Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 1. szám · 2008. február 19.

Vendégeink voltak a NIIFI vezetői

blank
blank
20080108.jpg

Holdonner Antal (SE–IK ), Farkas István (NIIFI), Springer Ferenc (NIIFI), Tóth Barnabás igazgató (SE–IK), Nagy Miklós igazgató (NIIFI)

Hétéves sikeres együttműködés adta az alkalmat, hogy megálljanak és összegezzék az eddig megvalósult fejlesztéseket, s a jövőről is beszéljenek azon a találkozón, amelyen az egyetem és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) képviselői vettek részt november 15-én a szenátusi teremben. A Semmelweis Egyetem Stratégiai, Működésfejlesztési és Igazgatásszervezési Főigazgatósága meghívta az NIIFI vezetőit, a Kútvölgyi Klinikai Tömbben támogatásukkal megvalósult egyetemi optikai, mikrohullámú csomópont és egyben HBONE Kutatói Hálózati Központ ünnepélyes átadás-átvétele alkalmából.

A vendégeket prof. dr. Fejérdy Pál rektorhelyettes úr üdvözölte, és örömét fejezte ki a folyamatosan megvalósuló fejlesztéseket tapasztalva.

Az egyetem csaknem 60 telephelyét összekötő hálózatnak majdnem 20 ezer embert kell kiszolgálnia, mely igen komoly felelősséget jelent, s az igények mennyiségi és minőségi növekedésével szinte folytonos fejlesztést igényel – kezdte mondanivalóját dr. Tóth Barnabás informatikai igazgató, majd röviden összefoglalta a hétéves együttműködés eredményeképpen elért igen jelentős eredményeket. Ezek közül kiemelte az egyetemi központi optikai gerinchálózat 5 évvel ezelőtti cseréjét, mely akkor a teljes egyetemi informatikai működést meghatározó sávszélesség 100 szoros növekedését eredményezte, ezzel a fejlesztéssel nyílt csak lehetőség korszerű, központi rendszerek (Neptun, Medsol, SAP) fogadására és azok működtetésére. Ugyancsak a NIIFI támogatásával kaptuk meg az IP alapú videokonferencia rendszert, valamint a NIIFI VOIP rendszerének segítségével telefonálhatunk ingyenesen 70 felsőfokú és közintézménnyel. Külön említést érdemel még az ünnepélyes átadás tárgyát képező BKT és KÚT tömbök közötti optikai kapcsolat kiépítése és az ennek biztonságos működését biztosító mikrohullámú háttérkapcsolat kialakítása, melyet a közeli múltban helyeztünk közösen üzembe. Ennek jelentőségét felismerve, a KÚT vezetése, dr. Palitz Tamás igazgató úr is sokat segített e munka feltételeinek kialakításában, így klimatizált, biztonságos helyiségben helyezhettük el a berendezéseket.

Jelentős fejlesztések

A jelenlegi informatikai fejlesztésekről szólva Tóth Barnabás megemlítette, hogy ez év februárjától kezdődően a HEFOP pályázat keretében is igen jelentős informatikai hálózatfejlesztés folyik az egyetemen. A vezérlő eszközök cseréjével a NIIFI által biztosított optikai gerinchálózaton a sávszélességet további tízszeresére növeltük 10 gigabájt/sec kapcsolatra fejlesztettük, és a biztonság fokozása érdekében tartalékútvonalakat építettek ki.

Ezután Holdonner Antal a műszaki részletek ismertetésére tért át. Kiemelte, hogy az egyetem informatikai infrastrukturális fejlesztéseinek nagy részét pályázati forrásokból valósították meg, de emellett jelentős a NIIFI által biztosított forrás aránya is. Elmondta, hogy az Integrált Klinikai és Gazdasági Rendszer hálózati fejlesztéseinek köszönhetően a budai klinikákat optikai kábelek kötik össze a Kútvölgyi Klinikai Tömbben lévő informatikai csomóponttal. Ennek a központnak 2006-tól önálló optikai internet kapcsolatot biztosított a NIIFI, amely az egyetem informatikai gerinchálózatának tartalék kijárata is egyben. 2007-ben a NIIFI – lecserélve a régi 34 Mbps-os összeköttetést – 100Mbps-os mikrohullámú kapcsolatot biztosított a Kútvölgyi Tömb és a Nagyvárad tér jelentős mértékben korszerűsített központi géptermei között, melyek így már regionális funkciókat is ellátnak.

A sokéves és sikeres együttműködés eredményeképpen a Semmelweis Egyetem – nagyságrendjének és magas színvonalú informatikai munkájának köszönhetően – 2007-től a NIIFI stratégiai partnere lett.

Fontos együttműködés

Stratégiai partnerként Nagy Miklós, a NIIFI igazgatója kiemelte, hogy napi szintű és eredményes munkakapcsolatban állnak az egyetem informatikai igazgatóságának munkatársaival, akik az egyetemen túl, további 10 kutatóintézet, kórház, alapítvány internet szolgáltatásában is közreműködnek.

Visszatekintve az elmúlt hétéves együttműködésre, jól látható – mondta –, hogy rendkívüli léptékű informatikai fejlesztés zajlott és folyik jelenleg is a Semmelweis Egyetemen.

Az igazgató az NIIFI történetét is röviden felvázolta, melyből kitűnt, hogy csaknem húsz éve kezdték meg működésüket kormányprogram keretében, ekkor még a közvetlen cél a távoli számítógépek közti kapcsolat létrehozása volt. Később az BME-vel közösen létrehozták az első adathálózati rendszert, majd a kommunikációban váltottak át az internet protokollra, ebben az időben lett hozzáférhető az elektronikus levelezőrendszer is. Magyarország belépett a nemzetközi felsőoktatási és kutatási adathálózatába (10 gigabit + 10 gigabit tartalék). A kelet-európai régió rajtuk keresztül kapcsolódik fel erre a hálózatra, amely a magyarországi vidéki egyetemi centrumokat is eléri. Ezen nemcsak adathálózati szolgáltatásokat nyújtanak közel 700 intézmény és mintegy 700 ezer ember számára, hanem szuper-számítógépes kapacitás is a kutatók rendelkezésére áll (egy teraflops kapacitással). Ezen kívül említést érdemel a Voice Over IP (VOIP) informatikai hálózaton bonyolított telefonálási lehetőség megteremtése, melyet ingyenesen nyújt a HBONE tagintézmények számára. További szolgáltatásuk a támogatásként ingyenesen biztosított IP alapon működő videó-konferencia rendszer, melynek használatával is jelentős kiadás takarítható meg.

A NIIFI, és személy szerint Nagy Miklós igazgató úr is fontosnak tartja az együttműködést, s mint mondta, a régióközpontokban szerepet vállaló intézmények számára várhatóan jelentős összegű pénz áll majd rendelkezésre, hogy a szükséges hálózati fejlesztéseket elvégezhessék. Példaként említette, amennyiben a Semmelweis Egyetem biztosítja a működéshez szükséges infrastruktúrát, akár még szuper-számítógép elhelyezését is támogatják egyetemünkön.

Szöveg és fotó: Tolnai Kata

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk