Betűméret: A A A

Röntgen osztály

 

A csont-izületi megbetegedések diagnosztikája a hagyományos röntgen diagnosztikán alapszik. Ennek megfelelően az osztályon végezzük a klinikán fekvő és ambulanter jelentkező, járó betegek vizsgálatát. Ultrahang vizsgálatokat is végzünk, főként mozgásszervi ízületi vizsgálatokat. A különböző megbetegedések szükségessége szerint CT, MR , csontscinti-graphias, PET vizsgálatokat megszervezte a klinika. Más intézetekkel való jó kapcsolataink alapján a betegek bármikor időben juthatnak hozzá a képalkotó vizsgálatok széles skálájához.

Jelenleg három vizsgáló helyiségben készülnek a betegekről normál, standard és speciális felvételek. A csont-izületi betegeknél a csontszerkezetre, más esetekben a csontok-izületek állására, mozgására irányuló különleges felvételeket készítjük el, szükség esetén átvilágításokat végzünk. A klinika speciális profiljából adódó ( mozgásszervi tumor, gyermek ortopédia, prothesis, arthroscopia, kézsebészet, osteoporosis) radiológiai teendőit is ellátjuk.

A röntgen osztály jelenlegi gépparkja hagyományos és modern röntgen készülékekkel üzemel. Átvilágítási lehetőségünk modern digitális képerősítős rendszerrel történik, eredménye lézer filmre is dokumentálható.

A műtőben és a kórtermekben több mobil röntgen készülékkel dolgozunk. Az ortopédiai műtéteknél igen gyakran (napi 6-10 műtétnél) szükség van a képerősítős rtg átvilágításra és felvételre gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. Műtétek után vagy a nehezen, egyáltalán nem mozdítható betegeknél a kórtermekben szintén szükséges felvételeket készítenünk, amikor a képminőségen kívül a beteg és a környezet sugárterhelése lényeges tényező.
A filmek előhívása automata gépekkel történik 2, 5 -4, 5 perces előhívási idővel.

A csont-izületi profilnak megfelelően a képminőség és a sugárterhelés javítása érdekében 1991-től fokozatosan átalakítottuk fólia – film rendszerünket, áttértünk jobb minőségü Kodak és Quanta Rapid fólia – ehhez tartozó film kombinációra.

1989-ben Vízkelety professzor bevezettete a csecsemő csípők és izületek-lágyrészek UH vizsgálatát. Csípőficam, dysplasia megelőzésére és kezelésére rizikó faktoros gyermek csípők vizsgálatát végezzük a klinikán, két ortopéd és a rtg szakorvos közreműködésével, évi 1700-2000 baba csípő vizsgálat történik. Így már 1-2 hónapos korban elkezdődhet a fejletlen vagy csípőficamos gyermekek kezelése, mely eddig csak 4 hónapos kor után volt lehetséges. Izületek-lágyrészek UH diagnosztikája széles skálán mozog: izületi gyulladások, lágyrész sérülések, jó és rossz indulatú tumorok, recidivák lokalizációja, izom-szalagrendszeri elváltozások, folyadék-gyülemek, stb. vizsgálati száma örvendetesen elmelkedik az évek folyamán. 1999-ben 562 ízületi vizsgálat történt, elsősorban radiológus végezte. Hasi UH-ot főként az osztályokon fekvő betegeknél végzünk primer tumor keresés vagy egyéb hasi panasz esetén. Bővített UH diagnosztikus lehetőségünk 2005-től van, EU-s pályázattal megnyert nagyobb teljesítményű készülékkel. Például: egyes lágyrész területek, izületek vérellátásának megítélésére color és power Doppler-rel, nagy ortopédiai műtétek előtt vagy után thrombosis megítélésére. A baba csípő vizsgálatokon kívül évi 600 ízületi és hasi vizsgálat történt az utóbbi évben..

A hagyományos röntgenfelvételek számát 1965-től tudjuk pontosan követni:

1965-ben 19.500 / év
1970-ben 20.300 / év
1975-ben 24.000 / év ebben az évben kezd emelkedni az ambuláns betegszám
1980-ban 35.000 / év az ambuláns felvételek, betegek száma jelentősen meghaladja az osztályos vizsgálatokat
1990-ben 48.000 / év ebben az évben kezd emelkedni az ambuláns betegszám
2000-ben 48.000 / év ami kb.100.000 műveletnekfelel meg
2010-ben 54.000 / év további jelentős emelkedés

A röntgen-felvételek számával párhuzamosan emelkedett a beteglétszám, ez utóbbi kb. 20.000 beteg/év.

Röntgen archivumunk kiválló. 1970 óta őrizzük a nálunk megjelent betegek röntgen felvételeit. Természetesen ez nagyon hely és munkaigényes feladat. Az archivum működőképességét, használhatóságát is a rtg asszisztensek biztosítják. Ez a tudományosan felhasználható anyag jelentősen elősegíti a klinika összes orvosának munkáját, mert az egyes betegeket és az egyes megbetegedéseket hosszú távon követni lehet.

Részlegünkön hat végzett asszisztens dolgozik. Az ő munkájukat dícséri a napi 250- 300 expositio és 8-10 műtői, kórtermi felvétel és az archiválási munka mely teljesítmény jól mutatja áldozatos munkájukat.