Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 3. szám · 2008. március 15.

Hírek, események – röviden

blank

Felhívás | A Közalkalmazotti Tanács választás elé | Közlemény | Sokcsatornás EEG | Alvásdiagnosztikai laboratórium | ERASMUS-szal Európába | Szellemi tulajdonjog-védelem | Habilitációs előadások | Meghívó | Jeges esemény | Koncert ajánló | Nyugdíjasoknak | Női torna | Költészetnapi versfesztivál | Úszás féláron | A Semmelweis Egyetem újság megjelenésének ütemezése


Felhívás

Kérjük támogassa adójának 1%-ával!

Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány
Adószáma: 18014448-1-42
Számlavezető bankja: OTP, számlaszáma: 11708001-20361060
Székhelye: 1085 Budapest, Üllői út 26.


A Közalkalmazotti Tanács választás elé

A KAT választására 3 évente kerül sor, amely az egyetem vezetésében delegátussal részt vevő, demokratikus testület. Tagjainak megválasztása az egyetemi közalkalmazottak alapjoga. A KAT az egyetemi vezetés felé képviseli a közalkalmazottak érdekeit olyan kérdésekben is, amelyek az egyetem menedzsment típusú érdekeitől eltérnek. E tekintetben fontos különbség a szakszervezethez (SOTESZ) képest, hogy az érdekek képviselete nincs semmiféle szervezeti tagsághoz kötve, minden közalkalmazottra automatikusan kiterjed, és a munkavállalói jellegű érdekeken túl az egyetemnek, mint intézmények az érdeke is befolyásolja a KAT állásfoglalását. A szavazás első körben március 26-án és 27-én lesz. Mindkét nap reggeltől, a második nap 15 óráig, tekintettel a műszakbeosztásokra és ügyeletekre.

Ha nem adja le szavazatát a választásra jogosultak legalább fele, akkor meg kell ismételni a szavazást. Kérem ezért, hogy a választásban mindannyian vegyenek részt!

Weltner János dr., a jelenlegi KAT elnöke

Az újság csak webes cikkei között találják a jelölteket.


Közlemény

A Semmelweis Egyetem a következőkről kívánja a közvéleményt tájékoztatni:

A Semmelweis Egyetem – bár a sajtó útján ezt nem tárta a nagy nyilvánosság elé – eddig is, külön felhívás nélkül, részt vett a rota vírus által megbetegített gyermekek ellátásában. Az egyetem mindkét gyermekklinikáján rendelkezésre állnak azok a személyi (infektológus szakorvos) és tárgyi feltételek, amelyek mellett a betegek megfelelő ápolása, és gyógyulása biztosított. Az ellátás mindkét klinikán a többi betegtől elkülönítetten, kizárólag erre a célra kialakított osztályokon történik. Vagyis a Semmelweis Egyetem törvényi kötelezettségének eddig is, és a továbbiakban is kérés nélkül eleget tett, illetve tesz mindaddig, amíg a járvány felszámolására nem kerül sor.


Sokcsatornás EEG

Két évvel ezelőtt központosították a Közép-Magyarországi Régió gyermekonkológiai ellátását az II. számú (Tűzoltó utcai) Gyermekgyógyászati Klinikára, amely a régió egyetemi gyermekgyógyászati centrumaként működik. Az 51 ágyas gyermek onko-hematológiai részlegben havonta 250 daganatos betegségben szenvedő gyermeket gyógykezelnek. A diagnosztizálástól a teljes gyógyulásig, azaz a tünetmentességtől számított öt éven belül a hosszan tartó kórházi kezelés a betegeknek és hozzátartozóiknak igen nehéz időszak. A gyógyító intézményben 13 fekvőbeteg osztály és 21 szakrendelés található. A szakemberek munkáját korszerű diagnosztikai háttér támogatja. A Penny Market Kft. felajánlásával és az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány segítségével a közelmúltban átadott rendkívül értékes, 32 csatornás EEG készülék a daganatos gyermekek agyi elektrofiziológiai vizsgálatainak mérését teszi lehetővé. Ezáltal az adomány közvetlenül segíti az orvosok gyógyító munkáját – tájékoztatta lapunkat dr. Garami Miklós egyetemi docens.


