Betűméret: A A A

Tájékoztató IV. éves orvostanhallgatók számára 2019/2020

Tisztelt Hallgatók!

A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikája annak érdekében, hogy az új kurrikulum bevezetése a lehető leggördülékenyebb módon történhessen meg, a Hallgatók számára legfontosabb információkat ebben a tájékoztató dokumentumban osztja meg Önökkel. Kérünk mindenkit, hogy az ezeken felül akár szemeszter kezdésekor, akár a szorgalmi időszak közben felmerülő problémákkal, kérdésekkel minden hallgató első körben a hozzá beosztott oktató orvost keresse fel a gyakorlati időben.

A gyakorlatvezető döntéskörén túlmutató kérdésekkel dr. Kocsis György oktatási felelős, vagy távolléte esetén dr. Drajkó Balázst szíveskedjenek megkeresni elektronikus úton vagy személyesen munkaidőben.

A gyakorlatok beosztása, menete:

Az új kurrikulum alapján minden csoport három hetes blokkban vesz részt ortopédiai oktatásban. Az első hét inkább elméleti, a második hét inkább gyakorlati szemléletű oktatással fog telni, a harmadik hét pedig a kollokviumi vizsga letételére szolgál. Magyar csoportok számára az alábbi táblázatban látható módon minden héten a szerdai nap kivételével 8-16 óráig tart az oktatás. Minden nap rendelkezésre áll minimum 1 óra ebédszünet.

Az első héten az alábbi tematika szerint kiscsoportos szemináriumokon lesz lehetőség interaktív módon, gyakorlati szemlélettel meghallgatni illetve elsajátítani a tananyagot. A szemináriumok részét képezi majd az elméleti tananyagon túl betegbemutatás, betegvizsgálat is. A blokk második hetében a megszerzett elméleti tudás gyakorlati alkalmazásával, osztályos vizitekkel, fekvőbetegek esettanulmányaival, fizikális vizsgálat gyakorlásával, estlegesen műtétek obszervációjával, járóbeteg rendelésen való részvétellel fog eltelni. A 2. héten hétfői napon az oktatás az Országos Gerincgyógyászati Központban (Királyhágó utca 1.) lesz megtartva, kérjük a hallgatókat, hogy azon a napon a 2. emeleti konferenciaterem előtt gyülekezzenek.

A csoportvezetők egyéni mérlegelés alapján kismértékben eltérhetnek a fent leírt szisztémától, figyelembe véve azt, hogy a hallgatóknak a sikeres vizsgára való felkészülése biztosítva legyen és, hogy a betegek ill. betegségek ortopédiai szemlélete megfelelően átadásra kerüljön. Az új rendszer szerint bevezetett kisebb létszámú csoportok jelentős könnyebbséget jelentnek majd ebben mind a hallgatók, mind az oktatók számára.

 

  Hét 1         Hét 2         Hét 3        
Ortop Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
de. 8:00-11:30 (fél óra szünettel) oktatás oktatás kötelező szabadnap oktatás oktatás Országos Gerincgyógyászati Központ oktatás kötelező szabadnap oktatás vizsga vizsga vizsga kötelező szabadnap vizsga vizsga
ebédszünet (11:30-12:30) szünet szünet   szünet szünet szünet szünet   szünet            
du. 12:30-16:00 (fél óra szünettel) oktatás oktatás   oktatás oktatás Országos Gerincgyógyászati Központ oktatás   vizsga            

 

Az előadások átfogó tematikája:

  1. Gyermek ortopédia 1.

A csipőficam, a világra hozott csipőficam. A csipőizületek fejlődése, anatomiája. Dysplasia, subluxatio, luxatio, patho-, anatómiai viszonyok. Klinikai (korai és késői) tünetek, rtg. tünetek. A kezelés különböző módszerei. Osteochondritis juvenilis coxae (M.Perthes). Epiphyseolysis capitis femoris. Irritable hip.

  1. Gyermek ortopédia 2.

Gyermekkori gerincbetegségek: a helytelen tartás. Kyphosis aldolescentium (M. Scheuermann). Vertebra plana (Calvé-def.) A scoliosis. Az infantilis cerebralis paresis. Torticollis cong. Costa cervicalis. A dongaláb.

  1. A gerinc degeneratív betegségei. A végtagok ízületi és csontot érintő gyulladásos, septicus betegségei.

Lumboischialgia, discus hernia, spondylitisek, spondylarthrosis. Osteomyelitis, arthritis purulenta, kristály arthropathiák.

  1. Alsó végtag gyakoribb betegségei

Csípő degeneratív betegségei és kezelésük. Coxa saltans. A térd degeneratív betegségei és kezelésük. Felnőttkori lábdeformitások. A patella betegségei és alsó végtagi osteochondritisek.

  1. Felső végtag gyakoribb betegségei

A váll betegségei, instabilitás, rotátor köpeny szindróma, swimmers shoulder. A könyök fontosabb betegségei. A kéz leggyakoribb rendellenességei.

  1. Tumorok és tumorszerű elváltozások

Primer és secunder csont- és porc daganatok, tumorszerű elváltozások a mozgató szervrendszerben, malignus és benignus lágyrésztumorok diagnosztikája, kezelése.

 

Az oktatások helyszínei:

A blokkosított oktatás helyszíne minden esetben a Semmelwei Egyetem Ortopédiai Klinika (Üllői út 78/a, Korányi Tömb) fekvő ill. járóbeteg ellátó osztályain vagy az előadótermekben történik. A blokkok első napján minden csoport számára a gyülekezés a 2. emelet előadója előtt történik, ahol rövid eligazítást követően mindenkit értesítünk a csoportbeosztásról és a csoportért felelős oktató személyéről. A szemináriumok konferenciateremben vagy a Vízkelety teremben kerülnek megtartásra, a gyakorlati modulok pedig a 2. emeleti fekvőbeteg osztályon, a földszinti járóbeteg ambulancián vagy az 5. emeleti műtői blokkban kerülnek lebonyolításra.

A gyakorlatokhoz szükséges köpenyt a hallgatók számára az Ortopédiai Klinika biztosít, erről külön nem szükséges gondoskodni.

Ajánlott irodalom, e-tananyag:

A vizsgára való felkészüléshez ajánljuk az egyetem hivatalos Ortopédia tankönyvének legutóbbi 2018-as kiadását. Ezen túl online is elérhető lesz a szemeszter folyamán tematikánként egy-egy összefoglaló, jegyzet, ami jelentős segítséget fog nyújtani a témák közötti hangsúlyok elosztásában, a szemléletünk lényegre törő átadásában és a sikeres vizsgára való felkészülésben.

Kocsis György

Oktatási felelős

E-mail: titkarsag.ortopedia@med.semmelweis-univ.hu

Drajkó Balázs

Oktatásszervező

E-mail: balu.drajko@gmail.com