Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2006/1. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VII. évfolyam 1. szám · 2006. február 17.

Hogyan kezelhető a dysphagia?

blank
blank
20060114.jpg
Kubinyi Andrea, Hajós Anna Eszter és Schmidt Judit

Sikeresen szerepelt az EFK tavalyi TDK konferenciáján három harmadéves dietetikus szakos hallgató: Kubinyi Andrea, Hajós Anna Eszter és Schmidt Judit. A dysphagiás betegek étrendjével, táplálásával foglalkozó munkájukért szakmai nívódíjat és könyvjutalmat kaptak.

A dysphagia a nyelésfunkció, a nyelés orális előkészítésének, illetve orális pharingealis, oesophagialis transzportjának zavara. A kórházi betegek 13-15, a krónikusan ápolásra szorulók 50-60 százaléka érintett ebben a betegségben. Okai a fej-nyaki régi gyulladásos, daganatos betegségek, neurológiai megbetegedések, gyógyszerek mellékhatása stb. Kezeléséhez különböző szakemberek, például foniáter-fül-orr-gégész, gasztroenterológus, logopédus, dietetikus, neurológus, radiológus, szájsebész együttműködése szükséges.

– Ez a téma különösen felkeltette az érdeklődésünket – mondja Hajósi Anna Eszter. – A dysphagia dietoterápiás kezelése a regensburgi kórházban dr. Hacki Tamás foniáter-fül-orr-gége szakorvos (az egykori Ki Mit Tud?-ot nyert füttyművész) által kidolgozott és már elterjedt módszer. Munkánkhoz alapfeltétel volt a német nyelvtudás, hiszen szakirodalom szinte csak ezen a nyelven olvasható. A dysphagiás betegek száma Magyarországon is növekszik, ezért éreztük szükségesnek a téma mélyebb tanulmányozását. Hazánkban dr. Mészáros Krisztina az Országos Gyógyintézeti Központ Foniátriai szakrendelésén foglalkozik dysphagiás betegek kezelésével, de sajnos dietetikus még nem kapcsolódott a gyógyító teamhez. Igyekeztünk a már meglévő szakirodalmat bővíteni, az élelmiszereket viszkozitás méréssel soroltuk be. Konzulens tanárunk, Varga Zsuzsa (Dietetikai Tanszék) járt Regensburgban dr. Hacki Tamásnál, így személyes tapasztalataival segített minket.

– A kutatómunkát egymás között megosztva végeztük – folytatja Kubinyi Andrea. – A mérési adatokat Hajósi Anna Eszter dolgozta fel, nekem jutott az előadás vázlatának előkészítése, míg az étrendet Schmidt Judit dolgozta ki és ő tartotta az előadást is. Rengeteg támogatást kaptunk témavezetőinktől: Varga tanárnőtől és Mészáros doktornőtől, valamint az ételek elkészítésében segítő Fehér Ferencnétől, Mák Erzsébettől.

A hallgatók folytatják a kutatást. Tudni szeretnék például: mely élelmiszereket fogyaszthatnak gond nélkül a dysphagiás betegek.

I. M.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2006/1. szám | Előző cikk | Következő cikk