Alvásdiagnosztikai laboratórium

Az I-es számú Gyermekgyógyászati Klinikán avattak ilyen labort február 26-án. Az eseményről következő lapszámunkban olvashatnak beszámolót.


ERASMUS-szal Európába

A Semmelweis Egyetem pályázatot hirdet az egyetem hallgatói részére ERASMUS tanulmányi ösztöndíj elnyerésére a 2008/2009. tanévre.

Tanulj Európa 17 országa 64 intézményének valamelyikében 3 hónapot, vagy akár egy évet ösztöndíjas cserediákként! A pályázat részleteit, a pályázható helyeket megtalálod az egyetem honlapján (www.sote.hu).

A pályázat leadásának határideje: március 28. péntek 12. óra.

További információk:

Deák András
Tel: 06-1-459-1500/5827
e-mail: semerasmus@yahoo.com
skype: semerasmus
Windows Live: semerasmus@yahoo.com


Szellemi tulajdonjog-védelem

Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) alakult március 3-án a szellemi tulajdonjogok érvényesítése és a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Elnöke Kondorosi Ferenc, az „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos, alelnökei: dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, valamint dr. Piros Attila, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselője, tagjai pedig a szellemi tulajdonnal összefüggő feladat- és hatáskörrel rendelkező állami szervek, továbbá a szellemi tulajdon védelmében érintett társadalmi és gazdasági érdekképviseleti szervezetek. A javaslattevő, véleményező és tanácsadói jogkörrel felruházott HENT részt vesz a hamisítás elleni nemzeti stratégia kidolgozásában, s többek között feladata lesz a szellemi tulajdonjogok érvényesítését szolgáló jogszabály-alkotási és szabályozási tevékenység javaslatokkal történő segítése, előmozdítása.

T.A.


Habilitációs előadások

Dr. Dinya Elek (EGIS Gyógszertár NYrt.) „Tüdőrák rizikófaktorainak cohors vizsgálata. Eredmények általánosítása.” címmel február 27-én 14:00 órától a Hőgyes Előadóteremben tartotta habilitációs kollokviumát.

Dr. Andréka Péter (Országos Kardiológia Intézet) habilitációs kollokvima április 17-én lesz az Országos Onkológiai Intézet, 1. épület, I. emeleti Tanácstermében „Programozott sejthalál és sejtregeneráció a miokardiumban” címmel.


Meghívó

A Baráti Kör következő rendezvényét március 26-án szerdán 17 órai kezdettel tartják.

Program:

„Avicenna International College” dr. Mirza Hosseini Shahrokh igazgató
„Orvostörténeti kézikönyvek” dr. Szállási Árpád orvostörténész, ny. egyetemi tanár

Helye: Semmelweis Egyetem, Nagyvárad Téri Elméleti Tömb Díszpáholya (1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.)

Szeretettel várjuk Önt! Kérjük, szíveskedjék értesíteni barátait és munkatársait is! A program előtt fél órával büfével várjuk a résztvevőket.

Dr. Turóczy Gergely, a Baráti Kör titkára
Prof. emer. Dr. Monos Emil, a Baráti Kör elnöke


