Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/4. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 4. szám · 2008. április 2.

Hírek, események – röviden

blank

Felhívás | Meghívó | Hogyan lehet önkéntes segítő Afrikában? | Promóciós film | Habilitációs előadások | Koncert klasszikusokkal | Munkában a Mihálkovics Alapítvány kuratóriuma | Egyetemi Kulturális Napok 2008 | Győzzük le a stresszt! | Ingyenjegyet kaptak | Örömzenélő vonósnégyes | Balassa Napok | Személyi változások | Művészeti tábor gyermekeknek | Lélek-öröm-játék tábor | Bőrgyógyászati továbbképzés | Kurzus szakorvosjelölteknek | Tüdőbetegek terápiája | Vesebetegség lassítása | Pszichoszomatikus betegségek | Továbbképzés belgyógyászoknak


Felhívás

Kérjük támogassa adójának 1%-ával!
Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány
Adószáma: 18014448-1-42

Számlavezető bankja: OTP, Számlaszáma: 11708001-20361060
Székhelye: 1085 Budapest, Üllői út 26.


Meghívó

a XV. Budapesti Nemzetközi Nephrologiai Iskolára

A Semmelweis Egyetem és a Magyar Vese-alapítvány, nemzetközi és európai nephrologiai társaságok együttműködésével, augusztus 26-31. között a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán rendezi meg a nemzetközi szinten elismert, egyhetes iskolát angol nyelven. A rendezvényen világhírű előadók ismertetik a nephrologia, a hypertonia, a dialízis és a transzplantáció legújabb eredményeit. A programhoz kapcsolódóan tartják a VI. Nemzetközi Bor és Egészség Szimpóziumot, valamint az I. Budapesti Nemzetközi Epidemiológiai Továbbképző Tanfolyamot is. A programok hivatalosan akkreditáltak és összesen mintegy 45 pontot jelentenek. A kurzusokon való részvételért PhD kredit pontok adhatók. A részletes programért és jelentkezési lapért látogassa meg a www.bns-hungary.hu honlapot. A jelentkezők száma korlátozott.

Dr. Rosivall László elnök


Hogyan lehet önkéntes segítő Afrikában?

Információs találkozó keretében ad felvilágosítást erről a Humana People to People & College for International Co-operation and Development. A találkozó időpontja 2008. április 12 (szombat) 10-14 óráig, helyszín: Sirály Kávézó, Budapest, VI. kerület Király utca. 50.

onkentescicd@gmail.com


Promóciós film

A Kunt Ernő Képíró Műhely Egyesület forgatócsoportja a napokban készített promóciós filmet a magyar felsőoktatásról. Ennek keretében a stáb március 7-e és 11-e között az egyetemen forgatott. Az ETK-n a külföldi képzésről és a nemzetközi kapcsolatokról készítettek interjúkat, valamint ápolási gyakorlaton és kollégiumban készült felvételek mutatnak majd apró ízelítőt a karon folyó munkáról.


Habilitációs előadások

Dr. Jánoskúti Lívia (III. Belgyógyászati Klinika) „Pitvarfibrilláció, haemostasis, biomarkerek” címmel március 11-én 15 órától tartotta habilitációs kollokviumát az említett klinika tantermében.

Dr. Bodó Imre (Szt. László Kórház) habilitációs kollokviuma „A kvantitatív von Willebrand faktor hiány molekuláris alapjai” címmel április 15-én (kedd) 14 órától lesz a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika tantermében (Mária u. 41.).


Koncert klasszikusokkal

A Magyarországi Orvos Muzsikusok Egyesülete és a Rátkai Márton Klub szeretettel meghívja Önt és kedves Családját április 17-én 18 órai kezdettel a Rátkai Klub előadótermében (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.) tartandó „Orvosok a zenében” című sorozat előadására. Az est szervezője: Kósáné Kertai Daisy, házigazdája: prof. dr. Pavlik Gábor. Műsor: Mozart: Menüett és Allegretto az Esz-dúr szonátából, Ch. le Bériot: 12 hegedűduó (részletek), Bartók: Scherzo a 44 hegedűduóból. Hegedűn közreműködik: Ouanphanivanh Edina és Rudas Anna (a Semmelweis Egyetem ÁOK-s hallgatója), A második részben Liszt, Chopin, Rahmanyinov és Skrjabin művek hangzanak el. Zongorán közreműködik: Mészáros Zsolt, a Semmelweis Egyetem ÁOK-s hallgatója.

A következő előadás időpontja: május 29.


