Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 1. szám · 2008. február 19.

Hírek

blank

Elismerések | TLD-rendszerek alkalmazása | Habilitációs előadás | Előadások az innovációról | SGH előadássorozat | A Pályázatkezelő Iroda (KPI) beolvad a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalba | Vendégprofesszor Szingapúrból | Doktorandusz viták | Pályázati felhívás | Életmű kiállítás | Amerikai tiszteletadás | Februári Baráti Kör est | A Semmelweis Egyetem Baráti Körének pályázati felhívása | Jégfarsang | Ismert melódiák | Orvosok koncertje | Zenés est | A Semmelweis Egyetem újság megjelenésének ütemezése


Elismerések

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, a Szenátus javaslata alapján, dr. Halász Béla professor emeritus (ÁOK Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet) Szent-Györgyi Albert-díjban, dr. Kovács Etele egyetemi docens (TF Atlétika Tanszék) Apáczai Csere János-díjban részesült.


TLD-rendszerek alkalmazása

A Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikája, valamint az egyetem Sugárvédelmi Szolgálata szervezésében január 15-én tudományos ülést rendeztek a termolumineszcens dozimetriai (TLD) rendszerek alkalmazásáról. Az ülést Kári Béla tudományos főmunkatárs (Radiológiai és Onkoterápiás Klinika) vezette. Bérczi Viktor megbízott klinikaigazgató bevezetője után Pellet Sándor (ÁNTSZ OTH) a TLD orvosi alkalmazásairól, Apáthy István (MTA KFKI AEKI) az általuk kifejlesztett Por TL dózismérő rendszerről, Colyn Nicholls (Panasonic, UK) a cég legújabb TLD rendszeréről, Szakács Sándor TLD szakértő pedig a hazai TL-dózismérés lehetőségeiről és a tervekről tartott előadást. Az igen aktív hallgatóság számos kérdést tett fel, illetve hozzászólásokkal egészítette ki az előadók által elmondottakat.

V.I.


Habilitációs előadás

Dr. Kolev Kraszimír „A trombolízis enziomológiai aspektusairól” március 17-én (hétfő) 14 órától az Orvosi Biokémiai Intézet könyvtárában tartja a habilitációs kollokviumát.


Előadások az innovációról

A Semmelweis Egyetem Pályázati és Innovációs Igazgatósága, a Baross Gábor projekt keretében „Semmelweis Innovációs Szakkollégium – innovációval kapcsolatos előadássorozat a jövő sikeres tudósnemzedékéért” címmel, január 8. és február 12. között, tíz alkalomból álló innováció – menedzsment témájú előadássorozatot tartott azzal a céllal, hogy a hallgatóság információt kapjon olyan fontos témakörökben, mint az innováció-menedzsment jogi szempontjai, a technológiai innovációhoz kapcsolódó etikai kihívások, a hazai és EU-s pályázati finanszírozási rendszerek, az ambiens technológiák, illetve a lézerekkel és optikai módszerekkel kapcsolatos K+F eredmények és azok orvosi alkalmazásai. A témáról későbbi lapszámukban még olvashatnak.


SGH előadássorozat

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Semmelweis Egyetem Genomikai Hálózatának előadássorozata (8. évfolyam, első félév) folytatódik. Az SGH előadásait öt kiváló szakember tartja, ahogy ez látható a tavaszi, előzetes programból (az eseményeket az ORIGO tudományos portálja is folyamatosan bemutatja). Az előadások 15 órakor kezdődnek a NET Díszpáholyban.

Február 20. Lakatos Péter: Több legyet egy csapásra; a kalcium anyagcsere multidiszciplinaritása genetikai bizonyítékok tükrében

Április 2. Málnási Csizmadia András: Molekuláris gyógyszertervezés

Május 7. Gadó Klára: Myeloma genetika: klasszifikáció, prognózis és rizikóadaptált kezelési stratégia

Május 28. Czirják László: Klinikai kép értékelése során szisztémás sclerosisban: metodikai kérdések a kórkép aktivitása, súlyossága és egyes alcsoportok jellemzésével kapcsolatosan („fenotípus előadás”).

Minden érdeklődőt szeretettel és a tudományos érdekességekkel várunk!

Dr. Falus András egyetemi tanár
és az ÁOK Tudományos Bizottsága


A Pályázatkezelő Iroda (KPI) beolvad a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalba

Február elsején a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) beolvadt a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalba (NKTH) amely így eddigi tevékenységei mellett a KPI jogutódjává is válik.A pályázatok kiírásával és a pályázati döntésekkel továbbra is az NKTH foglalkozik, azzal a változtatással, hogy a pályázatok kezelésének jelentős részét ezentúl az NKTH megbízásából a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) fogja végezni. A támogatási szerződések megkötését és azok keretében történő kifizetéseket pedig a MAG Zrt. előkészítése alapján szintén az NKTH fogja végezni.A beolvadással és a változásokkal kapcsolatos információkat a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal weboldalán lehet követni: http://www.nkth.gov.hu A hivatal részletes útmutatókkal segíti a pályázókat, érdeklődőket, hogy az átállás zökkenőmentes legyen és mihamarabb megvalósulhasson az egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb pályázati rendszer.

