A Semmelweis Egyetem távoktatása ugyan harmadik hete üzemel közel azonos minőségben, de az új rendszerben dolgozó hallgatók továbbra is szívesen veszik az építő javaslatokat. Interjúnk az e-learning team vezetőjével, Keskeny György Árpáddal, alább olvasható.

 

Szinapszis: Körülbelül két hét alatt kellett az egész egyetemi oktatásnak átállnia az e-learningre, amellett, hogy addig alig volt valami kézzelfogható oktatási-ügyintézési felület. Hogyan bírtátok/bírjátok a fejlesztési tempót?

Keskeny György Árpád: Remekül! Február elején már megalakult az e-learning team az Oktatási Bizottságon belül. Kezdetben másmilyenre terveztük a távoktatás fejlesztésének sebességét. Eleinte kevesen voltunk, nagyjából tizenketten-tizenhárman a csapatban, melynek célja az online oktatási felület fejlesztése volt. A járvány azonban más ütemet és kissé más sorrendiséget diktált a céljaink eléréseiben. Teendőink megsokszorozódtak és rendkívüli tempót kívántak a végrehajtásukban. Így a kis csapatba további remek és lelkiismeretes munkát végző hallgatótársakat vettünk fel. A rektor úr által elrendelt szünetben sem tétlenkedtünk. Minden energiánkat a március 23-án kezdődött távoktatás kiépítésének szenteltük. A távoktatás kezdetekor már enyhült a munkatempó, nem beszélve az ezzel járó feszültségről, de szerencsére nagyszerű a csapatszellem és a közös munka az e-learning fejlesztési teamben.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segített abban, hogy létre tudjon jönni a HÖK-ön belül az e-learning csapat.

 

Sz.: Milyen feladatokat látnak el a rendszer fejlesztésén dolgozók?

K. Gy. Á.: A HÖK e-learning csapatának több feladata is van. Ezek közül talán a legfontosabb a hallgatók és az oktatók támogatása. Fontos kiemelnünk, hogy visszajelzéseket, tapasztalatokat is gyűjtünk a hallgatóktól, azokat rendszerezzük, majd továbbítjuk az illetékeseknek.

Facebook-posztokat, Neptun-üzeneteket, tutorial videókat, valamint “How to” guide-okat gyártottunk és osztottunk meg a hallgatósággal három nyelven (magyar, angol, német).  Ahol tudunk segítünk a rendszer használatában.

 

Sz.: Amikor elindult a távoktatás, mik voltak az első visszajelzések?

K. Gy. Á.: Minden változáskor felmerülnek újabb és újabb megoldandó feladatok. Fontosnak éreztük segíteni az intézeteket, illetve a hallgatótársainkat, hogy bármilyen, a távoktatásban felmerülő kérdés kapcsán keressenek minket bizalommal. Természetesen az elején mindenkinek új volt a távoktatás nyújtotta szituáció, és számos nehézség adódott. A Semmelweis Egyetemen rengetegen dolgoznak azon, hogy a távoktatás rendben folyhasson. Óriási csapatmunka eredménye ez.

 

Sz.: Hogyan változtak ezek mostanra?

K. Gy. Á.: Úgy vélem, hogy a járványügyi helyzet okozta szituáció mindenkit kellőképpen megvisel. Szerencsére mindenki nyitott és segítőkész. Sokan megijedtek, hogy nem csak az egészségük, hanem a tanulmányaik vagy akár az egyetem működése is veszélyeztetve lehet. Rengetegen érdeklődtek a további teendőkkel kapcsolatban és írtak a felmerülő problémák kapcsán. Számos áttörést sikerült elérni az oktatás „elektronizálásában”. Sok pozitív és bátorító visszajelzést kapunk, amelyeknek nagyon örülünk.

Keskeny György Árpád: “Sok pozitív és bátorító visszajelzést kapunk…”

Sz.: A március 31-i hallgatói fórumon szó esett arról, hogy az elméleti tárgyak teljesítése könny(ebb)en megoldható, az egyetem viszont nagyrészt gyakorlatorientált. A gyakorlatok megszervezésében és lebonyolításában hogyan segíthet az e-learning?

K. Gy. Á.: A gyakorlatok megtartása a távoktatás keretében nehéz feladat. Minden résztvevőnek, hallgatónak és oktatónak egyaránt kihívás ez. Szerencsére az informatikai szolgáltatások, a Zoom és a Moodle összessége segít áthidalni, csökkenteni a nehézségeket. A gyakorlatok oktatása, beszámítása a rektor úr által tartott hallgatói fórumon elhangzottak szerint lesz. A beszámoló a Moodle felületen, a Hallgatói Támogató kurzus menüpont alatt elérhető.

 

Sz.: Úgy hiszem, a hallgatók és oktatók nagy része meg lehet elégedve a rendszer működésével. Neked mi a véleményed?

K. Gy. Á.: Igen, valóban rengeteg pozitív visszajelzés érkezik hozzánk. Az, hogy a rendszer létrejöhetett, óriási csapatmunka volt. Rengeteg munka, energia és ember kellett ahhoz, hogy az egyetem átálljon a távoktatásra.

 

Sz.: Ha alábbhagy a járvány, elképzelhető, hogy az e-learning valamilyen formában bekerül a hagyományos curriculáris oktatás eszköztárába?

K. Gy. Á.: Véleményem szerint bármi elképzelhető. Az igény már most is érzékelhető. A kérdés sokkal inkább az, hogy ez az igény pontosan mekkora, továbbá, hogy minden oktató és hallgató támogassa az e-learninget. Bízunk benne, hogy a hagyományos curriculáris oktatás során is használni fogjuk a mostani, már működő fejlesztéseket.

 

Sz.: Vannak esetleg már fejlesztési ötletek, projektek a jövőre nézve?

K. Gy. Á.: Az eddigi tapasztalatokat is figyelembe véve számos ötletünk van. Mindamellett, hogy a jelenlegi rendszert támogatjuk a munkánkkal, a Hallgatói Támogató felületen létrehozott kérdőívben jelen pillanatban is gyűjtjük a hallgatótársainktól a további előremutató ötleteket, javaslatokat.