Betűméret: A A A

gemcitabine

 1. vérképromlás, vérszegénység – hetente vérképkontroll szükséges, ez körzetben is megtörténhet, de 24 órán belül orvos lássa a vérképet!
 2. a fehérvérsejtszám csökkenése a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenti, ezért élő vakcinával történő oltás nem ajánlott a kezelés alatt, ill. célszerű kerülni a tömeget.
 3. a vérlemezkeszám csökkenése vérzéses tüneteket okozhat, orrvérzést, bőr bevérzését, fogínyvérzést. Ha ilyet tapasztal, konzultáljon kezelőorvosával. Kerülje az acetil-szalicilsav (acetylsalicylic acid) tartalmú gyógyszereket, valamint beszéljen kezelőorvosával véralvadásgátló/antikoaguláns-terápia esetén! Ha sebészeti vagy fogorvosi kezelésre kerülne sor, kemoterápiás kezelésével kapcsolatban értesítse sebészét vagy fogorvosát! Kerülje az alkoholfogyasztást!
 4. légzési nehézség – gyakori a röviddel a gemcitabin-infúzió beadása után jelentkező enyhe légszomj, ami hamarosan elmúlik. Ha a kezelést követően fennmarad, konzultáljon orvosával.
 5. hányinger előfordulhat, elégtelen hányáscsillapítás esetén konzultáljon orvosával!
 6. fáradtság, sápadtság, étvágytalanság. A kezelés okozhat álmosságot, így a vezetés kerülendő.
 7. bőrkiütés, allergiás bőrreakciók, gyakran viszketéssel. Tünetek jelentkezése esetén konzultáljon kezelőorvosával.
 8. szájnyálkahártya gyulladás megelőzése érdekében használjon nem maró torokfertőtlenítőket (Tantum Verde®), ügyeljen a szájhigiéniára, lehetőleg lágy („soft”) fogkefét használjon, fogkeféjét három havonta célszerű cserélni! Ha fekélyek alakulnának ki, konzultáljon orvosával!
 9. hajhullás esetén parókareceptet adunk. A hajvesztés azonban átmeneti, a kezeléseket követően a haj újra visszanő.
 10. kóros vizeletvizsgálati eredmények előfordulhatnak, vér, fehérje jelentkezhet a vizeletben
 11. influenza-szerű tünetek, láz jelentkezése esetén paracetamol tartalmú készítmények szedése az ajánlott (Rubophen®, Panadol®, Ben-u-ron®). Ha a láz gyógyszerre nem reagál egy napon belül, konzultáljon orvosával!
 12. vizenyő (a bokák, az ujjak, a lábak, az arc duzzanata) esetén konzultáljon orvosával!