Munkában a Mihálkovics Alapítvány kuratóriuma
200804011.jpg

Molnár Gyöngyvér ( ÁOK III. évf.) pályázó és a bírálók: Wenger, Csillag és Donáth professzor
(díjazottak az 5. oldalon)



Egyetemi Kulturális Napok 2008

Egyetemünk három hallgatói szervezete, a Hallgatói Önkormányzat, az Instruktor Öntevékeny Csoport és a Korányi Frigyes Szakkollégium idén is megrendezi a Semmelweis Egyetemi Kulturális Napokat.

A rendezvény fővédnöke dr. Tulassay Tivadar rektor.

Ez egy olyan művészeti rendezvénysorozat, amelyben tehetséges Egyetemi Polgárok produkcióit ismerheti meg az érdeklődő közönség. Emellett a programok ideje alatt adományokat gyűjtünk a Fül–Orr–Gégészeti és Fej–Nyaksebészeti Klinika javára.

A Kulturális Napok menete:

  • Vers- és prózamondó verseny: április 7., hétfő, 17-óra, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet előadóterem.
  • Virtuózok viadala, verseny hangszerekkel: április 9., szerda, 17-óra, NET Díszterem.
  • Művész-mozgás, egyéni és csoportos táncverseny: április 17., csütörtök, 18-óra, Markusovszky Lajos Kollégium (1089. Budapest, Rezső tér 16.).
  • Jótékonysági Gálaest: április 23., szerda, 17-óra, NET Díszterem. A zsűri döntése alapján az egyes programok legjobbjai az ünnepélyes Gálaesten is fellépnek. Így a rendezvénysorozat csúcspontján a Semmelweis Egyetem Polgárai sokszínű és minőségi előadásokkal tarkított estet tölthetnek együtt.

A Semmelweis Egyetemi Kulturális Napok programjaira minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Kárpáthi István Keve
szervező


Győzzük le a stresszt!

Hatékony módszer a stressz és kiégés elkerülésére: megteremteni a belső csendet és felismerni az ebből fakadó értékek fontosságát. Az érdeklődők tapasztalatszerzés céljából 3 napos ingyenes hétvégi rendezvényen vehetnek részt június hónapban. Egészségügyi vagy szociális szférában dolgozó szakemberek együttműködő részvételére számítanak. Felvilágosítás: 249-3570, evgm@freemail.hu

T.K.


Ingyenjegyet kaptak

A Papp László Sportarénában „100 év varázslat” címmel megrendezett jégrevüre 100 ingyenjegyet kaptak az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika kis betegei, a K and H csoport és a Pódium Productions jóvoltából. Mintegy 50 kisgyermek és 50 kísérő kapcsolódott ki március 21-én este a színvonalas produkción.


blank
200804012.jpg

Örömzenélő vonósnégyes

Február 25-én prof. dr. Pavlik Gábor vendégeként, a kibővített Salacz Vonósnégyes előadásában Schubert: C-dúr vonósötösét hallhatta a szép számban összegyűlt hallgatóság a TF-en. A vonósnégyest 2004-ben alapította dr. Salacz György szemész professzor, kinek zeneszeretete családi indíttatású. A szülői házban rendszeres volt a kamarazenélés, ő pedig orvosi hivatása mellett sem lett hűtlen hangszeréhez, a gordonkához. A vonósnégyes többi tagjával, Áldor Lilivel és Isépy Évával, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művésznőivel, valamint Csirszka Cecíliával, az Operaház Zenekarának szólamvezető brácsásával örömzenélést folytatnak. Elsősorban orvos-muzsikusok rendezvényein lépnek fel.

Dr. Soltész Katalin


Balassa Napok

Idén is megrendezték a tavasz egyik legnépszerűbb egyetemi diákrendezvényét, a több mint két évtizedes hagyományokkal bíró Balassa Napokat. Április első hetében tehát felborul az élet a Balassa János Kollégiumban: sportrendezvények, kulturális programok, koncertek és persze hatalmas buli várja az egyetemistákat. Április 1-jén este a kollégium lakói játékos vetélkedőn mérhették össze erejüket, majd fergeteges elektronikus zenei kavalkád vette kezdetét DJ Ludmilla és a Folkfree zenekar jóvoltából. Április 2-án délután gasztronómiai bemutató lesz, ahol külföldi diákok adnak ízelítőt nemzeti konyhájukból. Este a Hollywood Rose (Guns N’ Roses Tribute Band) szórakoztatja a bulizni vágyókat, majd retro-party lesz a ’70-es, ’80-as, ’90-es évek legnagyobb slágereivel. Az április 3-i záróbulin a Ladánybene 27 és a NiceTime zenekar varázsolja a színpadra a napfényes Jamaicát, majd a reggae és a dance stílus uralja az estét. A hagyományokhoz híven a nagytermi programok mellett a kisteremben mai slágerek (kedd), funky, hip-hop (szerda) és rock (csütörtök) lesz a meghatározó zenei stílus. A sportrendezvényeken többek között foci, kosárlabda, valamint csocsó-, pingpong- és biliárdverseny szerepel majd. Jelentkezés és további részletek a kollégiumban, illetve a honlapon: http://balassa.sote.hu

Mindenkit szeretettel várnak – mondta lapunknak Gyebnár János V. éves hallgató, a kollégiumi diákbizottság elnöke.


Személyi változások

Dr. Ozsváth Károly, a TF Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszékének vezetője a jövőben a győri főiskolán folytatja tanári pályáját. A tanszék irányításával dr. Zsidegh Miklós egyetemi docenst bízta meg dr. Tihanyi József dékán. A Fullbright ösztöndíjjal az Egyesült Államokban tartózkodó dr. Szikora Katalin tanszékvezető egyetemi docens helyett átmenetileg – június 30-ig – Földesiné dr. Szabó Gyöngyi professzor asszony vezeti a TF Társadalomtudományi Tanszékét.


Művészeti tábor gyermekeknek

Az agárdi Viking Hotelbe (www.vikinghotel.hu) költözik idén nyáron a szakszervezet Művészeti Tábora. Hagyományaink, értékrendünk mit sem változik, csupán a körülményeink lesznek sokkal jobbak. A fiatalok 4-5 ágyas, fürdőszobás, gyönyörű apartmanokban laknak majd, hatalmas területen lévő, úszómedencés, teniszpályás környezetben, 10 percre a tótól. Korhatár: 6-18 év.
Időpont:
I. turnus:
június 23.-június 30. (7 éjszaka)
II. turnus:
június 30.-július 7. (7 éjszaka)

Általános napi programok: színjátszás, kézművesség, tánc, önismereti csoportjátékok, kirándulások a környéken, sportjátékok, strandolás.

Táborvezető: Tósoki Anikó, segítője Fodor Ildikó pszichológus és Laczkó Anna (kézműves foglalkozások).
Térítési díjak:
SOTESZ tag:
35 000 Ft/hét
Egyetemi dolgozó:
40 000 Ft/hét
Egészségügyi dolgozó:
42 000 Ft/hét
Külsős:
45 000 Ft/hét

Az árak magukba foglalják az oda-visszautazás, a szállás, az étkezés és a programok térítési díjait. Részletfizetés lehetséges!
Befizetési időpont: április 1-től folyamatosan. Jelentkezési határidő: április 30.
További információ és jelentkezés a SOTE Szakszervezet munkatársainál a 215-33-11-es városi számon vagy a 38-04-es egyetemi melléken.


Lélek-öröm-játék tábor

Fiatal felnőtteknek és idősebbeknek

Korhatár nincs!
Időpont: július 7–július 14. (7 éjszaka).

Helyszín: Siófok-Sóstó, a pécsi Orvosegyetem Szakszervezeti Bizottsága által üzemeltetett üdülő. Elhelyezés 3-4 ágyas, fürdőszobás, WC-s kisházakban. Teljes ellátás, szép környezet, 5 percre a Balaton partjától.

Általános napi programok: vers, ének, kézművesség, drámapedagógia, önismereti csoportjátékok, kirándulások a környéken, strandolás.

Táborvezető: Tósoki Anikó és Fodor Ildikó pszichológus és Laczkó Anna (kézműves foglalkozások).
Térítési díjak:
SOTESZ tag:
30 000 Ft/hét
Egyetemi dolgozó:
35 000 Ft/hét
Egészségügyi dolgozó:
37 000 Ft/hét
Külsős:
40 000 Ft/hét

Az árak magukba foglalják a szállás, az étkezés és a programok térítési díjait. Részletfizetés lehetséges!
Befizetési időpont: április 1-től folyamatosan. Jelentkezési határidő: április 30.
További információ és jelentkezés a SOTE Szakszervezet munkatársainál a 215-33-11-es városi számon vagy a 38-04-es egyetemi melléken.


ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR

Bőrgyógyászati továbbképzés

A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika támogatásával február 21-23. között a Hotel Sofitel Atriumban tartották az I. kötelező szinten tartó bőrgyógyászati tanfolyamot, amely egyúttal a III. Budapesti Bőrgyógyászati Továbbképző tanfolyam is volt. A rendezvényen elsősorban az érintett klinika munkatársai tartottak előadásokat, de prof. M. Meurer személyében német vendégprofesszor is előadott. A főbb témák között szerepelt: újdonságok a bőrgyógyászatban, a köröm betegségei, a pollen szenzibilizáció bőrgyógyászati és interdiszciplináris vonatkozásai, a gyógyszerallergia epicutan tesztelése, a melanoma klinikai variánsai, a dermatoszkópia, továbbá a bőr- és lágyrészfertőzések kezelése, a mycosis fungoides, a vulva és a szájnyálkahártya betegségei, a psoriasis modern kezelése. A tanfolyamon 450 résztvevőt regisztráltak, és a sikeres vizsgát követően 50 kreditpontot lehetett szerezni.


Kurzus szakorvosjelölteknek

A szakorvosjelölteknek tartott tanfolyamot a fül-orr-gége szakma négyévente szervezi mindig más hazai orvosegyetemen. Idén egyetemünk Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája a soros. A március 3-tól 28-ig zajlott tanfolyamon 15-en vettek részt az egész ország területéről, az említett klinikánkon jelenleg egy szakorvosjelölt van. A jelenlévők hetente háromszor hat, 45 perces előadást hallgathattak, az előadók többségében a budapesti klinika minősített, több szakvizsgával rendelkező orvosai, valamint a társklinikákon dolgozó oktatók, kisebb számban a szakma prominens vezető személyiségei, professzorok és osztályvezető főorvosok voltak. Az előadások átfogták a fül-orr-gégészet és fej-nyaksebészet egész területét, s ismertették a legújabb eredményeket is. A hallgatók hetente 2 napos műtőlátogatáson vettek részt, részben a budapesti klinikán, részben vezető fővárosi kórházakban, ahol az egyes osztályok profiljának megfelelő beavatkozásokat láthattak.


Tüdőbetegek terápiája

A Családorvosi Tanszék, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának közreműködésével, előakkreditált továbbképzést tartott március 8-án a II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tantermében. Az előadások között onkológiai témák is szerepeltek: cervarix – hosszú távú védettség a méhnyakrák ellen, onkológiai betegellátás a háziorvosi gyakorlatban. Szóba került a compliance mint sikertényező az obstruktív tüdőbetegségek terápiájában, a krónikus tüdőbetegség kezelésének célja, az inhalációs eszközök helyes használata, a HIV AIDS kezelés kérdései. A tanfolyam kreditpontszerző tesztvizsgával zárult.


Vesebetegség lassítása

Ma Magyarországon 3-400 ezerre tehető azon betegek száma, akiknél valamely mértékű krónikus vesefunkció károsodás áll fenn. E betegek között egyre több az idős, számos társbetegségben szenvedő páciens. Az időben történő felismerés és megfelelő gondozás révén a vesebetegség progressziója lassítható, csökkenthető a betegek morbiditása és mortalitása. Ehhez elengedhetetlen a nephrologiai szakrendelés és a társszakmák szoros együttműködése. Március 28-án „A krónikus veseelégtelenség progressziójának lassítása – közösen többet tehetünk” címmel kötelezően választható pontszerző szakmai továbbképzést rendezett az I. számú Belgyógyászati Klinika nephrológiai munkacsoportja. A programon az együttműködés során felmerülő gyakorlati szempontokat hangsúlyozták, elsősorban a családorvosok, a belgyógyászok, a nefrológusok, a diabetológusok és a kardiológusok számára. Az akkreditált, kötelezően választható tanfolyamon való részvétellel, valamint sikeres vizsgával 16 ponthoz lehetett jutni.


Pszichoszomatikus betegségek

Akkreditált, kötelezően választható tanfolyamot szervez „Pszichoszomatikus betegségek a belgyógyászati gyakorlatban” címmel a Magatartástudományi Intézet és az I. számú Belgyógyászati Klinika április 4-én belgyógyászok és más szakorvosok számára. A témák között szerepel: a pszichoszomatikus betegségek áttekintése, a belgyógyászati pszichoszomatika, gasztrointesztinális, kardiovaszkuláris betegségek, alvászavarok. (További információ, jelentkezés: dr. Novák Márta egyetemi docensnél a 210-2953-as telefonszámon vagy a marta@nefros.net e-mail címen.)


Továbbképzés belgyógyászoknak

Az ÁOK Honvéd-, Katasztrófa-orvostani és Oxyológiai Tanszéke április 10-11-én továbbképzést tart belgyógyászoknak a Honvédüdülőben. A téma a colorectalis daganatok epidemiológiája, főbb laboratóriumi eltérései, az endoszkópia szerepe a colorectalis daganatok diagnosztikájában, a pepticus fekély kezelésének főbb szempontjai, esetismertetések, a közösségben szerzett pneumonia antimikróbás kezelése, újdonságok az influenza kapcsán, a légúti infekciók kezelésének elvei és gyakorlata, a tonsillopharyngitisek differenciál diagnosztikája, kezelésük. A tanfolyam tesztvizsgával zárul és kreditpontot lehet szerezni.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/4. szám | Előző cikk | Következő cikk