Betűméret: A A A

Transzarteriális kemoembolizáció

Transzarteriális kemoembolizáció (TACE, TAE, DEB-TACE, TAC)

Ennek  a több mint 30 éve világszerte végzett eljárás-csoportnak a lényege a következő:

A daganatok 1-2 milliméteres nagyság  elérése után speciális érnövesztő hormonokat termelnek.

Ezzel rákényszerítik a szervezetünket, hogy a daganathoz közel eső területek ereiből, kis oldalágak kezdjenek növekedni a daganat felé  és biztosítsák a daganat vér, oxigén és tápanyagellátását!

A daganatnak a normális szervezet felől „kierőszakolt”  vérellátása viszont, arra is lehetőség, hogy ezen át, mi tudjunk olyan anyagokat bejuttatni a daganatba, ami azok életlehetőségeit rontják, amivel a daganatot el lehet pusztítani! Ezeket a módszereket nevezzük éren keresztüli, vagy helyi, vagy locoregionális kezeléseknek.

Az ereket katéterezve (kis csővezetéket beléjük juttatva), sok esetben kemoterápiás szereket tudunk beadni. Ez a transarteriális chemoterápia, rövidítve: TAC. Ennek a  módszernek, az előnye, hogy a kemoterápiás szert folyamatosan(állandó katétert bent hagyva), vagy gyakran, a katéteren át beadva, el tudjuk érni, hogy a gyógyszer a vénába történő beadásnál tapasztalthoz képest 80-szor nagyobb koncentrációban és közelről, közvetlenül érje el a daganatot. Így, az ismert mellékhatások mellett, a nagyobb koncentrációjú gyógyszerrel való első találkozás, nagyobb tumorpusztító hatása a nyereség.

Ahol ez anatómiailag lehetséges, ott a katéteren át történő közvetlen gyógyszerbeadást, a daganatot tápláló erek egyidejű és ideiglenes lezárásával is kombináljuk. Ezt a módszert transarteriális chemoembolizációnak nevezzük és a TACE betűszóval rövidítjük.

Itt a közvetlen gyógyszerhatás mellett végzett érlezárás oxigénhiányt és a beadott gyógyszer kimosódásának megakadályozását is eléri.  Így ilyenkor magas gyógyszer koncentráció és a gyógyszernek a daganatban történő hosszabb időzése érhető el súlyos daganatos oxigénhiány közepette. Ez a hármas hatás minden esetben a mellékhatások mérséklődése mellett az infúziós kezelés eredményességéhez képest jobb tumorhatást eredményez!

Igen korszerű és eredményes változata a TACE kezelésnek, amikor apró érelzáró golyócskák tömegébe daganatölő gyógyszereket juttatunk és ezeket adjuk be a daganat érrendszerében katéteren át. E gyógyszer-hordozó embolizációs „postadobozokkal” végzett TACE terápiát DEB-TACE kezelésnek hívjuk. Az elsősorban vastagbél eredetű daganatok májáttéteinél használt kezelési módszerről bizonyított, hogy az infúziós, un. szisztémás kezelésnél minden szempontból sokkal jobb eredményű!

Ha olyan daganattal állunk szembe, ahol a vérellátás kifejezetten jó, de a daganat nem érzékeny a kemoterápiás anyagokra, akkor azok adása nélkül, „csak” a daganatos táplálóerek minél tökéletesebb lezárásával tudjuk a daganatot  kirekeszteni és a transarteriális embolizációval (TAE) nagyon jó daganatpusztító, de mellékhatás mentes eredményt elérni!

Valamennyi módszert általában több alkalommal, (2-3-4 hetente) ismételve, és 2-6 alkalommal végezzük.

Az eljárás leggyakrabban a bal könyökhajlatban, érzéstelenítést követő érszúrásból bevezetett katéterrel történik, amit angiográphia során juttatunk el a szükséges testen belüli pozícióba.

 Az általában 30-50 percig tartó és legtöbbször fájdalmatlan kezelés után, további 6-24 órás megfigyelést biztosítunk a páciensnek.

Azokban az esetekben, ahol a kemoterápia-érzékeny tumor nem csak a májban jelenik meg, ott a helyi máj-TACE kezelés és az infúziós gyógyszeres kezelés egymást váltva és kiegészítve, akár hónapokon át is folytatódik.

 

3_1

Kismedencei daganat környezetétől jól elkülönülő és igen jól katéterezhető érrendszere (bal oldali kép, piros nyilak). TAE kezelést követően a daganat keringése, vérellátása megszűnt (jobb oldali kép), míg a saját érrendszer sértetlen maradt (kék nyilak).

3_2

A máj nagy részét elfoglaló májdaganat (piros nyilak) MR képe. Négy évvel később a CT kontroll csak kis maradvány-tumort talált, a  TAE kezelést követően (kék nyilak).

3_3

Vastagbéldaganat májáttétének DEB-TACE kezelés előtti és utáni PET-CT képén jól lehet látni, hogy mindössze 2 éren keresztüli kezelés után a tumor aktivitása sok helyen megszűnt (nyilak) és minden helyen csökkent.