Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/4. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 4. szám · 2008. április 2.

Sebészet szigorlat Németországban

blank
blank
20080408.jpg

Schmitz-Grósz Krisztina

2006 júliusától indult az a méltán igen népszerű sebészet-gyakorlati ösztöndíjsorozat, amely az Ondrejka Pál professzor úr által vezetett II. Sebészeti Klinika és a dr. Klaus Peitgen főorvos úr által irányított bottropi kórház sebészeti osztálya között ma is remekül működik.

Azt hiszem nyugodtan mondhatom, saját tapasztalatom alapján is, hogy ez az ösztöndíj óriási lehetőség minden hatodéves számára. Nyolc hét egy technikailag igen jól felszerelt, szakmailag is kiválóan megszervezett sebészeti osztályon, ahol a nyelvgyakorlás mellett számtalan egyéb, nagyon hasznos tapasztalatra és gyakorlati készség elsajátítására is módja van a diákoknak.

Bottrop Németország nyugati részén fekszik, Düsseldorf, illetve Köln közelében, a holland határtól nem messze, így hétvégenként sok kirándulásra, városnézésre is van lehetőség a környéken. Én legelső diákként érkeztem 2006 július közepén a gyakorlatra, és nagyon sok szeretettel fogadtak. Az ösztöndíj része a szállás – szép, kellemes különszoba közvetlenül a kórházépület mellett – és a napi háromszori étkezés, ami szintén remek. Emellett heti 50 eurós ösztöndíjat is kapnak a hallgatók a düsseldorfi Semmelweis Társaságtól. A kórház körül nagy zöldterület fekszik, park és erdő, ami ideális, ha az ember sétálni, kocogni vagy egyszerűen csak kicsit kikapcsolni szeretne.

A gyakorlat során a napok csak úgy repültek, egyik a másik után. Szerintem nagyon jó, ha a gyakorlat mozgalmas, érdekes és sokat lehet tanulni. Otthon ez nem mindig volt így, sajnos. Természetesen a műtéteken való asszisztálások során is sok érdekeset lát az ember, különböző egyedi eseteket is, illetve sokszor aktívan részt vehet az egész műtétben vagy elvégezheti a seb zárását és anatómiai ismereteit is rendkívül jól bővítheti. Nekem azonban még nagyobb élményt jelentett, hogy megtanultam vért venni, branülöket szúrni, sokszor kisebb sebészeti eseteket felügyelettel, de mégis önállóan ellátni. Például az ambulancián sebeket helyi érzéstelenítésben megvarrni úgy, hogy gyakorlatilag minden lépést én végezhettem; vállficamot helyretenni, kisebb-nagyobb fémeltávolítást vagy bonyolultabb sebkötözést kivitelezni, a beavatkozásokról, az operációkról a betegeket felvilágosítani.

A műtétek spektruma igen széles, a kórház akut ügyletet nyújt a nap 24 órájában hasi és baleseti sebészeti esetekre, műtétekre. A gastroenterológiai és az endokrin szervek műtétei mellett magas színvonalú érsebészet is van a kórházban, amely Németország első önálló érsebészeti osztálya is. A hagyományos hasi sebészet mellett láthatunk még igen magas színvonalon minimál invazív vagy laparoszkópos sebészetet, mivel napi rendszerességgel végeznek laparoszkópos sérv- és vastagbél műtétet is. A laparoszkópia terén a bottropi kórház németországi viszonylatban is kiemelkedő oktatóhely.

Abban, hogy a napok nagyon kellemesen teltek, nagy szerepe van annak is, hogy a hangulat nagyon jó ezen az osztályon. Fiatalos, lendületes, energikus csapat dolgozik itt, kiknek tagjai bennünket, oktatandókat is szívesen „bevesznek”, sok mindent megmutatnak, elmagyaráznak és szeretik, ha kérdezünk, érdeklődünk. Szerintem ennek a gyakorlatnak a segítségével szakmailag és emberileg is gazdagodik az ember, sokszor életre szóló kapcsolatokat, barátságokat szerez.

Reményeim szerint folytatódik ez az egyetemünk számára előnyös ösztöndíj program, és sok szigorló hallgató kaphat lehetőséget Németországban sebészetet tanulni. Ezúton is köszönöm a szervezőknek, hogy részt vehettem a külföldi gyakorlaton.

Dr. Schmitz-Grósz Krisztina
volt orvostanhallgató, jelenleg aneszteziológus rezidens Németországban

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/4. szám | Előző cikk | Következő cikk