Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. szeptember 23.
391128 Összes oltás

Üdvözöljük az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika sztómaterápiás oldalán!

A sztóma képzés egy műtéti eljárás, amely során a tápcsatorna folytonosságát megszakítjuk és az átvágott bélszakaszt a hasfalon ejtett nyíláson át a bőr felszínére vezetjük. Az ezáltal keletkezett bélnyíláson, vagyis sztómán át a széklet  egy a hasfalra helyezett speciális zsákba ürül. Ez az eljárás számos betegség esetén válhat szükségessé, leggyakrabban a végbelet és vastagbelet érintő előrehaladott daganatos megbetegedések, inkontinencia, súlyos, életet veszélyeztető vastagbél területi gyulladásos folyamatok esetében. A sztóma képzés helye és fenntartásának ideje mindig az alapbetegségtől függ. Ez alapján megkülönböztetünk vékonybél és vastagbél területi, illetve végleges és ideiglenes sztómát. Utóbbi esetben 3-6 hónappal a műtét után a sztóma megszüntethető.

Az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikán a legmodernebb sebészeti technikák alkalmazásával látjuk el a vastagbél és végbél megbetegedések teljes spektrumát, gasztroenterológus és sebész orvosokból álló team-ünk döntései alapján. Sztóma képzést Intézetünkben csak indokolt esetben, sebészeti irányelveknek megfelelően végzünk. Erről betegeinket minden esetben műtét elött részletesen tájékoztatjuk.

Nagy hangsúlyt fektetünk a sztóma képzésen átesett betegek gondozására. Sztóma kezelésre specializálódott nővérek kísérik a betegeket a műtéti előkészítés fázisától kezdve egészen a sztóma bezárásig. Már a kórházi tartózkodás alatt minden beteg megtanulja a sztóma kezelés lépéseit, megismeri a kezeléshez szükséges eszközök használatát. A kórházi elbocsátás után is biztosítjuk a sztómaterápiás nővérrel történő hosszútávú kapcsolattartás és rendszeres konzultáció lehetőségét.

Ennek az új élethelyzetnek az elfogadása nem mindenkinek egyformán könnyű, ezért klinikai szakpszichológusok is a betegek rendelkezésére állnak, segítve őket a mindennapi életbe történő visszatérésre.