Doctor Honoris Causa címet adományozott a Nagyszombati Egyetem (Trnava University) dr. Merkely Bélának, a Semmelweis Egyetem rektorának. „Történelmi gyökereinkről nem feledkezünk meg egy pillanatra sem” – fogalmazott a tiszteletére rendezett avató ünnepségen dr. Merkely Béla, utalva a két intézmény közös múltjára is. A tradicionális ceremóniának – amelyen egyedül a rektor vehetett át ilyen elismerést – az egykori nagyszombati orvoskar épülete adott helyet, ahol a hazai képzés több mint 250 éve elindult. A Nagyszombati Egyetemet 1635-ben alapította Pázmány Péter esztergomi érsek, és 1769-ben itt alakult meg a Semmelweis Egyetem jogelődjének számító orvosi kar. 

Tradicionális rendezvény keretében, az alapító Pázmány Péterről elnevezett Pazmaneum teremben avatták dr. Merkely Bélát a Nagyszombati Egyetem (Trnava University) díszdoktorává a tiszteletére rendezett ünnepségen. A Doctor Honoris Causa cím a legmagasabb tudományos elismerés, amellyel a felsőoktatási intézmények kölcsönösen kitüntethetik professzoraikat. Mint a méltatás emlékeztet, dr. Merkely Béla a szívelégtelenség nem gyógyszeres kezelése, az invazív és nem invazív képalkotási vizsgálatok alkalmazása, a szívritmuszavarok és az akut koszorúér-betegségek gyógyítása és a sportkardiológia terén szerzett érdemeket, emellett az általa vezetett Semmelweis Egyetem az 1635-ben alapított nagyszombati egyetem jogutódja.

A dr. Merkely Béla Doctor Honoris Causa elismerésének alkalmából rendezett ünnepséget a Nagyszombati Egyetem rektora, dr. René Bílik nyitotta meg, a laudációt dr. Marek Majdan fejlesztési rektorhelyettes mondta, a díszdoktori címet dr. Vladimír Rábik tudományos rektorhelyettes adta át.

Történelmi kötelékeink kapcsán is kiemelt értékkel bír számomra a nekem adományozott Doctor Honoris Causa cím, amelyet külön öröm, hogy a Trnava University újraalapításának 30. jubileuma alkalmából vehetek át. Büszke vagyok mind közös gyökereinkre, mind erősödő együttműködéseinkre, amelyek összekötik a Nagyszombati Egyetemet és a Semmelweis Egyetemet 

– fogalmazott beszédében a rektor.

Emlékeztetett arra, hogy a Nagyszombati Egyetem 1635-ös létrehozását Pázmány Péter a legnagyobb alkotásának tartotta. Az orvosképzés megszervezése 1769-ben indult el az intézményben, miután Mária Terézia királyné kiadta az orvosi kar alapításáról szóló rendelkezését. Így jött létre Magyarország legrégebbi, ma is működő orvos- és egészségtudományi egyeteme, a Semmelweis Egyetem, amely a szakterület vezető intézménye magyarországi és regionális szinten egyaránt.

A történelmi gyökereinket – amelyek előtt mi is egy határokon átívelő jubileumi ünnepségsorozattal tisztelegtünk a közelmúltban – egy pillanatra sem feledjük – fogalmazott a rektor. Hozzátette: nem véletlen tehát, hogy a szenátusi terem két kiemelt helyén Pázmány Pétert és Mária Teréziát ábrázoló festmény függ – az ő vigyázó szemeiktől kísérve hozza meg döntéseit az egyetemi testület. A tanévnyitó ünnepségen pedig a Nagyszombati Egyetem orvoskara számára 1772-ben készíttetett jogarra tesznek fogalmat a hallgatóink – mutatott rá dr. Merkely Béla.

„Ma büszke utódokként állhatunk itt, akik jól sáfárkodtak az örökséggel. A Nagyszombati Egyetem három olyan magyar egyetem – köztük a Semmelweis Egyetem, továbbá az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem – elődintézménye, amelyek mind az élvonalban állnak a maguk területén. Az 1992-ben újraalapított, és így most 30 éves jubileumát ünneplő Trnava University pedig szintén a nagy elődhöz méltó módon hamar tekintélyt és tiszteletet szerzett a szlovákiai és külföldi egyetemi környezetben, és a legmagasabb színvonalú oktatási intézmények közé tartozik” – hangsúlyozta.

A rektor emlékeztetett arra is, hogy a két intézmény a közelmúltban együttműködési szándéknyilatkozatot (Memorandum of Cooperation) írt alá, amely megadja az alapot a további közös munkához. Ez érinti a kutatást éppúgy, mint a hallgatói és oktatói csereprogramokat, közös konferenciák, szimpóziumok, szemináriumok szervezését.

A latin nyelvű avatási ceremónián mintegy 20 magyar és nemzetközi rektor és rektorhelyettes vett részt, az ünnepségnek pedig az 1769-ben alapított nagyszombati orvosi kar egykori épülete adott helyet.

Galéria

3kép

Dobozi Pálma
Fotó: Barbora Likavska, Nagyszombati Egyetem (University of Trnava)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.