Amennyiben sürgős egészségügyi ellátásra szorul, elsőként hívja az alapellátó rendszer területi ügyeletesét. A területi ügyeletesek elérhetőségét az egyes önkormányzatok teszik közzé.

Amennyiben közvetlen életveszélyt előidéző helyzet áll elő (elsősorban, de nem kizárólag az alábbiak), akkor közvetlenül hívja az Országos Mentőszolgálat központi számát, ahol a diszpécser intézkedik az adott problémának megfelelő ügyeletes intézménybe való szállításról. Ilyen helyzet például:

    • elviselhetetlen hasi fájdalmak
    • súlyos (közúti, háztartási) baleset,
    • heveny szívizominfarktus,
    • agyi érkatasztrófa (stroke),
    • eszméletvesztés, görcsrohamok.

A Közép-magyarországi régió valamennyi, akut sebészeti, területi ellátási kötelezettséggel bíró, közfinanszírozott sebészeti fekvőbeteg-ellátó osztálya, folyamatos ügyeleti ellátást biztosít. 
Minden sebészeti osztály/klinika a területi ellátási kötelezettségének (TEK) megfelelően látja el a beutalt, beszállított, illetve személyes megkeresés útján jelentkező betegeket a hét minden napján 24 órában. 

A főváros közigazgatási határán kívüli lakcímmel rendelkezőket és a külföldi betegeket a feltalálási hely szerint, bejegyzett budapesti tartózkodási hellyel rendelkezőket az annak megfelelő intézetbe kell utalni, illetve ott kerülnek ellátásra.

Azokban az esetekben, amikor a szállítás a beteg állapotát nem veszélyezteti, a sebészeti ellátást igénylő betegeket a TEK szerint illetékes gyógyintézetben kell elhelyezni. Az egyértelműen magas időfaktorú, azaz súlyos, életet közvetlenül veszélyeztetető kórképek esetén a legközelebbi, végleges ellátás biztosítására képes intézetbe szállítandó a beteg.

A Semmelweis Egyetem ellátási rendje:
– A Semmelweis Egyetem a teljes TEK-je szerinti sebészeti betegellátást a két klinika közt az alábbiak szerint osztja meg:
o vasárnapi és hétfői napokon: II.sz. Sebészeti Klinika (Korányi tömb)
o keddtől szombatig: I.sz. Sebészeti Klinika (Üllői út)

A sürgősségi ellátásról szóló teljes hivatalos dokumentáció itt található.