Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. november 27.
463717 Összes oltás

Veleszületett vagy szerzett végtagdeformitások korrigálására rutinszerűen alkalmazott műtéti technika a callotasis módszerével történő végtaghosszabbítás, mellyel a végtag hosszát akár 20-30%-ával is meg lehet növelni. A végtagdeformitások, illetve a végtagrövidülés unilaterális vagy cirkuláris fixatorokkal való korrekciója után fellépő legsúlyosabb komplikáció az idegsérülés, amely az esetek több mint 80%-ában az ideg szakadással nem járó nyúlásának következménye. Korai tünetként a hosszabbított csont környékén futó perifériás ideg ellátási területén hyperaesthesia alakulhat ki, amit gyakran kis idő elteltével hypaesthesia, jelentős fájdalom és a paraesthesia megjelenése követ. Ezek a neuropathia klasszikus tünetei. A neuropathiás fájdalom csillapítása, gyógyszeres kezelése napjainkban sem tekinthető megoldottnak. Még a máskor oly hatékony ópiátok is kudarcot vallanak.

Mivel az egér és patkány méretei rendkívül körülményessé teszik a végtaghosszabbítás modellezését, előkísérleteinket nyulakon végzetük. Morfológiai-immunhisztokémiai vizsgálatainkban a spinális ganglion nagy neuronjaiban vacuolák képződését, és a SP- tartalmú kissejtek számának csökkenését tapasztaltuk. Mindez azt sugallja, hogy bár a végtaghosszabbítás idegszakadással nem jár, a létrejövő neuropatológiai elváltozások több szempontból hasonlítanak azokhoz, amik az egér és patkány modellekben részleges vagy teljes idegátmetszést követően alakulnak ki.

Célunk a végtaghosszabbítást követő fájdalom-szindrómák mögött rejlő neuronális mechanizmusok megismerése, mely hatékonyabb terápiás módszerek kidolgozásának képezheti alapját.

 

Letöltés teljes méretben (Jobb egérgomb: “Cél mentése más néven…”)
Letöltés teljes méretben (Jobb egérgomb: “Cél mentése más néven…”)