Tolnai


Vendégprofesszor Szingapúrból

Neves szakember tartott tudományos előadást az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patokémiai Intézetben február 8-án. A vendég: Barry Halliwell – Tan Chin Tuan Centennial professor, Deputy President (Research and Technology), and Executive Director of the Nuss Graduate School for Integrative Sciences of Singapore – The wanderings of a free radical címmel tartott előadást a Puskin utcai épület nagyelőadójában. Későbbi lapszámukban beszámolót olvashatnak az eseményről.


Doktorandusz viták

Január 15-én dr. Polgár Tibor PhD hallgató házi vitáját tartott a TF Tanácstermében „Sportolási értéktartalmak ismertsége Vas megyei középiskolás és főiskolás diákok körében” címmel. Témavezetője dr. Gombocz János egyetemi tanár volt. Január 29-én Kalbli Katalin PhD hallgató házi vitájára került sor szintén a Tanácsteremben. Témájának címe: Sérülés és sportágspecifikus edzés mozgáskorlátozott sportolók – ülőröplabdázók – számára, témavezetője dr. Nádori László professzor volt.


Pályázati felhívás

Kiválósági Listára kerüléshez

Az egyetem Tehetséggondozó Tanácsa pályázatot hirdet az egyetem összes hallgatójának, valamint a Doktori Iskola tagjainak arra, hogy az egyetem Kiválósági Listájára kerüljenek. A Kiválósági Lista pontrendszere és a pályázati űrlap a www.sote.hu/kerpel-fronius-program, illetve a www.tdk.sote.hu honlapról tölthető le. A pályázatokat a tehetsegpont@net.sote.hu email címre elektronikusan (a kitöltött pályázati űrlap csatolt file-ként való beküldésével) kell benyújtani. Pályázati határidő: február 20. A tehetséggondozó programról és a pályázatról felvilágosítás kapható Szluka Beáta koordinátortól, a Tehetséggondozó Tanács irodájában (Nagyvárad téri Elméleti Tömb földszint 4-es terem, volt HÖK iroda), illetve a tehetsegpont@net.sote.hu email címen.


blank
20080101.jpg

Kapronczay Károly és Mester László

Életmű kiállítás

Dr. Krepuska Géza professzor kiemelkedő tevékenységére emlékeztek január 22-én a Nagyváradi téri Elméleti Tömb épületében. A Pestszentlőrincen született fül-orr-gégész professzor életművét bemutató tárlat 2007. december 10-től várta a látogatókat a Kulturális Kávézó mögötti térben. A záróeseményre egybegyűlt rokonokat és vendégeket dr. Mester László XVIII. kerületi polgármester, valamint dr. Kapronczay Károly, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár címzetes főigazgatója köszöntötte. A kiállítás anyagát a XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény bocsátotta a Semmelweis Egyetem rendelkezésére.

Kenyeres Ibolya


Amerikai tiszteletadás

Prof. dr. Bertók Lórándot, az orvostudomány doktorát, egyetemünk címzetes egyetemi tanárát (Orvosi Mikrobiológiai Intézet), a „Fréderic Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet tudományos tanácsadóját, az Amerikai Egyesült Államok Katolikus Tudományos Akadémiája 2007-ben rendes tagjává választotta. Székfoglaló előadását „Natural Immunity” címmel tavaly ősszel tartotta Washingtonban.


Februári Baráti Kör est

A Semmelweis Egyetem Baráti Körének következő rendezvényét a Fogorvosi Szekció szervezi.

Program: „A zene és a gyógyítás” – dr. Szomolányi Gy. István

Időpont: február 27., szerda 17 óra

Helyszín: Nagyvárad Téri Elméleti Tömb Díszpáholya (1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.)

Szeretettel várjuk Önt! Kérjük, szíveskedjék értesíteni barátait és munkatársait is! A program előtt fél órával büfével várjuk a résztvevőket. (A Baráti Kör januári rendezvényéről, melynek előadója Desits Imre házi gyermekorvos és Éger István, a MOK elnöke volt, beszámolót olvashatnak az újság e lapszámának csak webes cikkei között – a szerk.)

Dr. Gömbös Gabriella, a Fogorvosi Szekció elnöke
Prof. emer. dr. Monos Emil, a Baráti Kör elnöke


A Semmelweis Egyetem Baráti Körének pályázati felhívása

A Baráti Kör pályázatot hirdet egyetemünk hallgatói és 40 év alatti, egyetemünkön végzett kollégák részére.

