Az egyedi hangzásvilágáról ismert Guessous Mesi Junior Prima díjas énekesnő új lemezzel jelentkezik Átváltozás − Sorsok & Dalok címmel.

A Tom-Tom Records gondozásában november végén megjelenő album nagy része (13 dal) rendhagyó alkotási folyamaton keresztül született. A művész több héten keresztül készített interjúkat peremhelyzetben élő gyermekekkel és felnőttekkel, amelyek végül dalsorozattá álltak össze. Az interjúalanyok értékes belső gondolatai válnak zenévé Mesi és zenésztársai művészi megfogalmazásában. A dalokból négyhez videoklip is készült. 

A most látható, Szárnyaink című harmadik videóklip megrendítő és egyben felszabadító alkotás, amely Szalkai Anna és Szalkai Nóra 17 éves mozgáskorlátozott ikerpárról szól.

Mesi a Pető Intézetben ismerkedett meg a lányokkal, akik heti rendszerességgel meséltek neki vágyaikról, félelmeikről, pozitív élményeikről a változás, átváltozás témájával kapcsolatban. A beszélgetések egyik visszatérő témája a szárnyak és a repülés volt. Ezért is kapta a Szárnyaink címet a dal. 

Annáról és Nóriról

Az ikerlányok 28. hétre születtek, éretlenül látták meg a napvilágot. Nóri súlyos fejlődési rendellenessége miatt hónapokig kórházban küzdött az életéért. Oxigénhiányból eredően mindkettőjük központi idegrendszere sérült. Ennek következményeként Annának kétoldali, Nórinak féloldali spasztikus bénulása lett. Számtalan műtét és rengeteg gyógytorna mellett magukhoz képest szépen fejlődtek. Édesanyjukkal együtt a fővárosba költöztek, hogy egy szakszerű, támogató közegben tanulhassanak és fejlődhessenek tovább.

Az intézetben nem csak jó barátokra találtak rá, de a zene iránti szeretetük is rengeteg élményt okoz nekik.

Amíg Anna az énekkarban találta meg örömét, Nóri álma is valóra vált és zongorázni tanul. Mindketten kerekesszékkel közlekednek, mégis vidáman és pozitívan állnak az élethez. Vannak álmaik és terveik a jövőt illetően. 

A dalról

A dal az albumon található Szárnyaink dalfüzér második darabja, amely a saját szerzeményű dalegységek mellett az arab zenei hagyományból is merít. A dalban − Nóri kérésére − központi szerepet játszik a zongora. Ennek oka, hogy ez a végtelenül kitartó, kihívásokat kereső lány − tanárának, Siposné Birkás Melindának (a szakiskola vezetője) köszönhetően − szenvedélyesen szeret zongorázni. Testvére, Anna pedig az éneklés szerelmese. Közreműködőként őket is hallhatjuk és láthatjuk a frissen megjelent klipben Marouan Benabdallah magyar-marokkói zongoraművész és Boros Gerzson Dávid ütőhangszeres mellett.

Nézd meg nálunk először az új klipet!

Fotók forrása: Raffai Zsófi