Betűméret: A A A

A klinikáról

A II. Sz. Sebészeti Klinika 1997. november 1-jén jött létre a korábban a Szent János Kórházban működő Sebészeti Tanszék és az Oktató Kórház Sebészeti Osztályának összevonásával a Kútvölgyi Klinikai Tömb IV. emeletén, így tehát a klinika nem jogutóda a korábbi II. Számú Sebészeti Klinikának.

A klinika az egyetem oktatási rendjének megfelelően a IV. és V. éves orvostanhallgatók elméleti és gyakorlati oktatását végzi, emellett a I. és IV. éves orvostanhallgatók nyári gyakorlatát, valamint a VI. éves orvostanhallgatók gyakorlati képzését is szervezi. Rendszeresen fogad külföldi hallgatókat, elsősorban a nyári időszakban, de a nemzetközi együttműködések alapján rendszeresen megfordulnak a klinikán cseregyakorlaton lévő külföldi hallgatók. A klinika kezdettől fogva részt vesz a végzős orvostanhallgatók záróvizsgáinak lebonyolításában. A klinika oktatja a IV-V. éves angol nyelvű hallgatóknak a szabadon választható „Emergency in Surgery” című féléves tárgyat, melyre érdeklődő magyar hallgatókat is szívesen látnak. Az I. és II. éves angol évfolyamok részére „Bevezetés a klinikai orvostudományba” c. tárgy keretében előadásokat tartanak. A klinika a posztgraduális képzésben is részt vesz, egyrészt tanfolyamok szervezésével és tartásával, másrészt rezidensek folyamatos képzésével, valamint szakorvosok részére szervezett rendszeres szinten tartó tanfolyamokkal.

A klinika gyógyító tevékenysége az általános sebészet minden területére kiterjed. A gasztroenterológiai sebészeten belül kiemelten foglalkozik nyelőcső-, gyomor-, vastagbél- és végbélsebészettel. A klinika orvosai részt vesznek a Kútvölgyi Klinikai Tömbben működő endoszkópos laboratórium működtetésében. A gasztroenterológiai sebészeten belül fő profilként a colorectalis (vastag- és végbél) sebészet emelhető ki, de a felső tápcsatornát, illetve a májat és az epeutakat érintő (hepatobiliaris) műtéteket is végeznek. Emellett modern szemléletű emlősebészet és plasztikai sebészet egészíti ki a szakmai profilt. Azonnali vagy halasztott emlőrekonstrukciós és onkoplasztikai műtétek mellett jelentős számban végzik hasfali és gáttáji defektusok helyreállítását. Az intézet élen jár a minimálisan invazív (laparoszkópos) technikák alkalmazásában, az elődnek tekinthető Sebészeti Tanszéken 1992-ben az elsők között vezették be a laparoszkópos sebészetet. Ma már a laparoszkópos epehólyag-eltávolítás (cholecystectomia) mellett a laparoszkópos vastagbélreszekció, a féregnyúlvány eltávolítása (appendectomia), antireflux műtét, lépeltávolítás (splenectomia), mellékvese műtéti eltávolítása (adrenalectomia), a hasfali és lágyéktáji sérvek kezelése (hernioplastica) is rutin műtétnek számítanak. A laparoszkópos vastagbélsebészet területén sebész szakorvosok részére egyéni továbbképzési lehetőséget is biztosítanak a klinikán.