Jeges esemény
20080301.jpg

Február végi jégfarsang – jelmezekkel is



Koncert ajánló

A Magyarországi Orvos Muzsikusok Egyesülete és a Rátkai Márton Klub szeretettel meghívja Önt és kedves Családját március 27-én 18 órai kezdettel a Rátkai Klub előadótermében (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.) tartandó „Orvosok a zenében” című sorozat előadására. Az est szervezője: Kósáné Kertai Daisy, házigazdája: prof. dr. Pavlik Gábor. Műsor: Haydn: f-moll vonósnégyes, Mozart: Esz-dúr kürtötös. Közreműködik: a Semmelweis vonósnégyes. Az est második felének programja: Bach: fisz-moll prelúdium és fuga, Debussy: Pour le Piano (Toccata), Images I/1. Fények a vízen, Chopin: Asz-dúr etűd, op. 25., cisz-moll phantasie impromtu, op. 66. Közreműködik: Tóth Bence, a Semmelweis Egyetem ÁOK-s hallgatója. A következő előadás időpontja: április 17.

T.A.


blank

PROGRAMOK

Nyugdíjasoknak

Lassan vége a télnek, jön a tavasz, remélem minden kedves nyugdíjasunk egészséges és van kedve programokra járni. A szokásos havi találkozók helyszíne keddenként 15 órakor továbbra is a Belső Telepi Konyha. Idei időpontok: április 1., május 6., június 3., szeptember 2., október 7., november 4. és december 9.

További programok:

Március 20-án, csütörtökön 17 órakor a Stefánia Irodalmi Kávéház Erzsébet királyné termében (Zichy Géza u. 3.) Mezei András és barátai – gondolatok, versek, képek műsora tekinthető meg. A részvétel ingyenes!

Április 12-én, szombaton 10 órától Családi- és Egészségnap a Stefánián (Stefánia út 34-36.) – gyermekelőadások, kézműves foglalkozások, mágnesterápia, CO mérés, egészséges ételek kóstoltatása, vérnyomásmérés stb. A részvétel ingyenes!

Április 21-én, hétfőn 14 órától Emlékműsor Neményi Lili tiszteletére a Stefánia Palota földszinti Ovál Termében. A részvétel ingyenes!

Május 4-én, pénteken 17 órakor Az operaművészet története Magyarországon című előadást tartja dr. Farkas István Gödöllőn, a Szabadság u. 6. szám alatti Petőfi Művelődési Házban. (Belépő: 400 Ft)


Női torna

A mozgásszerető, testi-lelki fittségre vágyó hölgyek számára tornázási lehetőséget szervezett egyetemünk szakszervezete. A foglalkozásokat hétfőn és kedden 16 órától tartja Csehné Kurdi Angéla a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben.


Költészetnapi versfesztivál

A versek szeretetéért, a versmondás öröméért és számos „legek” díjért költészetnapi versmondó játékot hirdet egyetemünk szakszervezete az Iránytű Ifjúsági Iroda Vízöntő Pinceklubjával közösen. A versfesztivál április 10-én 16 órakor az említett pinceklubban (Bp., XIII. Váci út 50., telefon: 350-6125) lesz, fővédnöke: Galkó Balázs színművész. Iskolások és felnőttek egyaránt jelentkezhetnek április 7-ig, 9-16 óra között, a SOTESZ irodában (telefon: 3804). Szakszervezetünket régi kapcsolat fűzi az Ifjúsági Irodához, már hatodik éve együtt szerveznek nyári művészeti tábort. S remélhetőleg a versmondó játék is sok kellemes élménnyel gazdagítja majd a benevezőket és a közönséget.

Tósoki Anikó
szakszervezeti szervező titkár


Úszás féláron

Az egyetem dolgozói félárú belépővel használhatják a Vituki Sport és Szabadidőközpontot. Szabad téri feszített víztükrös úszómedence és szauna várja a sportolni vágyókat. Cím: 1091 Budapest, Kvassay Jenő utca 1. (www.sportcelpont.hu).


A Semmelweis Egyetem újság megjelenésének ütemezése
Lapszám
Lapzárta
Várható megjelenés
5. lapszám
március 25.
április 11.
6. lapszám
április 22.
május 9.
7. lapszám
május 6.
május 23.
8. lapszám
május 20.
június 9.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/3. szám | Előző cikk | Következő cikk