Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. szeptember 24.
391898 Összes oltás

Tájékoztató a klinikai szakpszichológiai ellátás elérhetőségéről az I.sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikán

  Klinikánkon törekszünk arra, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tudjunk ellátást biztosítani a betegeink számára. Ennek érdekében követjük a nemzetközi irányelveket és a szakirodalom ajánlásait, amelyek kijelölik a hazai gyakorlat korszerűsítésének irányai között a pszichológiai intervenciók alkalmazását a szomatikus orvoslásban. Az irányelvek kiemelik, hogy a betegellátásban a fizikai szükségleteken és az állapotjavulást célzó kezeléseken túl a pszichés, a társas és a spirituális igények területein is segíteni kell a beteget, különösen a fordulópontot jelentő események idején, és ezt ab ovo a beteg hozzátartozói részére is biztosítani szükséges. Ennek érdekében az I.sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika betegellátásának profilját Szakpszichológiai Ambulancia létrehozásával szélesítettük. A Szakpszichológiai Ambulancia klinikai szakpszichológiai tevékenységet lát el, feladataiban a fekvőbetegek ellátásához, valamint a járóbeteg-szakellátáshoz kapcsolt szakpszichológiai konzultáció, állapotfelmérés és a pszichoterápiás gondozás tevékenységeinek működtetését végzi.

  A szakpszichológiai ellátás a kórházi kezelés teljes időtartama alatt, térítésmentesen, a beteg igényeihez igazítottan vehető igénybe. Konzultációt a beteg maga indíthat saját kérésére, illetve kérheti azt a hozzátartozó, vagy a beteget kezelő team egy tagja. Konzultációt követően támogató terápia, illetve pszichoterápiás ellátás indulhat, szakmai indikáció alapján, az előre egyeztetett terápiás célok meghatározását követően. A folyamatban való részvétel minden esetben önkéntes.

A Szakpszichológiai Ambulancia fekvőbetegek részére elérhető szolgáltatásai:

 • Pszichológiai konzultáció
 • Pszichológiai állapotfelmérés
 • Szupportív (támogató) pszichoterápia
 • Alacsony intenzitású pszichoterápia
 • Krízisintervenció, kríziskezelés, pszichológiai elsősegély

A Szakpszichológiai Ambulancia járóbeteg-szakellátás formájában elérhető szolgáltatásai:

 • Rövid kognitív- és viselkedésterápiás szemléletű egyéni pszichoterápia
 • Szupportív (támogató) egyéni alappszichoterápia
 • Szomatikus betegséghez kapcsolódó stressz, szorongás és hangulatingadozás kezelésében alkalmazott alacsony intenzitású pszichoterápia
 • Stressz-kezelési készségek fejlesztése, relaxáció
 • Trauma-fókuszú egyéni pszichoterápia
 • Gyászfeldolgozás
 • Méltóságterápia
 • Műtéti felkészítés és műtét utáni rehabilitáció
 • Csoportpszichoterápia onkológiai betegek életminőségének javításáért

  A Szakpszichológiai Ambulancia betegellátási tevékenysége az I. sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikán gondozott betegekre vonatkozik, szakmai indikáció függvényében.

  Járóbeteg rendelésünkre telefonon vagy emailben történő előzetes időpont egyeztetése után lehet jelentkezni. A Szakpszichológiai Ambulancia járóbetegek részére biztosított rendelési idősávjairól és a beosztásról telefonos bejelentkezéskor, előjegyzés kérésekor tudnak érdeklődni. A rendelésre minden esetben be kell jelentkezni a földszinti betegfelvételi ablaknál.

  A klinikai szakpszichológiai ellátás biztosításával célunk egyrészt a nemzetközi irányelvekkel összhangba hozni a hazai gyakorlatot, amelyek a gyógyításban a gyakorlat részeként előírják a testi betegségekhez társuló stressz, szorongás és a hangulati hullámzás enyhülésének elősegítését a fekvőbetegek ellátásában. Másrészt tekintettel a nálunk gondozott betegek pszichoszociális igényeire célunk lehetőséget biztosítani arra, hogy betegeink korszerű, evidence-based pszichoterápiákhoz férjenek hozzá járóbeteg-szakellátás formájában, amelyek segítséget nyújthatnak a betegségéhez társuló mentális rendellenességek kezelésében és az elérhető legjobb életminőség megtalálásában.

Forduljanak bizalommal pszichológusunkhoz közvetlenül vagy kezelőorvosukon keresztül!

 

Elérhetőség:

Juhász Anita
pszichológus, klinikai szakpszichológus-jelölt
I.sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika
+36-20-825-9015
juhasz.anita@med.semmelweis-univ.hu

 

Prof. Dr. Szijártó Attila sk.
Igazgató, egyetemi tanár