Nem mentél idén a semmelweises sítáborba? Esetleg nem tudsz síelni, de mindenki mesél, ezért szívesen kipróbálnád te is? Itt van pár ötlet, hogy még a tél végén/tavasszal hova érdemes elmenni a barátokkal csúszni egyet a hófödte hegyekben.

Lehet, hogy most azt gondolod, hogy ez túl drága mulatság, de egyetemistaként könnyen lehet olcsó szállást szerezni, olcsóbban bérelni lécet és cipőt. Biztos neked is van egy haverod, aki jól vezet és tud autót szerezni, így a leutazás is pár pengőből kijön. Ha kezdő vagy, akkor jó tanácsként ajánlom, hogy a görkoris térdvédődet vidd magaddal az útra. Ne aggódj, a srácok 1-2 nap alatt megtanítanak az alapokra. Fontos, hogy az úti cél és az időpont megválasztásával árkategóriát is választasz, ezért jól át kell gondolni a lehetőségeket. Ha most a tavaszi szünetre gondolsz, akkor nagyon jól járhatsz, mivel az már a síelés tekintetében mellékszezonnak számít, ezért sokkal olcsóbbak a bérletek. Így könnyen félre tudsz tenni egy kis pénzt a bulizásra az Alpokban. Ha nem szeretnél bulizni, akkor pedig vár rád egy mennyei forró csoki vagy Stájerország megannyi finomabbnál finomabb söre.

Eplény

Helyszín: Magyarország
Árkategória: $
Sípályák hossza: 7,9 km
Liftek száma: 8
Magasság: 333-509 m

 

Ha teljesen kezdő vagy, vagy gyakorolni vágyó, neked találták ki ezt a hazai síterepet, ahol elsajátíthatod az alapokat. A Budapesttől mindössze 121km-re lévő Eplény egész héten nyitva van. Érdemes viszont hétköznap menni, ha nem kedveled annyira a tömeget. A helyszínen van lehetőség felszerelést bérelni, úgyhogy azt sem kell vinned, illetve tanfolyamra jelentkezni, ha esetleg egyik haverod sem vállalja a tanítást. A közelben rengeteg szálláshely közül választhatsz, ha több napra mennétek.

 

Donovaly

Helyszín: Szlovákia
Árkategória: $$
Sípályák hossza: 11 km
Liftek száma: 16
Magasság: 914-1361 m

 

Donovaly nagyszerű pálya a kezdőknek, illetve a gyakorolni vágyóknak. Budapesttől 203 km-re található, így akár 1 napra is könnyedén leutazhattok. A parkolás ingyenes a pálya mellett, wifi viszont csak az éttermekben található. Sok magyar síző látogat el Donovalyba, ezért a hegyen lévő éttermekben a felszolgálók sok magyar szót ismernek. Ha nem is tudsz szlovákul, ők pedig angolul, bízz bennem, akkor sem lesz gond.

 

Annaberg

Helyszín: Ausztria
Árkategória: $$
Sípályák hossza: 12,5 km
Liftek száma:

5

Magasság: 896-1334 m

 

Annaberg egy klasszikus otthonos osztrák falu. Egyetlenegy fekete pálya van a helyen, úgyhogy nem kell félned a nehéz tereptől. Ellenben rengeteg az apró vadregényes út. A kis faluban sok a pályaszállás, és nagyon barátságosak az emberek. Ha most kezded a síelést, ideális a számodra.

 

Semmering – Hirschenkogel

Helyszín: Ausztria
Árkategória: $$
Sípályák hossza: 14 km
Liftek száma: 2
Magasság: 985-1350 m

 

Semmering tökéletes választás, ha már tudsz síelni, de csak 1 napra mennétek csúszni.  Az osztrák sípálya autóval mindössze 3 óra Budapestről. A pályák nagyon szépen vannak karbantartva, fiataloknak és időseknek is ajánlható, úgyhogy akár a családdal is kiugorhattok, ha a barátok inkább aludnának a hétvégén. Ezen kívül a közelben szauna, korcsolyapálya, uszoda és teniszpálya is található. Ha nagyobb társasággal mentek, a szaunát nem szabad kihagyni (meg amúgy sem).

 

Kreischberg – Murau

Helyszín: Ausztria
Árkategória: $$$
Sípályák hossza: 42 km
Liftek száma: 13
Magasság: 868-2118 m

 

Murau a hazai síközösség egyik leglátogatottabb síkomplexuma. Itt a haladó, profi és kezdő síelők is megtalálják, amit keresnek. Budapesttől kb. 5-6 órára található, ezért érdemesebb több napra menni, ha ezt választjátok. Van lehetőség pályászállásra, de ha kicsit messzebb laktok, az sem probléma, mivel a pálya előtt egy óriási ingyenes parkoló vár titeket. A pályák gyönyörűek, jól karban vannak tartva. Sok a piros és kék pálya, de az arra vágyóknak 9 km fekete is található. Vannak meredekebb, lankásabb és erdőn átmenő, fákkal körbevett vadregényes pályák is. A hegyen lévő hüttékben (étterem/menedékház) mindig jó a hangulat, és persze mindig lehet kapni Germknödelt (gőzgombóc), amit, ha Ausztriában síelsz, feltétlenül meg kell kóstolnod. A kreischbergi több napos bérlet nagy előnye, hogy egy másik hegyre, Lachtalra is érvényes, ha esetleg megunnátok az itteni pályákat.

 

Nassfeld – Hermagor

Helyszín: Ausztria
Árkategória: $$$
Sípályák hossza: 110 km
Liftek száma: 30
Magasság: 600-2002 m

 

Nassfeld Ausztria legjobb síterepei közt van számontartva. Gyönyörű környezetben, meseszép panoráma mellett tudsz itt síelni. Nassfeldbe akkor a legérdemesebb utazni, ha már tudod a síelés technikai alapjait, mivel 69 km piros pálya húzódik a térségben. Fontos, hogy mikorra tervezitek az utazást, mert Ausztriában minden iskolában van síszünet, és ekkor széleskörű adottságai miatt sok sítábor célpontja Nassfeld.

Remélem, ettől a pár ötlettől kedvet kaptál, hogy még idén csusszanj egyet a havas lejtőkön. Ha pedig még mindig kételkednél, ajánlom a napozást a hegycsúcson. Ne felejtsd otthon a naptejet!