · 2008. április 14.

Beszámoló a Rövid Uveitis Kurzusról

blank

Minden szakmán belül – legyen az orvosi vagy bármilyen más – a határterületek jelentik a legnagyobb kihívást egy-egy probléma megoldása során. A szemészet, bár sokak szerint kis szakma, gyakran mégis sok társszakmával igényli a kapcsolattartást: a neurológussal, a belgyógyásszal, a mikrobiológussal, a szájsebésszel vagy éppen a reumatológussal, immunológussal. Szemünk ugyan a szervezeten belül külön világot alkot, a különböző szöveti-strukturális gátaknak megfelelően, bizonyos betegségek esetén azonban akár első jelzője is lehet a háttérben lappangó betegségeknek.

Ilyen speciális határterülete a szemészetnek az uveitis, a szivárványhártya, a sugártest és az érhártya gyulladásos folyamatait magába foglaló betegségcsoport. Az uveitises beteg vizsgálata, kivizsgálása és kezelése komplex feladat, nem egyszer a reumatológus, az immunológus, a belgyógyász és a szemorvos szoros együttműködését igényli, vagy legalábbis igényelné.

Idén február végén Budapest adott otthont a szemészeti szakma egyik rangos találkozójának, a 7. ISOPT (International Symposium on Ocular Pharmacology and Therapeutics) kongresszusnak. A rendezvényre ellátogató Sue Lightman professzor asszony – aki a világ egyik legnagyobb specializált szemkórházának, a londoni Moorfields Eye Hospitalnek az uveitis ambulanciáját vezeti – az ISOPT-on való részvétel kapcsán ajánlotta fel egyetemünk Szemészeti Klinikájának, hogy két kollégájával együtt ingyenes uveitis kurzust tartanak február 29-én délután. Klinikánk a felajánlást örömmel fogadta el, a rendezvényt pedig a lehető legszélesebb körben hirdette meg a magyar szemorvosok körében.

Aktuális témák

A téma speciális voltára tekintettel nem csoda, hogy a Mária utcai részleg előadóterme szinte teljesen megtelt a majdnem 120 érdeklődő kollégával, akik között legnagyobb örömünkre nem csupán a magyar szemészeti szakma meghatározó professzorai, illetve osztályvezető főorvosai voltak jelen, hanem a szakrendelőkben dolgozó szemorvosok mellett reumatológus, illetve infektológus kollégák is ott ültek. A rendezvény megnyitóját a Szemklinika igazgatója, Németh János professzor tartotta, majd Lightman professzor asszonynak adta át a szót. Az első előadásban Peter McCluskey professzor, az ausztráliai Liverpool Hospital osztályvezetője az elülső uveitisek diagnosztikájáról és kezelési lehetőségeiről beszélt, ezt követően Lightman professzor asszony a hátsó uveitisek diagnosztikáját és kezelését ismertette részletesen.

A kávészünetben élénk beszélgetés alakult ki a közönség és az előadók között, majd Simon Taylor, a Moorfields Eye Hospital szakorvosa a szemgolyóba adható szteroid gyógyszerek uveitisben betöltött szerepéről, illetve az azzal kapcsolatos újdonságokról beszélt. A téma aktualitását a nemzetközi szakmai körökben, valamint a szakirodalomban és a hazai egészségügyi jogban zajló viták adják. Az összességében négyórás kurzus záró előadását ismét Lightman professzor asszony tartotta, aki a gyermekkori uveitisekkel kapcsolatos tudnivalókról beszélt.

Kellemes együttlét

A kurzus rávilágított a meglehetősen gyakran előforduló uveitises állapotok komplex voltára és ismételten felhívta a figyelmet a társszakmák közötti szoros együttműködés fontosságára, felvetve egy összefogott uveitis szakrendelés igényét.

A programot megelőző estén a vendégek a klinika szervezésében részt vehettek az Operaház egyik kitűnő előadásán, a kurzust követő vacsora előtt pedig Németh János igazgató professzor, valamint dr. Nagy Zoltán Zsolt docens, a klinika igazgatóhelyettese büszkén mutatták meg a Mária utcai épület leendő terveit és kalauzolták körbe a vendégeket. A fáradságos munkát méltón zárta le a patinás Gellért Szálló éttermében jó hangulatban elköltött vacsora, valamint a rögtönzött esti városnézés.

Dr. Somfai Gábor Márk klinikai orvos, szervező

Címlap felső képen: Simon Taylor (London Moorfilds Eye Hospital), Peter McCluske (Sydney, Ausztrália), Sue Lightman (London, Moorfildes Eye Hospital), Németh János, és Nagy Zoltán Zsolt egyetemi docens

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/5. szám | Előző cikk | Következő cikk