Nanorészecske alapú multimodális kontrasztanyag fejlesztése és tesztelése in vitro és in vivo rendszerekben

Témavezető: dr. Szigeti Krisztián

A Biofizika és Sugárbiológiai Intézet, Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Kutatóközpontja szeretettel várja olyan hallgatók jelentkezését, akik érdeklődnek a multimodális, kvantitatív transzlációs képalkotási technológiák, nanorendszerek fejlesztése és anyagtudományi vizsgáló módszerek iránt.

Központunk Európában egyedülállóan sokféle, korszerű képalkotó műszerrel és fiatalos kutatói csapattal várja a nanotechnológia, anyagtudományok és gyógyszerfejlesztés kutatása iránt érdeklődő diákokat.

A TDK munka során a hallgató egy folyamatban lévő, modern gyógyszerforma fejlesztésébe kapcsolódna be, melynek során megismerheti a nanorendszerek (fémorganikus, dendrimer és liposzóma alapú) alapvető előállítási módjait, sajátságait, terápiás előnyeit és alkalmazhatóságát. A projekt fókuszában a stabil, akár klinikai gyakorlatban is használható multimodális nanorendszer áll, mely új fajta, egyidejű terápiás és diagnosztikus eljárást tesz lehetővé. A munka során a diákok a nanorészecskék előállításán túl részt vesznek az alapvető anyagtudományi vizsgálatokban (SEM, TEM AFM, DLS és Zéta-potenciál mérés), in vitro és in vivo mérésekben MRI/SPECT/PET módszerekkel. Mindezek lehetőséget adnak a gyógyszerfejlesztés orvosi és gyógyszerészi aspektusai mellett a legfontosabb anyagtudományi szempontok és eljárások megismerésére, azok alkalmazhatóságának korlátaira.

A laboratóriumban dolgozó hallgatók az elmúlt években is kiemelkedő eredményeket értek el az egyetemi és országos TDK konferenciákon. A hallgatóknak mindemellett lehetőségük nyílik a hazai és nemzetközi konferenciákon történő részvételre, előadások tartására és nemzetközi lapokban megjelenő közleményekben részt venni társszerzőként. A végzett munka akár a későbbiekben szakdolgozat, illetve doktori értekezés témájául is szolgálhat a leendő TDK hallgatónak.