Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 11.
141228 Összes oltás
13281 Beoltott Semmelweis Polgár

 Lukácsi Erika

Születési hely és idő:

 

 

Végzettség:

1982.: általános ápolónő és asszisztens

1984.: szövettani asszisztens

1986.: hisztokémiai és immunhisztokémiai szakasszisztens

 

2002-2006.:Debreceni Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar

2006: orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus diploma

 
Nyelvismeret:

angol nyelv – felsőfok

 
Tudományos fokozat:

 
Munkahely és beosztás:

Pathológiai Osztály, Hetényi Géza Kórház, Szolnok

Elektronmikroszkópos és Immunhisztokémiai Laboratórium

1982-1988.: szövettani asszisztens

1988-1991.: vezető asszisztens

 

Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

1999-: kutató asszisztens

 
Tanulmányutak:

Department of Biology, Wesleyan University, Middletown, Connecticut, U.S.A.

1992-1996.: kutató asszisztens

 

Department of Biology, College of Agriculture and Life Sciences

Cornell University, Ithaca, New York, U.S.A.

1996-1997.: kutató asszisztens

 

Kutatási terület,

metodikai jártasság:

szövettan

immunhisztokémia-enzimhisztokémia

transzmissziós és pásztázó elektronmikroszkópia

immun-elektronmikroszkópia

neuronális jelölések (CTb, peroxidáz)

TUNEL módszer SDS-Page gél elektroforézis

Northern and Western minták fehérje analízise

nem-rádioaktív in situ hybridizáció / FISH

valós idejű PCR

szövet-és sejtkultúrák

monoklonális antitestek termelése, tisztítása és jelölése

kisállat perfúzió és műtétek

video mikroszkópia és kép analízis (LUCIA)

konfokális mikroszkópia

 

A szolnoki Hetényi Géza Kórházban mint szövettani, majd vezető asszisztens megtanultam a szövettan és elektronmikroszkópia elméleti és gyakorlati alapjait. Közben a rutin szövettani laboratórium diagnosztikus és bonctermi munkájában vettem részt. Számos szövettani festés methodikájat módosítottam, és bevezettem a félvékony metszeteken alkalmazható immunhisztokémiai eljárásokat. Időközben megszereztem a szövettani-kórbonctani és hisztokémiai-immunhisztokémiai szakasszisztensi képesítéseket. Később néhány kutatási témában is feladatot kaptam, melyek a vesebetegségekben kialakuló morfológiai változásokat vizsgálták.

1991-től 1999-ig az Amerikai Egyesült Államok több laborjában is dolgoztam. Gilbert professzor laboratóriumában (Cornell University, Ithaca, New York) a kísérletes munkám a kifejlett rovarok vizuális neuroetológiájára irányult. Anatómiai, elektrofiziológiai és neuronális jelöléseket (Cobalt és Texas Red) végeztünk, hogy információt gyűjtsünk azokról az ideg- és izomcsoportokról, melyek a rovarok fejmozgatását és térbeli látását koordinálják. Naegele professzor laboratóriumában (Wesleyan University, Middletown, Connecticut) a kutatás az agy két nagy területére koncentrált: az agykéregre és a bazális komplexre. Munkánk során megvizsgáltuk azokat a celluláris és molekuláris folyamatokat, melyek ezen területek kialakulását irányítják emlősökben. Kialakítottam és továbbfejlesztettem számos metodikát, főként az immunhisztokémia, szövetkultúra és elektronmikroszkópia területén. Hozzájárultam egy nemrégiben azonosított tirozin-foszfatáz (STEP) molekuláris és celluláris karakterizálásához. Immun-elektronmikroszkópiát használva kimutattam, hogy a STEP61 fehérje a striatális neuronok endoplazmatikus retikulumában található. Kísérletes munkánk során megállapítottuk, hogy immunoglobulin-G található a fejlődő agy különböző területein (az agykéregben, a kisagyban, a szaglógumóban és a retinában) és jelentős változáson megy át az agy fejlődése során. Ehhez a témához kapcsolódóan tanulmányoztuk az apoptózis jelenségét az emlős idegrendszerben. Kutatómunkámon kívül én voltam felelős a különböző oldatok és vegyszerek megrendeléséért és elkészítéséért. Betanítottam egyetemi és PhD hallgatókat és felügyeltem a laboratóriumi munkájukat.

1999-es hazatérésünk után kerültem jelenlegi munkahelyemre, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetébe, A Szentágothai János Laboratóriumba. Kezdetben perifériás idegek sérülése utáni morfológiai változásokat vizsgáló kísérletekben vettem részt, majd a caudalis gerincvelő morfológiai és neurokémiai jellegzetességeit vizsgáltam. Jelenleg a laborban futó valamennyi projektben közreműködöm.