Betűméret: A A A

Helyi, daganatpusztító módszerek

Amennyiben egy daganat vagy annak terjedése helyi jelleget mutat (lokális), úgy  méretétől függően mód van olyan minimálisan invazív tűszúrásnyi behatolásból kivitelezhető daganatroncsoló eljárások használatára, amelyek a sebészi eltávolítással azonos gyógyulási, túlélési eredményeket biztosítanak.

Ezen eljárásokat kémiai roncsoló (ablációs) és hőablációs csoportba soroljuk.

A kémiai módszerek közül a legismertebb és legelterjedtebb az alkoholos roncsolás, amit angol nevének rövidítéséből alkotott betűszóval PEI kezelésként említünk. Ezt jelenleg a máj saját, elsődleges daganatainak 3 cm-t meg nem haladó eseteiben tudjuk jó eredménnyel, akár többször is ismételve, ambulánsan végezni. Az általában ultrahangvezérlés mellett a daganatba beleszúrt nagyon vékony tűn keresztül a daganatba fecskendezett 96 %-os abszolút alkohol percek alatt elroncsolja a daganatot.  A beavatkozás nem fáj, altatást, kórházi fektetést nem igényel és akár hetente több alkalommal is végezhető. Ugyanezt a technikát pajzsmirigy úgynevezett forró göbeinek műtétmentes kiiktatására is igen eredményesen használjuk!

A hőablációs módszerek közül a rádiofrekvenciás (RFA) és a mikrohullámú (MWA) termoablációt használjuk Egyetemünkön. Mindkét eljárásnál tű formájú elektromos elektródákat szúrunk a daganatba, UH vagy CT vezérlés segítségével. Az elektródákon át a daganatba vezetett igen nagy frekvenciájú váltóáram hatására olyan „vibrációs” és molekuláris szintű „pördületek” alakulnak ki, amik másodlagosan gyorsan és igen nagy hőt képeznek a daganatszövetben. Ez néhány perc alatt akár 4 cm- átmérőjű daganat „megsütését” is eredményezheti.

A kezelés során elpusztuló daganat a helyén marad, de élettelenné válik és idővel zsugorodva, hegszövet váltja fel.

A kezeléseket ambulánsan altatás nélkül, helyi érzéstelenítés, vagy esetenként kábító-fájdalomcsillapítás mellett végezzük. Utána 24 órás megfigyelésre az Onkológiai Központban biztosítunk helyet.

A kezelések ismételhetők és más kezelési formákkal (szisztémás terápia, műtét, sugárkezelés, TACE ) igen jól kombinálhatók. A módszer máj, vese, tüdő, csont elsődleges és áttéti daganatainál mutat igen jó eredményeket az elmúlt 20 év nemzetközi és hazai gyakorlat alapján.

A kezeléseket mindig az onkoteam szintjén egyeztetve, a többi szükséges terápiával összehangolva, egyénre szabottan végezzük el.

5_1

Emlődaganat májáttétének ultrahang képe. A PET-CT vizsgálat során jól látszik a daganat élénk anyagcseréje zöldes-sárga foltként. (nyilak)

5_2

Az ultrahang vezérelt RFA kezelés során a daganatba vezetett eletródán át (kék nyíl) történik a hőabláció. Ennek teljes eredményességét a kontrollként elvégzett PET-CT vizsgálat mutatja, ahol jól látszik a daganat aktivitásának, anyagcseréjének teljes megszűnte!(nyíl)

5_3

Elsődleges májrák TACE kezelését követően végzett CT vezérelt RFA. (daganat piros nyilak, elektróda-esernyő kék nyíl)

5_4

Vastagbél daganat tüdőáttétének RFA kezelése CT vezérelve. Jól látható, a horog alakú, úgynevezett esernyős elektróda(nyíl) a daganatban és a melegítés hatására a környezetben kialakuló „felhősödés”.