Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 1. szám · 2008. február 19.

Pénzügyeink és változó jogszabályok

blank

EZ AZ ÍRÁS CSAK WEBEN OLVASHATÓ!

blank
blank
blank

Ezek voltak a legfontosabbi témái a január 24-én tartott Klinikai Központ Értekezletnek, amelyen a klinikák igazgatóit tájékoztatták az egyetem vezetői munkájukat érintő aktualitásokról. Az alábbiakban összefoglalót olvashatnak az elhangzottakról.

Az egyetemi költségvetés alapelvei változatlanok, tehát a klinikák kiadásai egyre inkább a bevételekhez igazodnak – kezdte dr. Ivády Vilmos az idei költségvetéssel kapcsolatos előadását. E bevételeket az OEP finanszírozás TVK alapján történő felosztásából származnak. Az egyetemi elvonások mértéke változatlan, csak úgy, mint az oktatási tárcától érkező finanszírozás felosztása. Ez utóbbiban azonban várható változás, jelezte a főigazgató. A tavaly képződött több mint egymilliárd Ft-nyi maradványt az egységek felhasználhatják, de takarékosságot javasol a főigazgató, tekintve, hogy nem várható az OEP bevételek növekedése, sőt, inkább csökkenésre kell számítani. Mindemellett e megtakarítások virtuális voltára is felhívta a figyelmet, ugyanis a tavalyi költségvetés kétmilliárdos hiánnyal készült, tehát az egységeknél nyilvántartott maradvány pénzügyi fedezete jelenleg nincs meg. Az idei költségvetés kisebb túlköltés előirányzásával készül, mint a tavalyi, így a maradványok szükség esetén segíteni fognak az alacsonyabb kiadásokkal számoló, 2,5 milliárdos hiánnyal tervezett 2008-as költségvetés betartásában.

Amint elmondta a főigazgató, a szolidaritási alap mintegy 500 millió Ft-tal kevesebb lesz idén az alacsonyabb bevételek miatt, így a kiegészítő keretek felosztásának rendjében is változásra lehet számítani a tavalyi tapasztalatok alapján. Itt újra kiemelte Ivády Vilmos, hogy egy-egy klinika költségvetési keretét a teljesítménye alapján képződött bevételek szabják meg.

Változó jogszabályok

E helyen röviden felsorolom azokat az idén életbe lépett jogszabályi változásokat, amelyeket az értekezleten dr. Jákó Kinga (OFMI) igazgató ismertetett. MRI, Ct és DSA vizsgálatra kizárólag szakorvos utalhat be. Utazási költségtérítési utalványt csak a háziorvos jogosult kiállítani. A biztosítotti jogviszony ellenőrzése a számítógépes rendszeren kötelező, de a szolgáltatónak abban az esetben is el kell látnia a beteget, ha nem érvényes a TAJ kártyája. Ilyenkor is térít az OEP az egyetemnek, a díjat az APEH-en keresztül hajtja majd be a betegtől. Az elmulasztott szám-ellenőrzés esetén viszont csak 90 %-ot térít a pénztár, kivéve a TAJ számmal, illetve személyi azonosítóval nem rendelkező betegek esetén (újszülöttek kivételével), akiknek az ellátásáról adatlapot kell küldeni az OEP-nek.

Az egynapos sebészeti beavatkozásokat a járó-beteg TVK terhére lehet végezni és jelenteni.

Az elrendelő orvos dönti el, hogy betegszállítást vagy mentést kér-e. A betegszállítás is 24 órás folyamatos munkarendben zajlik, ha nem teljesíti a szolgáltató, vagy annyira késedelmesen, hogy a beteg rosszabbodott állapota miatt már mentésnek minősül, azt haladéktalanul írásban jelenteni kell a FPEP-nek.

Krónikus ellátás nyújtása esetén azt a napot (napokat) nem finanszírozza az OEP, amelyen a beteg másik egészségügyi szolgáltatónál járóbeteg-ellátást vesz igénybe.

A tételes elszámolás alá eső gyógyszerekre keretet ad az OEP, és ennek mértékig finanszírozza a felhasználást. A külön keretes gyógyszerek egy része bekerült a HBCs-be, de TVK-növekmény nem jár hozzá. Az élelmezésre fordítandó összeg is beépült a HBCs-be. Egyes HBCs-khez tartozó súlyszámok emelkedtek. Jákó igazgató asszony elmondta, hogy a várólistákat január 1-től nem kell elküldeni az Egészségbiztosítási Felügyelethez, hamarosan új szabályozásra lehet számítani. Valószínűleg BNO kódonkénti bontásban készülő listázás bevezetése várható.

Dr. Schaff Zsuzsa professzor elmondta, hogy a boncolások, a szülésekhez hasonlóan kikerültek a TVK alól. Másrészt viszont az a javaslat merült fel, hogy a patológus minden boncolt eset után jelentse a boncoláson alapuló diagnózis és a klinikai diagnózis összefüggését, azaz az eltérést, vagy az egyezés.

Semmelweis Egészségügyi Kft.

Bajtek Gyöngyvér ügyvezető elmondta: újabb engedély-csomagot adtak be az ÁNTSz-hez ami azt jelenti, hogy a fizetős ellátások köre hamarosan jelentősen bővül az egyetemen . Az ortopédiai beavatkozások és a diagnosztikus ellátások mellett urológiai szakrendelés is indul a kft keretében. A jelenlegi legproblémásabb pont Bajtek Gyöngyvér szerint, hogy az asszisztensek, és főként az adminisztrációt végző dolgozók lassan, nem eléggé udvariasan végzik a munkájukat a térítéses betegek ügykezelése során. Mint mondta, az a cél, hogy elsősorban egyetemi dolgozóknak biztosítsanak plusz jövedelmet a kft által szervezett ellátások során, de ha nem fognak nagyobb figyelmet, udvariasságot és gördülékenységet tapasztalni az adminisztráció során, külső munkatársakat kell hozniuk ezen feladatok megfelelő színvonalú elvégzésére. A kft működésével kapcsolatos cikket későbbi lapszámunkban olvashatnak.

Központi ellátások

Felgyorsult az egyetemen a központi szolgáltatások szervezése. A tavaly elindult Központi Onkoterápiás, majd a Radiológiai Szolgálat felállítását követően idén az aneszteziológiai ellátás átszervezésével nyílik lehetőség az egyetemi központi intenzív ellátás megteremtésére – mondta el dr. Stubnya Gusztáv főigazgató. Beszámolt arról is, hogy az egyetem központi szervei januárban sikeresen befejezték a minőségirányítási rendszer (MES) kidolgozását, csak úgy, ahogy azt már két klinika is megtette. Várhatóan további klinikákon is megtörténik ennek bevezetése.

Tolnai Kata

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk