Március eleje óta a hallgatói élet majdhogynem a feje tetejére állt: a koronavírus elérte egyetemünket és ezzel hazánkat is. Ebben az időszakban kiemelt hangsúlyt kap az általános szabályok és a megfelelő óvintézkedések betartása. Erről és az egyetemen kialakult helyzetről beszélgettünk Hegedüs Tamással, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnökével. 

Szinapszis: Az elmúlt két hét és a most következő néhány nap igen változatosak: rektori szünet, távoktatás, majd újabb rektori szünet (és távoktatás). Sok mindenen ment keresztül az egyetem és természetesen a hallgatók, de először talán beszéljünk a koronavírusról és az egyetem reakciójáról!

Hegedüs Tamás: Emlékszem, hogy március elején megcsörrent a telefonom és rektor úr volt a vonal másik végén, aki tájékoztatott, hogy koronavírus-fertőzött van az egyetemünk hallgatói között. Ekkor talán még azt gondolhattam, hogy az egyéni fertőzések fázisában sikerülhet megállítani a vírus magyarországi terjedését. Természetesen megtettük a szükséges óvintézkedéseket, gondolok itt a Karnevál, a Medikus Kupa és a Tavaszi Fesztivál elhalasztására.
Ezek után, szerintem az országban példamutató módon, elindult egy világos, átlátható kommunikáció mind a hallgatók, mind az oktatók irányába a rektori vezetés részéről.
Napról napra változtak az óvintézkedések lépései is, így jutottunk el a kollégiumok fertőtlenítésétől a március 11-i kormányrendeletig. Ennek értelmében a felsőoktatási intézmények látogatása felfüggesztésre került, így egyetemünkön is megszűntek a kontaktórák.

 

Sz.: A távoktatás már azóta felmerült alternatív lehetőségként, mióta a tavalyi hallgatói felmérésben az órákon vezetett katalógus negatív megítélésben részesült  – akkor a rektori vezetés nyitottan állt a kérdéshez, és meg is kezdődött a fejlesztés…

H. T.: A távoktatásra való felkészülés  már sokkal korábban megtörtént, mint a többi magyar felsőoktatási intézményben. Ugyanis, amikor az első fertőzöttet diagnosztizálták, az egyetem vezetése a HÖK-kel karöltve, a heidelbergi és harvardi modellt szem előtt tartva, megkezdte a felkészülést az esetleges vészhelyzetre.
A HÖK-ön belül egy e-learning munkacsoportot hoztunk létre, amelynek feladata az oktatókkal való szoros kapcsolattartás (természetesen online), valamint a rendszer tesztelése volt az előrehozott tavaszi szünet alatt.
Véleményem szerint, sehol máshol nem indult el ennyire gördülékenyen az online oktatás, és ezt nem szabad elfelejteni, hiszen sokszor a látható előrelépések mögött oktatók és hallgatók több száz munkaórája lehet.

 

Sz.: Van-e lehetősége segíteni azoknak, akik szeretnének mások szolgálatára lenni ezekben az időkben?

H. T.: Az önkénteskedés egy pandémia idején nagyon fontos. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a HÖK is számos, egészségügyileg releváns társadalmi felelősségvállalásba kezdett.
Kiemelném külön a véradási kampányt, melynek segítségével több, mint 500 Semmelweis polgár adott vért, valamint a zsilipes beléptetési rendszernél is a HÖK tagjai óvják az potenciális látogatóktól, járóbetegektől a klinikák szakszemélyzetét.
Fontos, hogy mindenki lehetőségeinek megfelelően kapcsolódjon be az önkéntes munkába, tanulmányaival összeegyeztetve, hiszen a gyakorlatok és szemináriumok látogatása továbbra is kötelező a Zoomon keresztül.

 

Sz.: Ha valaki az egyik egyetemi kollégium lakója vagy esetleg külföldi hallgató, ő hogyan tud a fent említett módon segíteni?

H. T.: Alapvetően a kollégiumi helyzetben is országos szinten példamutató volt az egyetem vezetésének a hozzáállása. Sok diák részesült rektori méltányosságban, akik már a pandémia kirobbanásakor önkéntesként dolgoztak.
Rektor úrral való egyeztetés nyomán arra is lehetőség nyílt az elmúlt napokban, hogy azok a hallgatók, akik önkénteskednének, visszatérjenek a kollégiumi szobájukba, valamint akiknek nem megoldott a lakhatása, ők jelentkezhetnek az üres kollégiumi helyekre.
Ekkor volt talán a legfontosabb átgondolni költségvetésünket, így a kollégiumi díjakat a HÖK ezeknél a hallgatóknál átvállalta.

 

Sz.: A Hallgatói Önkormányzat elnökeként mit javasolnál az e cikket olvasó hallgatóknak?

H. T.: Alapvetően az általános irányelveket szeretném én is hangsúlyozni, hogy aki teheti az maradjon otthon, és amikor kilép otthonából, akkor az óvintézkedéseket tartsa be: viseljen maszkot és a lehető legkevesebb emberrel érintkezzen. Fontos szerintem azt is leszögezni, hogy nem most van a nagyobb utazások ideje, így kérnék mindenkit, hogy belföldön is kerülje a helyváltoztatást, hiszen ha betartjuk ezeket a szabályokat akkor kora nyáron már mindenki bepótolhatja a tavaszra tervezett utazásait.

 

Sz.: Sokakat frusztrál a bizonytalanság és az elkövetkező időszak ütemterve, mit tudnál erre az időre tanácsolni?

H. T.: Mindenkitől azt kérem, hogy az elkövetkező időszakban legyen türelmes, hiszen ezekben az időkben a legtöbb döntés nem a HÖK, illetve az egyetem vezetésének a kezében van, hanem sokkal inkább a kormány által felállított operatív törzs hozza meg a kellő intézkedéseket a vírus terjedésére való tekintettel, amelyeket kötelességünk betartani.

Biztosítok mindenkit, hogy a Semmelweis Egyetem minden helyzetből a lehető legjobbat hozta ki a hallgatók számára eddig is, és ezután is így fog tenni.