Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2023. február 06.
545424 Összes oltás

 

Életmód program

A 2011/2012-es tanévben útjára indult speciális életmód program az elbocsátás előtt álló felső tagozatos gyermekeink számára nyújt elsősorban segítséget.

A 4 kollégiumi apartmanszoba 12 gyermek számára ad helyet. Ebből jelenleg 7 fő nyolcadik,  2 fő hetedik, 3 fő hatodik osztályos tanuló, akik délután ½ 5-től reggel ¾ 8-ig tartózkodnak itt. A vegyes diagnózisú gyermekcsoporttal (3 fő hemiplégia, 8 fő tetraparesis spastica, 1 fő paraplégia), annak a csoportnak konduktorai foglalkoznak, amelyből a diákok többségét szakmai szempontok alapján kiválasztjuk.

A program célja egyrészt, hogy egy olyan kollégiumi életre készítse fel neveltjeinket, melyet megélve (az önellátási teendők elsajátításával) a legkisebb mértékben legyenek ráutalva mások segítségére.

Másrészt az Intézeten kívüli élet akadályainak zökkenőmentes legyőzéséhez ad útmutatót.

Heti 1 alkalommal csoportfoglalkozás keretén belül, a mindennapi életben hasznosítható fontos tudnivalókat beszéljük meg, mint pl.: a mozgássérültek vásárlási lehetőségeinek, a banki szolgáltatások, önkormányzati ügyintézés menetének megismerését, gyakorolva az ezzel járó hivatali papírok, adatlapok kitöltését, a lakástakarítási munkálatok, a különböző ételkészítési módok elsajátítását, stb. A programhoz tartozó tanulmányutakat is ehhez igazítjuk (áruházi vásárlás, önkormányzat meglátogatása, tapasztalatszerzés bankban, stb…) Tanulóink mindezek megismerésével az élet megmérettetéseire tájékozottabban, nagyobb önbizalommal tudnak felkészülni.

 

 

2014. 01. 15. Színházlátogatás

Mindig nagy izgalommal várják gyermekeink, ha intézeten kívüli programot szervezünk. Nem volt ez másképp most sem. Még decemberben javaslatot tettem, melyik színházi előadásra mehetnénk el (együtt talán utoljára), ami garantált kikapcsolódást jelenthet. A gyerekek interneten megnézték, miről szól az ajánlott előadás, kik a szereplők. Felkeltette kíváncsiságukat… Továbbkutakodtak: vannak-e még szabad férőhelyek, szabad-e az intézeti buszunk arra az estére. A jegyeket telefonon, a busz személyesen lefoglalták. (Persze, azért mi nevelők is besegítettünk…) Aztán január 15-én, szerda este alkalomhoz illő ruhát öltöttünk, bepréseltük magunkat a buszba, ami az alaphangulatot is megadta… A nézőtéren elsőként foglalhattuk el helyeinket. 19 óra 07 perckor a „Függöny fel!”gördült. Rekeszizmainkat ellazítani szinte egy percre sem tudtuk, de hát most nem is ez volt a cél! Annácska szó szerint a zsöllye alá rötyögte magát. A leghálásabb közönség mi voltunk. Élményeinket tetézte, hogy az előadás végén Pokorny Lia, Botos Éva, Papp János kijöttek hozzánk egy kis beszélgetésre. Azóta elég csak annyit mondanom „szardínia”, s a csoportszobát jóízű gyermekkacaj tölti meg. És természetesen mindenki Korzikán szeretne nyaralni! Köszönjük a Centrál Színháznak az odaadó figyelmet, a kedvezményeket, a szívélyes fogadtatást, a nagyszerű élményt! Két szösszenet diákjaink tollából: „Életem egyik legjobb és legszórakoztatóbb estéje volt” (Ricsi) „Felejthetetlen emlék marad örök életemre!” (Dávid)

 

 

Köbölösök a Petőben

Általános iskolás gyermekeim lassan már hazajárnak, ha a Petőbe jönnek, ők már otthonosan mozognak tanítványaim között. Nem gondolom, hogy ha sérült társunkkal találkoznak, megtorpannának, s ne kérdeznék meg, segíthetnek-e. Az egyik felső tagozatos tankönyv a másság elfogadását elemezgeti… Talán egy találkozás is elég, s az intézetünk kerítése mellett érdeklődve szemlélődő köbölös gyerekek e tankönyvet nézegetve, már nem is éreznék csak tananyagnak az ott olvasottakat… Meg hát a mi gyerekeinknek is feltöltődés, ha velük egykorú társaikkal tapasztalatokat cserélhetnek… A Köböl pedig már az intézet működésének kezdetén meghatározó volt mozgássérült gyermekeink számára… Így hát, 2013. 12. 12-én egy közös játékra, ismerkedésre invitáltuk az Ádám Jenő Általános Iskola 5.a osztályos tanulóit. Beszélgettünk, sütiztünk, turmixot készítettünk, a gyermekek verset szavaltak, barátságos szkanderpárbajt vívtak… Jó volt nézni a segítő kezeket, a mosolygó arcokat, az egymás iránt megnyilvánuló kedves gesztusokat. Odafigyeltek egymásra, segítettek egymásnak. S nekünk, nevelőknek nem igazán kellett irányítani. Jókedvvel, kellemes élményekkel a lelkünkben töltődtünk ezen a napon. Reméljük lesz folytatás!

LBT gyárlátogatás

2013. 11. 27-én csoportunkkal az LBT kft. „gyárába” látogattunk el. Szerettük volna, ha tanulóink megismerkednének a mozgásfejlődésüket is elősegítő segédeszközök készítőivel és a készítés munkafolyamatával. Az intézetben zajló orthopédiai szakrendeléseken felírt cipők, térdsínek, járógépek stb. méretvételét személyesen megtapasztalták már többször is, de hogy ezután mi történik, nem igazán tudták elképzelni. Az itt szerzett élmény a konduktorok számára is emlékezetes marad! A cipő megtervezését, a kaptafák készítését, a varrás, talpalás munkafolyamatát mindannyian tágra nyílt szemekkel néztük. Lenyűgöző az az aprólékos munka, mely során az illatos bőrből cipőt varázsolnak. Ezután biztos más érzés lesz belebújni abba a cipőbe, melyről tudjuk, milyen odafigyeléssel készült!

 

Vásárlás egy hipermarkatben

2013. 11. 07-én a Savoya parki Auchan áruházba mentünk tanulmányútra. Célunk az volt, hogy diákjaink kerekes székben ülve, járókerettel, bottal közlekedve személyesen is megtapasztalhassák a vásárlás folyamatát: közlekedést a polcok között, áru levételét a polcról, áru felhelyezését a futószalagra, bankkártyás, készpénzes fizetést, táskába pakolást, esetleg a jótállási jegyek érvényesítését. Hasonló feladatokkal a tanórákon, mozgásfejlesztő foglalkozásokon, a helyzetgyakorlatok során többször találkozhattak, de mindezt a valódi életben kipróbálni nagy kihívás volt a számukra. A bevásárlókocsik használata a kerekes székhez rögzítve, a vásárlókat tájékoztató táblák értelmezése, az eladókkal való kommunikáció, a vásárolt termékek csomagolásán szereplő információk befogadásával az önálló, felelősségteljes döntés meghozatala mind- mind új élményként hatott rájuk…. Diákjaink nagyon élvezték ezt a fajta tapasztalatszerzést, s különösen motiváltak lettek, mikor az áruház vezetői mindenkit megajándékoztak 1-1- zacskónyi szaloncukorral. Köszönjük a lehetőséget, hogy tanulóink az áruházi vásárlás révén ismereteiket bővíthették!

 

OTP-s élménynap

Az OTP Bank Önkéntes Pályázati Programjának keretében a XI. kerületi Karinthy F. utcai fiók igazgatója és néhány dolgozója, december 12-én élménynapot tartott az életmód programban résztvevő gyermekeink számára. Az életmód program foglalkozásain tanultakat megerősítve, játékos formában gyakorolhatták a szelektív hulladékgyűjtést, az egészséges táplálkozás fontosságát szem előtt tartva, együtt készítettek el több finomságot is. Díszeket hajtogattak, illatmintákat azonosítottak, tájékozódhattak a forintbankjegyekről és vizsgálhatták a bankjegyek biztonsági elemeit. Az együttlét lezárásaként kedves vendégeink meg is ajándékozták diákjainkat: az Intézet tankonyhájának felújításához komplett konyhai felszerelést kaptak neveltjeink.

Az első közös főzésünkre szeretettel várjuk őket vissza!