Betűméret: A A A

Diagnosztikus mintavételek

Jelen ismereteink szerint a daganat elleni kezelések megválasztását, azok sorrendjét, használhatóságát, és eredményességét is alapvetően az befolyásolja, hogy mennyit tudunk az adott daganat tulajdonságairól.  Ezeket a tulajdonságokat jelenleg, messze a legjobban szövettani mintavétellel, biopsiával tudjuk feltárni. Mivel a daganatokban a módosulási képesség nagy és gyors, ezért a daganatok tulajdonságainak mind alaposabb ismerete nem csak a kezelések megkezdésekor, hanem annak – akár évekig tartó – folyamatában újra és újra fontos lehet, így a mintavétel többször is szükségessé válhat.

Azért, hogy ez a perdöntő mozzanat minél pontosabb és egyben minél kíméletesebb legyen, a biopsziákat, a mintavételeket un. képalkotó-vezérelve végezzük el. Ennek során röntgen vagy ultrahang vagy CT vizsgálattal tesszük láthatóvá a kérdéses daganatot és folyamatos ellenőrzés mellett vezetjük oda a mintavételre alkalmas 1-2 mm vastag tűt.

A beavatkozásokat mindig érzéstelenítésben, de soha nem altatásban végezzük. A mintavétel után – annak jellegétől függően 2-8-24 órás megfigyelést biztosítunk a lehetséges és szerencsére nagyon ritka szövődmények észlelhetősége és szükség esetén elláthatósága érdekében.

Ilyen mintavételeket az agy és a szív kivételével valamennyi testtájról és valamennyi szervből tudunk végezni, melyek általában néhány perc (15-40) időt igényelnek.

Természetesen ilyen diagnosztikus mintavételeket csak valós és a páciens kezelése szempontjából releváns kérdés eldöntésére, többszakmás egyeztetés után és az érintett páciens egyetértésével végzünk.

  1_3  itt egy CT-vezérelt mintavétel látható, (nyíl mutatja a tűt)

A szemgolyó mellett kialakult ismeretlen daganatból is lehet biztonságosan mintát venni 1_2    (kék nyíl a szemgolyót, piros nyíl a tűt mutatja) 

 A fő hasi ütőér (aorta) közvetlen szomszédságában lévő szövetből a szükséges mintavételt a gerinc mellett vezetett tűvel, CT vezérlés során tudjuk megvalósítani biztonságosan 1_1 (sárga nyíl az ütőeret, piros nyíl a tűt mutatja)