Betűméret: A A A

Fekvőbeteg részleg

Fekvőbeteg részlegünkön világos, légkondicionált, barátságos kórtermekben kapják a kezelésüket a többnapos kezelésben részesülők, illetve a kezelést követően esetlegesen kisegítő kezelésre szoruló pácienseink. A súlyos fehérvérsejt csökkenésben szenvedő betegeink részére zsilipelt rendszerű elkülönített szoba áll rendelkezésre önálló vizes blokkal.

Joggal merülhet fel a kérdés – miért ez a nagy óvatosság? A válasz egyszerű. Előfordul, hogy az onkológiai kezelés hatására a védekezéshez szükséges fehérvérsejtszám annyira alacsony lesz, hogy egy egyszerű bakteriális fertőzésnek is súlyos következménye lehet. 

A daganatos betegségek közül több napos kezeléseket igényelnek a gyomor-bél rendszert érintő betegségek, egyes nőgyógyászati betegségek, fej-nyak daganatok és bizonyos esetekben egyéb daganatok is.

A betegek a fekvőbeteg részlegre történő megérkezést követően a hozott, esetleg helyben kapott laboreredmények birtokában találkoznak kezelőorvosukkal, akivel megbeszélhetik panaszaikat és jelenlegi állapotukat. A kezelőorvos a rendelkezésre álló eredmények birtokában részletes felvilágosítást ad a kezelés menetéről, a várható mellékhatásokról, valamint az ezek enyhítését célzó lehetőségeket is végigbeszéli a beteggel és a beteg kérése esetén a hozzátartozókkal is.

Az osztályos tartózkodás idejét a kezelések és az általános erőnléti állapot határozza meg. A fekvőbetegek körében is megnőtt azon igény, hogy minél több időt tudjanak hozzátartozóik körében tölteni. Ezt lehetővé tette, hogy megjelentek kis, 150 ml-es úgynevezett infúziós pumpák, mellyel a beteg akár otthonában is kaphatja a kezelést. A gyógyszerek azonban ilyen kis-térfogat és nagyon lassú sebesség mellett vénafal gyulladást okozhatnak, ezért használatukat főként azon betegek esetében támogatjuk, akiknek valamelyik oldali kulcscsontja alá egy kicsiny gyógyszer adagoló tartályt ültetnek be. A gyógyszeradagoló tartályon keresztül adagolt fő visszérbe vezetett kanülőn adott gyógyszer ily módon nem okozza a vénafal károsodását, elszíneződését. Sajnos a szűk anyagi források miatt az otthoni kezelést választó betegek általában saját beszerzéssel jutnak az eszközhöz.