Az emésztőszervi endoszkópia, mint a belgyógyászati gasztroenterológia és a gasztroenterológiai sebészet régóta nélkülözhetetlen kiegészítője, mára lényegében különálló határdiszciplínává vált. Az endoszkópos vizsgálatok, a hagyományos diagnosztikus és szűrő jellegű endoszkópia keretein túl, manapság kiemelt szerepet játszanak a tápcsatornai megbetegedések kezelésében és palliációjában.

Az I. sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika endoszkópos laborjának megújításával, a megalakuló Gasztroenterológiai Centrum mellett, az Invazív Endoszkópos Centrum kialakításával célunk, megfelelő keretek között, egy aktív működési rendszer megteremtése, a betegellátás, oktatás és kutatás egyetemi egység minőségi égiszének megfelelően.

A centrumban a profilnak megfelelően, diagnosztikus, szűrő és követő vizsgálatok mellett, beleértve a kapszula endoszkópos- és funkcionális vizsgálatokat is, a tápcsatornai rákmegelőző elváltozások teljes egészében történő eltávolítása (polypectomia, endoscopos mucosa resectio, endoscopos submucosus dissectio), valamint a sebészileg inoperábilisnak minősült elváltozások palliációja (pl. endoszkópos tágítás, öntáguló nyelőcső-, duodenum- és vastagbél fémstent implantatio) elérhető és alkalmazott technikák Klinikánkon. A manapság szinte kizárólag csak operatív célokra alkalmazott epeúti endoszkópos eljárást, az endoscopos retrográd cholangio-pancreatographiát (ERCP), amely során többek között lehetőség van az epeúti kövek eltávolítására, az epe- és a pancreas vezeték cytológiás mintavételére, az epe- és hasnyálmirigy-nedv elfolyásának biztosítására, valamint a szűkületek tágítására, napi rutinban végezzük. A bilio-pancreaticus megbetegedések diagnosztikájában és stagingjében alkalmazott arany-standard vizsgáló módszer, az endoszkópos ultrahang (EUH), a részletdús szerkezeti megjelenítés és a célzott szöveti mintavétel lehetősége révén (finomtű aspiráció) kiemelkedő jelentőséggel bír, mindemellett a Magyarországon csak néhány centrumban elérhető, olyan minimálisan invazív operatív beavatkozás is elvégezhető központunkban, amely során az endoszkópos képet ötvözzük az ultrahangos és röntgen képalkotással – ún. EUH-vezérelt transluminalis intervenció (pl. cystogastrostomia, epeúti drenázs, pancreas necrosectomia, plexus coeliacus neurolysis, tumor ablatio). A fentiek mellett a Klinikán kezelt és követett komplex gyulladásos bél-beteganyag (IBD) endoszkópos követésére és szükség szerinti endoszkópos kezelésére is nagy hangsúlyt fektetünk.

Az endoszkópos centrum megalakulásával, a profil-tisztításnak köszönhetően, laborunk az egyetem fő és egyetlen teljes spektrumú intervenciós endoszkópos ellátó helyévé vált, a kiemelt igényeknek eleget téve, egyben szem előtt tartva a klinikához köthető beteganyag ellátásának prioritását is.

A betegellátást az átláthatóságtervezhetőség és értékteremtés jegyében valósítjuk meg.

Személyi állomány: 8 gasztroenterológus szakorvos, 2 szakorvos jelölt, 2 rezidens, 1 PhD hallgató, 7 endoszkópos szakasszisztens, 1 adminisztrátor

 Gasztroenterológus szakorvosok:

Hagymási Krisztina – egyetemi docens

Horváth Miklós – klinikai szakorvos, endoszkópos centrum vezető helyettes

Hritz István – egyetemi docens, endoszkópos centrum vezető

Miheller Pál – egyetemi docens, ambulancia vezető

Müllner Katalin – egyetemi docens

Papp Veronika – egyetemi adjunktus

Péter Zoltán – klinikai főorvos (heti 20 órában)

Székely Hajnal – klinikai szakorvos

Szakorvos jelöltek:              Rezidensek:           PhD hallgató:

Csontos Ágnes                    Leiszter Katalin     Keczer Bánk

Czompa Diána                   Szatmári Réka

Szakasszisztensek:

Bandi Tünde – (OPT nővér, IBD nővér)

Drabb Evelin

Dudlák Melinda – vezető helyettes asszisztens

Garami Tímea

Geiger Erzsébet – vezető asszisztensPapp-Dobos Rózsa

Szabad Krisztina

 Adminisztrátor:

Hamar Judit – ambuláns betegfelvétel/előjegyzés