Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/5. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 5. szám · 2008. április 14.

Hírek, események – röviden

blank

Felhívás | Meghívó | Összetartozás | Részvétel kutatásban | Pályázati felhívás | Jubileumi díszoklevelek | Amerikai vendég | Magyar-szingapúri szimpózium | Habilitációs előadások

Felhívás

Kérjük támogassa adójának 1%-ával!

Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány
Adószáma: 18014448-1-42
Számlavezető bankja: OTP, Számlaszáma: 11708001-20361060
Székhelye: 1085 Budapest, Üllői út 26.


Meghívó

a Semmelweis Egyetem Baráti Körének áprilisi rendezvényére

„Funkcionális MRI” – Dr. Kozák Lajos Rudolf egyetemi tanársegéd (Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont)

„A csirke embriótól az emberig” – Prof. Dr. Csillag András intézetigazgató (Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet)

A rendezvény ideje és helye: 2008. április 30., szerda 17 óra, Semmelweis Egyetem, Nagyvárad Téri Elméleti Tömb Díszpáholya (1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.)

Szeretettel várjuk Önt! Kérjük, szíveskedjék értesíteni barátait és munkatársait is! A program előtt fél órával büfével várjuk a résztvevőket.

Dr. Turóczy Gergely, a Baráti Kör titkára
Prof. emer. Dr. Monos Emil, a Baráti Kör elnöke


Összetartozás

Örökbe (fog)adott grafikák a hagyományteremtés jegyében

A húsvéti ünnepkör záróakkordjaként, március 25-én a Semmelweis Egyetem képviseletében dr. Tulassay Tivadar rektor fogadta a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, dr. Kőnig Frigyes által felajánlott hallgatói grafikákat a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján. A Semmelweis Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem sikeres együttműködésének újabb állomásaként a Marketing és Kommunikációs Igazgatóság szervezésében ünnepélyes keretek között 20 képzőművész aspiráns munkát adtak át a permanens „kiállítás” helyszínén, dr. Csibri Éva Neuropszichiátriai Osztályán. Későbbi lapszámunkban részletesen olvashatnak az eseményről.


Részvétel kutatásban

Keressük A mindennapi élet biológiája című kutatás részvevőit! Ez a kutatás a biológiai mutatók és az érzelmi jóllét összefüggéseit vizsgálja a mindennapi életben. A vizsgálat résztvevői a Semmelweis Egyetem 18 és 65 év közötti, teljes állásban foglalkoztatott női dolgozói, illetve ösztöndíjas PhD hallgatói lehetnek. Azok jelentkezését várjuk, akik nem várandósak, nem szednek rendszeresen gyógyszert (kivéve fogamzásgátló, hormonpótló készítményeket) illetve akik az utóbbi két évben nem estek át súlyos betegségen (például szívroham vagy rákos megbetegedés).

A kutatás résztvevőitől két 24 órás periódus során – egy munkanapon, illetve egy pihenőnapon (péntektől szombatig terjedő időszakban) – kapunk adatokat a hangulatukról, a tevékenységükről és a fizikai állapotukról. Az információkat mindenki maga gyűjti, miközben napi szokásos teendőit végzi.

A vizsgálatban való részvételt 5000 Ft-os ajándékutalvánnyalköszönjük meg. A kutatás befejezése után az összesített eredményekről összefoglalót küldünk a résztvevőknek.

A vizsgálatra május 31-ig lehet jelentkezni. Ha szeretne részt venni ebben a kutatásban, vagy többet megtudni róla, keresse Salavecz Gyöngyvért a Magatartástudományi Intézetben (telefon: 210-2930/6206-os mellék, mobil: 06-30/331-93-11, e-mail: salgyon@net.sote.hu).


Pályázati felhívás

A Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézete mellett működő Molekula Alapítvány Dr. Máthé Gyula emlékére pályázatot hirdet a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán 2008-ban végző hallgatók számára.

Az Alapítvány által idén kiadott díjak összege egyenként: 300 000 Ft.

