Betűméret: A A A

Daganatos szövődmények intervenciós radiológiai elhárítási lehetőségei

Daganatos szövődmények intervenciós radiológiai elhárítási lehetőségei

 A „passage” (ejtsd passzázs),  az „áramlás”, az élet alapvető megnyilvánulása.

A tápanyagok be és kijutása, a vér, nyirok, liquor, epe, vizelet, vagy a levegő szabad mozgása az élet alapfeltétele, ezek akadályozottsága pedig, közvetlen veszélyeztetője életünknek.

 A tumorok növekedése – kiindulási helyüktől és szövettani mibenlétüktől függően – előbb vagy utóbb okoznak passage akadályt. Ezek egy része az életet közvetlenül veszélyeztető (pl. légcső összenyomódása), más részük – akár a daganat által nem is érintett szerv működési zavarába, vagy elégtelenségébe torkollva – veszélyeztetheti az életet, vagy „csak” a további terápiát ellehetetlenítő (pl. húgyvezeték elzáródást okozó áttét miatti veseelégtelenség) hatású.

 Ilyen esetekben, a minimálisan invazív, passage-biztosító eljárások mind az életminőség, mind az élethossz, mind a további kezelhetőség szempontjából meghatározó jelentőségűek!

A daganatok okozta elfolyási akadályoztatás, mint daganatos szövődmények közül, a bélelzáródás, az epeutak összenyomódása, a vénák elzáródása és trombózisa, a húgyutak elzáródása, vagy a légcső összenyomottsága a leggyakoribb súlyos és kezelést igénylő szövődmény.

Ezek intervenciós radiológiai, minimálisan invazív kezelésekor tehát nem a daganatot gyógyítjuk, hanem annak súlyos következményekkel járó szövődményét kezeljük. Ez azonban sok esetben magával a daganatkezeléssel felérő jótékony hatással bír az életminőségre és sok esetben a túlélésre is.

Ezen szövődményelhárítások legtöbbjében a szabad elfolyást (béltartalom, epe, levegő, vizelet vagy vér) az adott szerv, csatorna vagy csőrendszer belsejébe ültetett belső kitámasztás, sok esetben fém csőháló, úgynevezett stent beültetésével érjük el. Ez behelyezése után azonnal és a legtöbb esetben tartósan biztosítja a szabad áramlást, a passage-t.

Az intervenciós radiológiai passage-biztosítás repertoárjából a vénás compressziók stentelését és a katéteres thrombolysist, az uréter compresszió stentelését és más vizeletdeviációs megoldásokat, valamit a tápcsatornai és légúti kompressziók stent implantációval, vagy tápszonda beültetéssel történő ellátását említjük.

Összefoglalva kiemelhetjük, hogy a korszerű onkológiai gyakorlatban az intervenciós radiológia, az általa kínált minimálisan invazív, flexibilis ellátási lehetőségekkel, mind a tumorok diagnosztikájánál, mind az aktív és curatív célzatú daganat-terápiában, mind a daganatos szövődmények ellátásában, ma már nélkülözhetetlen, aktív szereplőként, szervesen kapcsolódik a klasszikus diszciplínák köréhez.

Rekonstrukciós CT kép a nyelőcső középső harmadának elzáródásába ültetett stentet mutat melyen át a kontrasztanyag akadálytalanul jut a gyomorba (nyíl).

4_2

Tartós táplálószonda beültetése a szájon át nem táplálható páciens esetén jelent egyszerű, biztonságos, tartós megoldást teljes értékű önálló táplálásra.

4_3

A gyomor kimenetének teljes összenyomottságát (nyíl) a beültetett fém hálóval (stent) kiváló eredménnyel javítottuk ki, ezzel biztosítva a gyomor ürülését és a táplálkozást.

4_4

Az epeutak és a patkóbél elzáródását egyszerre okozó daganat sárgaságot és táplálkozási akadályt jelentő szövődményének kettős stentelését mutatja a szín-kódolt rekonstrukciós CT kép. A stentek „T” betűt formázva egymásba is illeszkedve hidalják át az epeút és a bél összenyomott részeit (nyíl).