HORVÁTH GABRIELLA: ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGTAN – GYAKORLATI HIGIÉNÉ
Az Európai Unióhoz való csatlakozás magával hozta az élelmezés-egészségügyhöz kapcsolódó jogszabályok újrafogalmazásának szükségességét. A könyv elsősorban az alapvető élelmiszeripari technológiákat és a hozzájuk tartozó higiénés előírásokat, a jó higiénés gyakorlatot ismerteti. A szerző bemutatja az élelmiszertörvény legfontosabb előírásait, valamint az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló jogszabályokat. Az élelmiszerek érzékszervi vizsgálata elméleti és gyakorlati kivitelezését ismertető rész – mely az élelmiszer-minőség és -biztonság egyik eleme – teszi teljessé a leendő és a már dolgozó szakemberek számára alapvető fontosságú kézikönyvet.
ERDŐS GYULA-SZLOBODNYIK JUDIT: TOXIKOLÓGIA
A mű a toxikológia – ókortól napjainkig tartó – történeti áttekintése és feladatainak felsorolása után a méreg fogalmát, felosztását, illetve a mérgezés kialakulási folyamatát, csoportosítását tárgyalja. A jellegzetes, például klinikai-, igazságügyi- higiénés toxikológia ismertetése mellett kiemelt figyelmet fordít a kémiai biztonság kérdéskörére, végül pedig a vegyi anyagok osztályozásához szükséges toxikológiai vizsgálatok fontosabb jellemzőit foglalja össze. Az összeszokott szerzőpáros kétséget kizáró szakmai alapossága – és a szakkönyvekre sajnos még nem mindig jellemző – élvezetes stílusa teszi könnyen elsajátíthatóvá az ismeretanyagot.
JURÁNYI RÓBERT (SZERK.): A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK JÁRVÁNYTANA
A mű megjelenését az elmúlt évtizedben a fertőző betegségek etiológiájában, patogenezisében, klinikumában, diagnosztikájában és nem utolsósorban járványtanában bekövetkezett lényeges változások tették szükségessé. A XX. század végén és a XXI. század elején számos új kórokozót és velük együtt újabb fertőző betegségeket fedeztek fel. Mások eltűntek vagy igen ritkán fordulnak elő hazánkban, ismét mások morbiditása változatlan maradt vagy emelkedett. Változott néhány betegség kórképének karaktere is, és újabb laboratóriumi vizsgáló eljárásokat vezettek be. A járványügyi intézkedéseket a szakma kiváló képviselőiből álló szerzők a kézirat leadásakor érvényben lévő rendeletek, törvények, a WHO eradikációs programjai, a hazai és nemzetközi surveillance-rendszerekben foglaltak szerint állították össze. Komoly szakmai sikerre számíthat a sok éve várt tankönyv, amiben a jelentős terjedelem (560 oldal) nemhogy hátrány, de biztosítéka annak, hogy a legnagyobb alapossággal és részletességgel kerül bemutatásra mindaz, ami a fertőző betegségek járványtanáról elmondható, beleértve a járványügyi katasztrófákat és a bioterrorizmust is.
|
|
GYENES MONIKA: A DOHÁNYZÁSRÓL TÖRTÉNŐ LESZOKÁS TÁMOGATÁS GYAKORLATI MÓDSZERTANA (TANÁCSADÓI KÉZIKÖNYV)
Egy rendkívül jelentős és népegészségügyileg igen fontos, de ugyanakkor nehéz feladatra vállalkozik az a szakember, aki dohányosok leszoktatásához ad segítséget, tanácsot. A téma angol nyelvű szakirodalma igen gazdag, de magyar nyelven ez az első átfogónak tekinthető, már bizonyítottan hatékony módszerek bemutatására vállalkozó kézikönyv. Tanácsadói praxisban való használhatóságát sokban segíti a CD melléklet, melyen a páciens számára fontos oldalakból nyomtatható a szükséges példányszám.
|