Betűméret: A A A

Mit tehetek a gyógyulásomért?

A változásokhoz való pozitív hozzáállás és a teljes körű életmód váltás mindenképpen ajánlott. 

A daganatos betegségek kialakulásához (kevés kivételtől eltekintve) civilizált életmódunk, rohanó világunk, évekig, évtizedekig tartó szokásaink és életmódunk is hozzájárul.

A tumoros megbetegedés biológiai viselkedése széles skálán mozog. A „csodás gyógyulások” hátterében – ma már tudjuk – a jól működő, jól szervezett, aktív immunrendszer áll. Talán nem is tudja, hogy az elhanyagolt fogkövesség, szuvas fog, túltermelődő nem kezelt gyomorsav, körömgombák, krónikusan gyulladt állapotú aranyér, gyógyszeresen elnyomott hasmenés, mind-mind az immunrendszert terheli, ami megpróbálja a gyulladást lokalizálni. Idővel lehet hogy már nem marad az immunrendszernek kapacitása a keletkező daganatsejtek elpusztítására.

Számos tanács, és ajánlás elérhető az orvosi segítségen túlmentően szakmai lapokban, civil szervezetek honlapján, így többek között:
Mályvavirág Alapítvány – http://malyvavirag.hu;
Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen – http://egeszseghid.hu/;
Rákbetegek Országos Szervezete – http://rakszovetseg.hu;
Magyar Rákellenes Liga – https://rakliga.hu
és az interneten is. Ezeken az oldalakon érdemes tájékozódni, és az orvosi ellátást, családi segítséget kiegészítően, a változáshoz támogatást, segítséget keresni.

Itt néhány főbb szempontot kívánunk útmutatásként adni átgondolásra a továbblépéshez.

  1. Vannak-e káros, egészségtelen szokásaim (dohányzás, túl sok alkohol fogyasztás, mozgásszegény vagy rendszertelen életmód, nem a probléma megoldását segítő hozzáállás, gondolkodásmód, nem a valóságnak megfelelő önértékelés, önismeret)? 
  2. Gondoskodom-e a szervezetem egészségéről (igénybevételnek megfelelő egészséges táplálkozás, megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás, megfelelő hosszúságú, rendszeres pihentető alvás, kikapcsolódás-szabadidő-relaxáció)?
  3. Kiegyensúlyozottan jó kapcsolatot tartok-e fenn magammal, és másokkal? Kölcsönösen előnyösek, egészségesek ezek mindkét fél részére?

Alább két tájékoztató anyagot szeretnénk megosztani az első lépések megtételéhez: