Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 8. szám · 2008. június 20.

Világszínvonalú diagnosztikai rendszer a gyermekellátásban

blank
blank
20080814.jpg

Balogh István és Arató András

Az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika 33,2 millió forint értékű műszeradományt kapott a Gyermekrák Alapítványtól. Az Olympus Endoszkópos Toronyrendszer segítségével évente mintegy 250-300 gyomor- és béltraktus betegségekben szenvedő gyermeket vizsgálhatnak ezentúl – mondta az átadási ünnepségen prof. dr. Arató András igazgatóhelyettes.

A diagnosztikus eszköz, valamint a hozzátartozó felső és alsó endoszkópok lehetővé teszik a nyelőcső, a gyomor, a nyombél és a vastagbél megbízható vizsgálatát. Az endoszkóppal nyert képek a számítógépes rendszer segítségével könnyen tárolhatók. A műszer kiegészítő része egy mosóeszköz, amely az alkatrészek gyors sterilizációját segíti elő – részletezte Arató tanár úr. Az endoszkópok finom kidolgozásának köszönhetően a gép újszülöttek vizsgálatára is alkalmas. A betegségek súlyosbodásának elkerülésében kiemelkedőnek számít az új eszköz, amennyiben lehetővé teszi a daganatos betegeknél gyakran kialakuló, gyomor-, bélcsatornát érintő, vérzéssel járó szövődmények és az elváltozások jó- vagy rosszindulatú jellegének könnyebb megállapítását. Az endoszkópok alkalmasak az úgynevezett NBI (narrow banding imaging) vizsgálatokra is, melyek során speciális megvilágítási technikát alkalmazva szinte szövettani szinten vizsgálható a gyomor- és bélnyálkahártya felszíne.

Az új képalkotó eszköz lehetőséget ad a primer gasztroenterológiai daganatok korai felismerésére. A gyermekklinika igazgató-helyettese kiemelte a műszer tumorprevencióban betöltött szerepét is, hiszen a gyulladásos bélbetegségekben szenvedő gyermekek rendszeres endoszkópos vizsgálatával időben észlelni lehet a daganatos elfajulás legkorábbi jeleit is. Az endoszkópos rendszer ugyancsak használható a bélrendszer polippal járó kórképeinek megítélésében.

Az adományozó kiemelten közhasznú szervezet elnöke, Balogh István arról tájékoztatta az átadási ünnepség résztvevőit, hogy az Olympus toronyrendszer ára a személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt összegből gyűlt össze. Hangsúlyozta, hogy a daganatos gyermekek gyógyulási aránya nem éri el az Európai Unió átlagát, mert az orvosi tudás nem mindig elég a rákos gyermek meggyógyításához. Szerinte ezen a területen Magyarország kizárólag civil összefogással lesz képes felzárkózni a nyugati betegellátási színvonalhoz.

Radnai Anna

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk