EPEKÖVESSÉG
A hasüreg felső részének jobb oldalán, a máj alatt található epehólyagban tárolódik az epe, ami az epeutakon keresztül jut a vékonybélbe. Egyik fontos emésztőnedvünk. Epekövességről akkor beszélünk, amikor az epehólyagban vagy az epeutakban epekövek képződnek. Az epekövek rendkívül változatos méretűek és számúak lehetnek.
TÜNETEK
Az epekövek kezdetben nem mindig okoznak típusos tüneteket. A diagnózis bizonytalan hasi panaszok, vagy más okból elvégzett hasi ultrahang vizsgálat során születik. Az epekő azonban komoly kockázatot jelent. Komoly panaszokat tud okozni, ha akár egy epekő is az epehólyag szabályos mozgását gátolja (epegörcs) vagy epehólyag gyulladás (cholecystitis) alakul ki. Az epegörcs általában a has felső középső vagy jobb oldalán indul és gyakran kisugárzik a jobb lapocka alá. A fájdalom általában nagyobb mennyiségű (főleg zsíros és nehezen emészthető) étkezések után jelentkezik. Az epehólyaggyulladás tünetei hasonlóak az epegörcséhez, azonban a hasfal izomvédekezésével, hányingerrel/hányással, lázzal, felfúvódással is jár(hat). A kezeletlen epehólyag gyulladás életveszélyes epehólyag átfúródáshoz, az egész szervezetet érintő fertőzéshez vezethet. Az évtizedeken át fennálló epekövesség ismétlődő gyulladáshoz esetleg epehólyag rák kialakulásához vezethet. Epeutakban elakadt kő sárgaságot okozhat és hasnyálmirigy gyulladáshoz vezethet.
Kezelés
Az epekövesség kezelése a műtét, melynek során a köves (beteg) epehólyag eltávolításra kerül. A tűneteket nem okozó epekövesség is műtéti javallatot képez, tekintettel a lehetséges kockázatokra és szövődményekre.
MŰTÉT ELŐTT
A műtét előtt vérvétel, EKG-, hasi ultrahang- és mellkasi röntgenvizsgálat, sebész által végzett betegvizsgálat és az általános állapottól függően aneszteziológiai konzultáció szükséges.  Epeúti kövesség ill. annak gyanúja esetében ERCP vizsgálatot végzünk a kövek endoscopos (emésztő csatornán keresztüli) eltávolítása érdekében. A műtét napján tilos enni és inni, csupán – az aneszteziológussal történt egyeztetés során – az engedélyezett reggel szokásos gyógyszereket szabad egy korty vízzel bevenni. Előfordulhat, hogy a sebész a műtétet megelőző nap estéjén enyhe hashajtást, vagy thrombosist megelőző injekciót rendel el.

EPEHÓLYAG SEBÉSZI ELTÁVOLÍTÁSA (=cholecystectomia)
Az epehólyag eltávolítása történhet nyitott műtéttel (hasi feltárás) vagy laparoscopos úton. Ma elsősorban laparoscopos műtétet végzünk, mely során a sebész először felfújja a hasüreget szén-dioxiddal, majd egy speciális kamera és optika segítségével egy monitoron látja a hasüreg belsejét. További általában 3 nyíláson keresztül bevezetett eszközök segítségével kipreparálja az epehólyagot, és a nyílások egyikén keresztül eltávolítja. A Klinika egyik specialitása az egy nyílásból (köldök) végzett epeműtét, mely után nem marad látható hasfali heg (részletesen ld. a „Klinika specialitásai”). A laparoscopos megoldás minden esetben csak terv, amelynek sikere az adott műtéti helyzettől függ. A sebész bármikor dönthet a nyitott műtétre történő áttérésről. Nyitott műtét során a jobb bordaív alatt ejtett kb. 10-15 cm-es metszésen keresztül távolítjuk el az epehólyagot. Előfordulhat, hogy röntgenvizsgálatot végzünk műtét alatt epeúti kövek vagy egyéb képletek biztonságos felismerése érdekében. Epeúti kövesség esetében gyakran kerül sor nyitott műtétre. A műtét végén a nyílásokat/sebet varratokkal zárjuk, és általában benthagyunk egy vékony puha műanyagcsövet (draint) a műtéti sebek egyikében, amit a műtét másnapján eltávolítunk.
MŰTÉT UTÁN
A műtétet követően számolni kell némi fájdalommal (vénásan adott fájdalomcsillapítóval csökkentjük), átmenetileg hányinger, hányás is előfordul. A műtét után pár órával – a hányinger intenzitásától függően – a folyadék fogyasztása már engedélyezett. A műtét másnapján a szigorú epekímélő diéta megkezdhető, amit javasolt legalább egy hónapig folytatni, majd fokozatosan vissza lehet térni a zsírosabb, fűszeresebb ételekhez. Szövődménymentes esetben a beteg a műtét utáni második napon távozhat otthonába, nyitott műtét esetén átlagosan 5 napot tölt a beteg kórházban. Laparoscopos műtétet követően pár napon belül, nyitott műtét esetében pár héten belül végezheti e beteg korábbi szokásos tevékenységeit.
KOMPLIKÁCIÓK
Bár minden műtét során előfordulhatnak komplikációk, a cholecystectomia szövődményei ritkák (3-5%). Lehetséges szövődmények vérzés, környező szervek/képletek sérülése, fertőzés és láz, sérv későbbi kialakulása a metszés hegében, altatási problémák, tüdőgyulladás /halál. A szövődmények ellátása gyakran további műtét(ek)et igényelhet. Súlyos, nem szűnő hasi fájdalom, vérzés, állandó láz vagy hidegrázás, állandó hányinger illetve hányás, állandó légzési panaszok, sárgaság, fokozódó (gennyes) sebváladékozás, seb környékén észlelt gyulladás esetén feltétlenül konzultáljon orvosával.