Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/5. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 5. szám · 2008. április 14.

Könyvajánló

blank
blank
200805161.jpg

Kopper László, Tímár József:
Molekuláris Onkológia

A technika fejlődése nyitott ismét lehetőséget arra, hogy „beljebb” juthassunk szervezetünk megismerésében. A makroszkópos megfigyelés és a mikroszkóp mellett ma már a sejteket felépítő molekulákban zajló folyamatokról ad pontos leírást a tudomány. Ennek részeként egyre többet tudunk a daganatos elváltozásokat okozó molekuláris szinten zajló szabályozási problémákról. Mondhatjuk, hogy napjainkban az onkológia területén eddig nem tapasztalt méretű szemléletváltás zajlik. Ez a könyv a tudományos leírás és elemzés eszközével válik ennek az átütő változásnak a részesévé.

A kiadvány „összefoglalja mai ismereteinket, példákon keresztül mutatja be a daganatsejtek döntési mechanizmusainak részleteit, az erre alapozott terápiás fejlesztéseket, diagnosztikai kérdéseket, egy kicsit a jövő útjait is. Segítséget szeretne nyújtani, (köz)érthetően, hogy a daganatokról alkotott képünk minél inkább tisztázódjék, és a laborokban, de különösen a betegágynál a legújabb ismeretek is logikusan rendeződjenek. Kézikönyv, nem egyszerre fogyasztható, de részletenként talán élvezetet is okoz. Mindazoknak, akik az onkológia iránt érdeklődnek.” – írja róla a kiadó ismertetője a www.semmelweiskiado.hu portálon. Mondhatni kötelező olvasmány ez a könyv azoknak a klinikai onkológusoknak, akik nem csak alkalmazni, de érteni is akarják, miféle fegyverrel küzdenek az emberiség egyik legnagyobb ellenfelével, a rákkal szemben folytatott molekulaháborúban. De haszonnal forgathatják a medikusok is, hiszen számukra ezek a kérdések már a napi evidencia szintjén jelennek majd meg. És persze bárki, aki többet szeretne tudni az onkológia jelenéről és közeljövőjéről.
blank
20080516.jpg

Kopper László

„Az, hogy ma molekuláris szinten szövögethetjük a gondolatainkat, az annak a fantasztikus technológiai – beleértve az informatikát – fejlődésnek köszönhető, amely napról napra az újdonság erejével lepi meg még a legtapasztaltabb szakembert is. Persze vannak stratégiai vonulatok, főcsapások, de ahogy ma egy sejtet szét tudunk szedni, az valami bámulatos. Rabul is esünk sokszor a legújabb kitek, masinák látványának, birtokba akarjuk venni őket, néha még akkor is, amikor éretlenek vagyunk rá. Azért a molekulák valóban itt vannak, egyre többet árulnak el, és ahhoz, hogy kellő ügyességgel tudjuk befolyásolni tetteiket, nem árt ha felismerjük szerkezetüket, funkcióikat, azaz molekuláris szinten végezzük a diagnosztikát. Hol a sejten, hol a darabjain.” – mondja Kopper László.

A könyv szerzői: Kopper László és Tímár József. A „Diagnosztika PCR-ral és társaival” c. fejezetet Becságh Péter írta. Szerkesztő: Vincze Judit, grafika: Ángyán Gergő, felelős kiadó és a borító tervezője: Táncos László, a Semmelweis Kiadó igazgatója.

Következő lapszámunkban beszámolunk dr. Kovácsy Zsombor Egészségügyi jog címmel, a Semmelweis Kiadó gondozásában nemrégiben megjelent könyvének bemutatójáról.

Tolnai Kata

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/5. szám | Előző cikk | Következő cikk