Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. május 09.
236724 Összes oltás
14141 Beoltott Semmelweis Polgár

 

Nyugat-Európában és Magyarországon is a vastag- és végbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganattípusba sorolható, mind a férfi, mind a női nemben. A vastag- és végbélpolipok a vastagbélrák előfutárait, korai stádiumát jelezhetik, de időben történő eltávolításukkal a vastagbéldaganat gyakorisága és halálozása csökkenthető, így az egyik leginkább megelőzhető ráknak tekinthető.

 

Vastag-, végbélrák kialakulásának rizikótényezői:

  • előrehaladott kor (megbetegedések döntő többsége 50 éves kor felett jelentkezik)
  • családban előforduló vastagbél daganat
  • gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Chron-betegség)
  • elhízás
  • mozgásszegény életmód
  • dohányzás

Magyarországon 50 éves kor felett 9000 körüli új vastagbél daganatot diagnosztizálnak évente; és a fejlődő terápiás lehetőségek ellenére több, mint 5000 beteg meghal évente.

A szűréseknek a már kialakult vastag-, végbéldaganat mellett a még jóindulatú polipok felismerése is célja.

Szűrési lehetőségek

  • A székletbeli rejtett vér immunológiai kimutatása

A Nemzeti Egészségmegőrző Program részeként 50-70 év (egyébként panaszmentes!) közötti férfiak és nők vastagbélszűrésére javasolt, 2 évente. Ez a vizsgálat egy egyszerű, könnyen kivitelezhető, előzetes szűrővizsgálatnak felel meg, mely segítségével a székletmintában kisebb emésztőrendszeri eredetű vérzésből származó emberi hemoglobin mutatható ki. Az eredményt befolyásolhatja: C-vitamin, fogínyvérzés, egyes antibiotikumok, menstruáció.

  • Részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia)

Pozitív székletbeli rejtett vér teszt esetén, vagy gyulladásos esetekben javasolt 5 évente. A szigmoidoszkópia során a végbél és a vastagbél alsó harmadának falát 50 cm-es flexibilis csővel vizsgálják át. A flexibilis szigmoidoszkópia helyett báriumos beöntés vagy virtuális kolonoszkópia is végezhető.

  • Teljes kolonoszkópia

Önálló szűrőmódszerként – panaszmentes esetben – 50 év felett 10 évente javasolható. A nyálkahártya eltérések felderítésének, megítélésének legmegbízhatóbb módja ez az eljárás. A végbél, szigmabél, vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél átmenetének a vizsgálata egy 130-150 cm hosszú, ujjnyi vastag eszköz segítségével történik, melynek végén található egy mini-videokamera, és egy hideg fényforrás. A levegő, víz bejuttatásán, és leszívásán kívül szövetminták vételére, polipok eltávolítására is lehetőség nyílik az eljárás során. A vizsgálat eredményességéhez nélkülözhetetlen a megfelelő előkészítés, a bél teljes kitisztítása, mely 3-4 napos rost- és salakszegény étrendből, illetve hashajtásból áll. A vastagbéltükrözés rendszerint bal oldalfekvésben kezdődik, majd az esetek nagyobb részében menet közben a beteget a hátára fordítják, ahhoz, hogy a vastagbél egészét át tudják tekinteni.

Annak a betegnek, aki véralvadásgátlót vagy vérlemezke-aggregáció gátlót szed, a vizsgálat előtt 5 nappal a kezelést fel kell függesztenie, és a gyógyszer szedésének újrakezdéséről a vizsgáló orvossal kell konzultálnia.

A kolonoszkópos vizsgálat könnyebb tolerálhatósága érdekében a vizsgálat elvégzése altatásban és bódításban is kérhető.

A szűrés életet menthet

A colorectális daganatos megbetegedések döntő többsége 50 éves kor felett jelenik meg. A legtöbb vastagbélrák elhalálozás szűrővizsgálatokkal és a korai esetek, rákmegelőző állapotok kezelésével gyakorlatilag teljesen megelőzhető lenne! A megelőzés érdekében javasolt panaszmentes beteg esetén 50 éves kor felett, panaszok esetén pedig a gasztroenterológus által meghatározottak szerint szűrővizsgálatokon részt venni, a vizsgálat kellemetlenségei ellenére is.

forrás