Betűméret: A A A

docetaxel

  1. hajhullás esetén parókareceptet adunk. A hajvesztés azonban átmeneti, a kezeléseket követően a haj újra visszanő.
  2. hányinger – hányáscsillapító recepttel ellátva, de ha nem elégséges, konzultáljon orvosával!
  3. végtagfájdalom, idegzsába szerű fájdalmak, ami főleg az alsó végtagokon szokott jelentkezni – emiatt Panadol®, Voltaren®, stb. fájdalomcsillapító szedhető; illetve az érintett végtagok tornáztatása: görgős masszírozó, lábtörlő használata, rücskös labdával való tornázás, masszírozás, magnézium és B6-vitamin tartalmú készítmények (Magne B6®, Béres Magnézium B6®) szedése javasolt.
  4. vérképromlás- kezelések között hetente, a kezelés napjától számított 1, majd 2 hét múlva vérképkontroll. Ha vérképben lényeges eltérés van, úgy ezt osztályunkon jelezze, vagy a kezelőorvosnak vagy az ügyeletes orvosnak (06-20-825-1749 v. 06-20-825-1756).
  5. megnőhet a fertőzések lehetősége, célszerű a tömegeket kerülni, gyakrabban és körültekintőbben kezet mosni. Kerülni kell egyes védőoltásokat is.
  6. véraláfutások és fokozott vérzési hajlam előfordulhat. Sebészeti és fogorvosi kezelések előtt mindenképpen szóljon a jelenleg folyó kezeléséről!
  7. allergiás reakciók elkerülése érdekében szintén kap szteroid gyógyszeres kezelést, azonban ha mégis allergiás reakciót tapasztalna (viszketés, az arca vagy keze dagadása, nehézlégzés…) azonnal konzultáljon kezelőorvosával!
  8. a kezelés több gyógyszerrel is kölcsönhatásba léphet, kezelőorvosát tájékoztassa a jelenleg is folyó egyéb (főleg gomba ellenes, baktérium ellenes vagy vírus ellenes) kezeléseiről.
  9. szédülés jelentkezhet, valamint az infúziós oldat alkoholt is tartalmaz, ezért az autóvezetés nem ajánlott. Az alkohollal kölcsönhatásba lépő gyógyszerek (például disulfiram, metronidazole hatóanyag tartalmú készítmények, illetve altatók, nyugtatók) szedése esetén konzultáljon kezelőorvosával! Ha látászavar is jelentkezik, keresse fel kezelőorvosát!