A pályázat feltételei

A pályázatnak tartalmaznia kell a hallgató egyetemi tanulmányai során elért valamennyi vizsgaeredményét (index-másolat), egy féloldalas összefoglalót jövőbeni terveiről, valamint a pályázót korábban, vagy jelenleg oktató egyetemi munkatársaktól származó személyi ajánlásokat (legalább kettőt). A pályázat elbírálásánál előnyt élveznek azok a hallgatók, akik jó tanulmányi eredményeik mellett rektori pályázatokon, tanulmányi versenyeken eredményeket értek el, TDK-konferencián előadásokat tartottak, illetve díjakat kaptak, valamint más tanulmányi, kutató, klinikai tevékenységet is folytattak (az oklevelek, igazolások másolatait kérjük csatolni).

A pályázatokat május 16-ig a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézete (1088 Budapest, Puskin u. 9.) címére kell benyújtani. A díjak odaítéléséről kuratórium dönt. A díjak átadására a diplomaátadási ünnepségen kerül sor.


Jubileumi díszoklevelek

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kara örömmel tájékoztatja volt hallgatóit, hogy részükre jubileumi díszoklevelet adományoz. Tájékoztatjuk azokat a fogorvosokat, akik diplomájukat az egyetem jogelődjénél, a Budapesti Orvostudományi Egyetemen 1958-ban szerezték meg és szakterületükön legalább 30 évig dolgoztak, az arany díszoklevél elnyerése érdekében 2008. május 20-ig a Fogorvostudományi Kar Dékáni Hivatalához (1085 Budapest, Üllői út 26.) nyújthatják be kérelmüket. A kérelemben kérjük feltüntetni az oklevél keltét, a diplomában szereplő nevet, rövid szakmai életrajzot és értesítési címet. A jubileumi díszoklevelek átadására előreláthatóan október közepén kerül sor, a pontos időpontról meghívó útján küldünk értesítést.


Amerikai vendég

Március 19-én az Egészségtudományi Karra látogatott dr. George Eisen, az amerikai Nazareth College of Rochester nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese. A vendég a nemrég indult és eddig páratlan Atlantis program részleteiről, illetve a nyári egyhónapos intenzív kurzus tennivalóiról egyeztet a kar vezetésével.


Magyar-szingapúri szimpózium

A szingapúri A*STAR (Agency for Science, Technology and Research), illetve a Magyar Kémikusok Egyesületének szervezésében, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) szponzorálásával március 10-11-én Budapesten került sor az első magyar-szingapúri közös tudományos szimpóziumra Drug Discovery and Biomaterials címmel, amelynek elnöke prof. dr. Mátyus Péter (a GYTK Szerves Vegytani Intézet igazgatója) volt. A szimpóziumhoz kapcsolódóan rendezték meg az NKTH és a A*STAR együttműködési vegyes bizottság első ülését, amelyen a 2007. október 9-én aláírt együttműködési megállapodás végrehajtásának részleteit tárgyalták meg a résztvevők. Az NKTH és az A*STAR a következő három évben évente összesen kétmillió euróval (mindkét fél részéről 1-1 millió euróval) támogat közös K+F projekteket. A pályázatok prioritási területei: gyógyszerészet, bioanyagok, gyógyszerkémia. Az MTA-ban rendezett szimpóziumon a gyógyszerkémia, a gyógyszer-célbajuttatás, a biopolimerek, a nanobiotechnológia, a farmakológia, a gyógyszermetabolizmus területéről a szakma jeles képviselői 32 előadás és 17 poszter formájában mutatták be eredményeiket. Egyetemünket is kiváló szakemberek képviselték. Dr. Gyires Klára egyetemi tanár (a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója) szekcióelnök volt, dr. Szökő Éva egyetemi docens (GYTK Gyógyszerhatástani Intézet) előadást tartott, dr. Vásárhelyi Barna (I. Gyermekgyógyászati Klinika) és Balogh Balázs (GYTK Szerves Vegytani Intézet) posztert mutatott be – tudta meg lapunk dr. Mátyus Péter professzor úrtól.


Habilitációs előadások

Dr. Kiss-Tóth Endre „Funkcionális screen-ek és gyulladásos jelátviteli rendszerek – A tribbles fehérjék biológiai funkciója vascularis sejtekben” címmel április 28-án 14.00 órától lesz a NET tanácsteremében. (VIII. Nagyvárad tér 4.)

Dr. Mucsi István egyetemi docens a Krónikus vesebetegek életminőségét és életkilátásait befolyásoló tényezők vizsgálata című habilitációs előadása április 30-án délután fél háromkor hangzik el az I. sz. Belgyógyászati Klinika tantermében.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/5. szám | Előző cikk | Következő cikk