A Baráti Kör a fiatalok támogatását tekinti egyik fő célkitűzésének. Ennek a törekvésnek az elérésében külföldön élő kollégáink is segítséget nyújtanak azoknak a fiatal pályakezdő kollégáknak vagy hallgatóknak, akik segítséget igényelnek, s legalább 1 év óta tagjai a körnek.

Ennek értelmében dr. Balázs Dezső (†2005) (USA) nagylelkű adományából meghirdetjük a „Dr. Balázs Dezső & Walter Julianna” pályázatot.

Támogatni kívánjuk a sikeres pályázó 2008. évben megvalósuló külföldi tanulmányútját, vagy kongresszusi előadói részvételét.

A pályázathoz rövid tudományos életrajzot, a munkahelyi vezető ajánlását, a kongresszusra bejelentett előadás összefoglalóját és az annak elfogadását bizonyító visszaigazolást kérjük mellékelni, s beküldeni legkésőbb február 29-ig.
A pályázat I. díja:
100 000 Ft
II. díja:
60 000 Ft
III. díja:
40 000 Ft

A pályázat eredményhirdetésére egyetemünk március 15-e alkalmából tartandó ünnepségén kerül sor.

A nyerteseket élménybeszámoló tartására fogjuk meghívni.

Cím: Semmelweis Egyetem Baráti Köre
1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.
Telefon: 210 2930/6385 mellék

Dr. Némedy Edit elnökségi tag
Dr. Monos Emil elnök


Jégfarsang

Február 19-én 21-től 24 óráig jégfarsang lesz a Pesterzsébeti Jégcsarnokban (Bp. XX. kerület Zodony utca 1.). Minden egyetemi hallgatót, dolgozót, dolgozók gyerekeit és unokáit nagyon sok szeretettel várjuk!


Ismert melódiák

A Magyarországi Orvos Muzsikusok Egyesülete és a Rátkai Márton Klub szeretettel meghívja Önt és kedves Családját február 21-én 18 órai kezdettel a Rátkai Klub előadótermében (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.) tartandó „Orvosok a zenében„ című sorozat előadására. Az est szervezője és háziasszonya: Kósáné Kertai Daisy. Műsor: Animals együttes zenéje: A walesi bárdok (Arany János verse); Mikulik Péter művei (Még, Száznyolcvanért, Hangosabban, valamint Fekete Péter – Eisemann Mihály szerzeménye alapján). Játszik a Fekete Péter együttes. Az est második részében ismert angolszász dallamok csendülnek fel. Közreműködik: dr. Oláh Péter (szaxofon), dr. Keresztúry Imre (gitár), Suszter Andor (billentyűs hangszerek), Müller Oresztész (basszusgitár) és Szabó Zalán (dob). A belépés ingyenes! A következő előadás időpontja: 2008. március 27.


Orvosok koncertje

Az Orosz Kulturális Központ és a Magyarországi Orvos Muzsikusok Egyesülete szeretettel meghívja Önt és kedves Családját február 29-én 18 órai kezdettel az Orosz Kulturális Központ színháztermében (Budapest VI., Andrássy út 120.) tartandó „Orvosok a zenében, prózában, képzőművészetben” című sorozat előadására. Az est szervezője: Kósáné Kertai Daisy Sonja, házigazdája: prof. dr. Pavlik Gábor. Műsor: E. Elgar: Szerenád, J. Haydn: D-dúr zongoraverseny. Közreműködik: dr. Kolbe Ilona zongorán és az Semmelweis Egyetem Kamarazenekara, vezényel: Tardy László. A második rész programja: F. Chopin: Mazurkák (A-moll, G-moll), A-dúr Polonaise Op. 40. Nr. 1., Fantaisie-Impromtu Op. 66., F. Schubert: Asz-dúr Impromtu Op. 90., C. Debussy: Deux Arabesques, A. Hacsaturjan: Toccata, E. Morricone: Playing Love. Közreműködik: dr. Bernáth Erika zongorán. A belépőjegy ára: 500 Ft.


Zenés est

Február 25-én, hétfőn 19 órakor a TF Dísztermében (1123 Bp., Alkotás u. 44.) Schubert C-dúr vonósötös című alkotását ismerteti dr. Pavlik Gábor egyetemi tanár. A művet előadja: dr. Salacz György szemészprofesszor, valamint Áldor Lili, Csirszka Cecilia, Isépy Eszter és Isépy Éva.


A Semmelweis Egyetem újság megjelenésének ütemezése
Lapszám
Lapzárta
Várható megjelenés
3. lapszám
február 26.
március 14.
4. lapszám
március 11.
március 28.
5. lapszám
március 25.
április 11.
6. lapszám
április 22.
május 9.
7. lapszám
május 6.
május 23.
8. lapszám
május 20.
június 9.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk