Betűméret: A A A

Mozgásszervi onkológiai sebészet

általános
munkatársak

Általános

A SE Ortopédiai Klinikán az 1970-es évektől foglalkozunk kiemelten végtagi és medencetáji csont- és lágyrésztumorok diagnosztizálásával, kezelésével. Jelenleg az ország mozgásszervi csontdaganatos betegeinek mintegy 75-80%-át intézetünkben kezeljük. Szendrői professzor irányítása alatt vált az egység nemzetközileg is elismert Mozgásszervi Daganatok Centrumává. Számos feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy centrum európai színvonalon működjön. Mivel ritka daganatféleségről van szó, fontos az interdisciplinaris munka, nemzetközi kapcsolatok, konzultációs lehetőség, állandó továbbképzés itthon és külföldön, anyaggyűjtés, regiszter működtetése, alapkutatásban részvétel. Kiváló, ezen a területen jártas patológusokkal, kemo-, és radioterápiás kollégákkal, radiológusokkal, rehabilitációs szakemberekkel, gyógytornászokkal dolgozunk évtizedek óta együtt. Szoros kapcsolatot alakítottunk ki ezen közös munka céljából a Semmelweis Egyetem II.sz. Gyermekklinikájával és az Országos Onkológiai Intézettel, ahol a nálunk diagnosztizált betegek részben kemoterápiás, részben sugárkezelésben részesülnek. Felnőtt betegeink a kemoterápiát modern és egységes nemzetközi ajánlások szerint kapják a Honvéd Kórház onkológiai osztályán, Pápai Zsuzsa főorvosnő irányítása alatt. 2006-tól a szövettani minták egységesen egyetemünk I.sz. Patológiai Intézetében kerülnek feldolgozásra a legmodernebb technikai eljárások alkalmazásával. A végtagi lágyrész tumorok műtéti előtti diagnosztikájában – Sápi Zoltán Professzor vezetésével – a Skandináv országokon kívül szinte egyedülállóan alkalmazzuk a vékonytűs aspirációs citológiát, ehhez kapcsolódó citogenetikai vizsgálatokat, ami gyors, korszerű, adott esetben igen pontos módszer.
A sikeres végtagmegőrző műtétek végzéséhez kidolgoztuk a sebészi rekonstrukció lehetőségeit hazai körülmények között. Modul rendszerű tumor endoprotézist fejlesztettünk ki mellyel lehetővé vált változó nagyságú csontszakaszok, ízületek, sőt teljes csontok pótlása is ízülettel/ízületekkel együtt. Tíz éve indítottuk el a protézis rendszernek gyermekeknél alkalmazott, úgynevezett növekedési típusának beültetését, mely segítségével elkerülhető a növekedés során egyébként kényszerűen kialakuló végtagrövidülés. A modern végtagmegtartási sebészeti elveknek megfelelően nagy hansúlyt fektetünk az úgynevezett biológiai rekonstrukciós eljárásoknak,melyek során a csonttumor eltávolítása után visszamaradt defektusokat a beteg saját lábszárcsontjának, vagy donor csontszegmentumok átültetésével hidaljuk át, elkerülhetővé téve magyméretű tumor endoprotézis beültetését.
Csont- és tumorbankot hoztunk létre társintézetekkel együtt, ahol mély- fagyasztva vagy liofilizált formában tárolunk homológ csont szegmenteket, porccal fedett ízületi, úgynevezett osteochondralis graftokat, illetve tumormintákat alapkutatás céljaira.
Évi 60-100 műtétet végzünk primer végtagi és medence lokalizációjú csonttumoros betegeknél és 160-200 műtétet lágyrésztumor miatt. Gerinc és sacrum lokalizációnál betegeinket az Országos gerincgyógyászati Központba küldjük műtétre, szorosan együttműködve Varga Péter Pál főorvos úrral.
A modern képalkotó eljárások, hatékony kemoterápiás protokollok, korszerű radioterápia, rekonstrukciós sebészi technikák fejlődése lehetővé tették a végtagmegőrzést, amit mi tendenciózusan 1985-től vezettünk be a napi gyakorlatba. Ma már műtéteink 75%-a végtagmegtartó. Klinikánkon 1986-óta végzünk a medencegyűrű csontjait érintő tumorok miatt úgynevezett belső hemipelvectomiákat a végtag megőrzésével. Az eltelt idő alatt eddig összesen 110 betegnél történt ilyen típusú műtét, ami után megtörténik a csípő stabilizálása és a betegek a megfelelő adjuváns onkoterápiás kezelés mellett túlélnek, járóképességük megmarad. A végtagmegőrzés és a megfelelő életminőség biztosítása gyakran igényel multidiszciplináris sebészi megoldásokat. Gyakran a tumor kiterjedése miatt ér reszekcióra majd pótlásra kényszerülünk érsebész kollégák bevonásával. Számos esetben, pl. a belső hemipelvectomiáknál onkológus hasi sebész segít. Az egy blokkban történő tumor eltávolításánál a lágyrészek és protézis fedése gyakran igényli plasztikai sebész közreműködését is.
Klinikánk bekapcsolódott a csontdaganatokkal foglalkozó nemzetközi szaktársaságok, mint például az Arbeitsgemeinschaft für Knochentumoren (AGKT) munkájába, alapító tagjai vagyunk az EMSOS-nak (European Musculosceletal Oncology Society), Szendrői Miklós vezetőségi tagja volt mindkét fent említett társaságnak. Részt vettünk a legnagyobb európai multicentrikus osteosarcoma stúdiumnak a COSS-nak (Combined Osteosarcoma Study) 2006-ig, majd 2006-tól az EURAMOS-nak (European-American Osteosarcoma Study) is.