Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. január 19.
508193 Összes oltás

A kokain és amfetamin regulált transzkript (CART) peptidek számos élettani folyamat, többek között a táplálékfelvétel, energiaháztartás, stresszreakciók, szorongás, neuroendokrin működések és a nocicepció szabályozásában játszanak szerepet.A CART szerepét a nocicepcióban főleg viselkedési vizsgálatok támasztják alá. Patkány és egér gerincvelő felszínes lamináiban – a nociceptív információ-feldolgozás kiemelten fontos területein – CART immunpozitív rostfonatot írtak le.

Munkánkban kombináljuk az elektrofiziológia, farmakológia, fluoreszcens immunhisztokémia, konfokális- és elektronmikroszópia módszereit, hogy meghatározzuk a gerincvelő felszínes lamináiban igen nagy számban jelenlévő CART immunreaktív rostok eredetét, neurokémiai sajátságait, posztszinaptikus targetjeit, valamint a CART peptidek sejtszintű hatásait a patkány hátsó szarvi neuronjain. Vizsgáljuk a CART interakcióját más neurotranszmitterekkel és az ópiátokkal is.

Eredményeink közelebb visznek bennünket a CART nocicepcióban betöltött szerepének tisztázásához. A CART peptid ópiátokkal való interakciójának felderítése olyan ópiát alapú kombinált fájdalomcsillapítók kifejlesztéséhez nyújthat segítséget, amelyek a jelenleginél kisebb dózisú alkalmazást, a tolerancia és a nem kívánt mellékhatások csökkentését/elkerülését tennék lehetővé.

 

Letöltés teljes méretben (Jobb egérgomb: “Cél mentése más néven…”)
Letöltés teljes méretben (Jobb egérgomb: “Cél mentése más néven…”)
 Letöltés teljes méretben (Jobb egérgomb: “Cél mentése más néven…”)