Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. szeptember 23.
391128 Összes oltás

Az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikára ügyeleti időben csak a klinika szomszédjában, a 1082 Budapest, Üllői út 78./A. házszám alatt elhelyezkedő Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán keresztül lehet jelentkezni. A sürgősségi osztályon a beteg ellátását megkezdik, a klinikánk által ellátott gasztroenterológiai, illetve sürgős endoszkópos konzíliumot az oxyológus kollégák megkérik.

Amennyiben Ön sürgős egészségügyi ellátásra szorul, elsőként hívja az alapellátó rendszer területi ügyeletesét. A területi ügyeletesek elérhetőségét az egyes önkormányzatok teszik közzé.

Amennyiben közvetlen életveszélyt előidéző helyzet áll elő (elsősorban, de nem kizárólag az alábbiak), akkor közvetlenül hívja az Országos Mentőszolgálat központi számát, ahol a diszpécser intézkedik az adott problémának megfelelő ügyeletes intézménybe való szállításról. Ilyen helyzet például:

  • elviselhetetlen hasi fájdalmak
  • súlyos (közúti, háztartási) baleset,
  • heveny szívizominfarktus,
  • agyi érkatasztrófa (stroke),
  • eszméletvesztés, görcsrohamok,
  • vérzés.

Azokban az esetekben, amikor a szállítás a beteg állapotát nem veszélyezteti, az ellátást igénylő betegeket a területi ellátási kötelezettség szerint illetékes gyógyintézetben kell elhelyezni. Az egyértelműen magas időfaktorú, azaz súlyos, életet közvetlenül veszélyeztető kórképek esetén a legközelebbi, végleges ellátás biztosítására képes intézetbe szállítandó a beteg.

A COVID-járvány ideje alatt a Semmelweis Egyetemet érintő sürgős gasztroenterológiai kórképeket mind COVID-pozitív, mind COVID-negatív betegek esetén – a Sürgősségi Osztály közreműködésével – klinikánk végzi.