Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/5. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 5. szám · 2007. április 27.

Alvásvizsgáló és Kutató Központ az I. Belklinikán

blank
blank
200705081.jpg
blank
200705082.jpg

A képen Szentkirályi András és Lakatos Péter

Az elalvás és átalvás zavarai az elmúlt években egyre nagyobb egészségügyi, gazdasági és társadalmi problémát jelentenek. Gyakoriságuk évről évre növekszik, a társadalom minden rétegét érintik, egészségügyi, gazdasági hatásuk komoly méreteket ölt.

Az alvás alatti légzészavarok (horkolás, alvási apnoe, hypoventilatio), egészségügyi és klinikai jelentőségük révén, fokozatosan teret nyertek az orvosi diagnosztikában és terápiában. A betegségnek a belgyógyászati, és különösen a szív-érrendszeri megbetegedésekkel (szívelégtelenség, magas vérnyomás), anyagcserezavarokkal (metabolikus szindróma) való kapcsolata, szoros együtthatása, az azok kialakulásában, lefolyásában játszott kóroki szerepe az elmúlt években nyilvánvalóvá vált. Jelenleg a hazai gyógyászatban alig van olyan alváslaboratórium, amely a szakterület teljes spektrumát felöleli.

Ezen a helyzeten szeretett volna változtatni dr. Farsang Csaba és dr. Lakatos Péter professzor a I. sz. Belgyógyászati Klinikán. Mindez az egyetem felső vezetésének egyetértésére és támogatására talált, így létrejöhetett a rendkívül korszerű alváslaboratórium, amely a hazai alvásdiagnosztikai és terápiás kapacitások jelentős bővülését eredményezte.

Vizuális felügyelet

A klinikai és kutató laboratórium mint fekvőbeteg-ellátó egység működik, négy kompletten felszerelt poliszomnográfiás (PSG) ággyal. A PSG-s vizsgálatokat videometria, MSLT (Multiple Sleep Latency Test) és vigilancia vizsgálatok, valamint szükség szerint számos speciális mérés (Holter monitorozás, 24 órás vérnyomásmérés, kapnográfia, pH-mérés, stb.) egészítik ki. A PSG berendezéseket a Somnomedics (Németország) cég gyártotta és a klinikával szakmai együttműködés keretében a Hungimpex bocsátotta rendelkezésre.

A vizsgálatokra az e célra kialakított hangszigetelt és klimatizált egyszemélyes alvófülkékben kerül sor. A klimatizálással nemcsak az állandó levegőcserét, hanem az alváshoz szükséges ideális hőmérsékletet is biztosítani tudják. A betegekre számos elektródát rögzítenek a különböző alvási, légzési és keringési paraméterek mérésére. Az adatátvitelre telemetrikus úton is lehetőség van a megfigyelőhelységben elhelyezett számítógépekkel, így szükség esetén a klinika egyéb osztályain is monitorozhatók és vizsgálhatók betegek, akiknek állandó vizuális felügyeletét videokamerák biztosítják. A beteg és a személyzet közötti kapcsolatot nővérhívó telefonrendszer egészíti ki. A vizsgálat teljes ideje alatt a betegek szoros felügyelet alatt vannak. Szükség esetén vérvételre és/vagy egyéb, laboratóriumon kívüli vizsgálatokra (EKG, spirometria, vérgázanalízis, stb.) az osztályos ellátás keretében kerül sor.

A klinikai diagnosztikus és terápiás munka a következő betegségcsoportokat öleli fel:

  • alvás alatti légzészavarok (apnoe, hypoventilatios szindrómák, stb.)
  • insomnia
  • alvás alatti mozgászavarok
  • éjszakai légzési elégtelenség (COPD, kyphoscoliosis, neuromuscularis betegségek, stb.)
  • egyéb betegségekhez társuló alvászavarok.

Amint Lakatos professzor elmondta, a betegellátás mellett feladatuknak tekintik kutatómunka végzését is, amire németországi, kanadai és USA-beli intézetekkel való együttműködés keretében is lehetőség nyílik. További fontos célja az újonnan létrejött egységnek az oktatómunka. Szeretnének részt venni az egyetemi graduális/posztgraduális képzésben, Kopp Mária professzor asszonnyal és a Magatartástudományi Intézettel közösen, csakúgy, mint a szakmai továbbképzésben az alvásgyógyászat terén. Szintén fontosnak tartják a szakasszisztensek képzését, illetve a betegoktatást, valamint az önsegélyező betegcsoportok kialakítását és támogatását.

Centrumra méltó

A klinika célkitűzése egy nemzetközi szintű és felszereltségű referencialaboratórium kialakítása volt, amelyben a nemzetközi standardoknak megfelelő munka folyik, és amellyel méltán zárkózhatunk fel a nyugat-európai ismert alvási centrumokhoz. Az alváslaboratórium szakmai vezetője dr. Juhász János PhD belgyógyász, tüdőgyógyász és szomnológus szakorvos, helyettese dr. Novák Márta PhD pszichiátriai szakképesítéssel, egyébként a Magatartástudományi Intézet docense. Munkájukat két, az alvásgyógyászatban járatos belgyógyász és három technikai asszisztens segíti. Mindemellett az Orr-Fül-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika aktív részvételére is számíthatnak.

Az alváslaboratóriumban végzett interdiszciplinális szakmai munka lehetővé teszi az alvásbetegségek nemzetközi klasszifikációjában (ICSD) foglalt valamennyi alvászavar diagnosztikáját, differenciáldiagnosztikáját és szakorvos általi megfelelő kezelését. Ezzel Magyarországon az I. sz. Belgyógyászati Klinikán működő alváslabor az egyedüli, amely a nemzetközi előírásoknak megfelelően alváscentrumnak nevezhető. A Német Alvástársaság szakmai akkreditációja folyamatban van, ennek révén elsőként lehetőség nyílik a nemzetközi munkába való aktív bekapcsolódásra.

tol-

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/5. szám | Előző cikk | Következő cikk