Az egyetem biobank hálózatának jövője, valamint a hazai intézmények kapcsolatai, lehetőségei voltak a Semmelweis Tudományos és Üzleti Szalon márciusi alkalmának központi témái. A rendezvényt dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg, aki elmondta: a magyar biobankok, köztük az egyetemi hálózat pozicionálása az európai versenyben alapvető. „Célunk az intézmény biobankját még versenyképesebbé tenni, hogy az elsőszámú partner, regionális éllovas legyen ezen a területen” – fogalmazott.

Az egyetem több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a biobankok terén, jelenleg mintegy 100 ezer mintát tárolnak 25 különböző létesítményben. Az intézmény 2021-ben csatlakozott a Biobanking and Biomolecular Research Infrastructure – European Research Infrastructure Consortiumhoz (BBMRI-ERIC), amellyel Európa legnagyobb biobank-hálózatának, illetve kutatási infrastruktúrájának részévé vált. Az egyetem a BBMRI nemzeti csomópontjának vezetője is egyben – emlékeztetett a rektor. „A továbblépés egyik feltétele egy egységesebb, homogén informatikai infrastruktúra az adatgyűjtéshez. Ez a célja egy hamarosan induló adattár projektnek, amely a tematikus kiválósági program keretében egyesítené az egyetem adatbázisait. A jelenlegi infrastruktúra fokozatos bővítését tervezzük, a folyamatban lévő Science Park projekt pedig lehetőséget biztosít a következő lépésre” – emelte ki dr. Merkely Béla. „A biobankok elengedhetetlenek egy versenyképes innovációs ökoszisztéma kialakításához. Elkötelezettek vagyunk az e téren rejlő lehetőségek további bővítése, vezető szerepünk megőrzése és a Semmelweis Egyetem elismertségének növelése mellett mind hazai, mind nemzetközi szinten” – tette hozzá.

Dr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója, a Semmelweis Biobank Hálózat vezetője elmondta: a biobankok nemcsak biológiai minták, hanem különböző adatok gyűjteményei is egyben, fontos adatintegrációs központok. A BBMRI Magyar Nemzeti Csomópontot a négy orvosegyetem, a Dél-pesti Centrumkórház és a Richter Gedeon Nyrt. alkotja. Jelenleg összesen 500000 mintával rendelkeznek az onkológia, a ritka betegségek, a kardiológia, a neurológia, a pszichiátria, a nefrológia, a bőrgyógyászat, a szemészet és az endokrinológia területén. Stratégiai céljaik közül elsősorban a Semmelweis Biobankok adattárházainak federált megosztását emelte ki az igazgató. Az egyetem kétmillió eurós forrásból tervezi egy olyan egységes adattár kialakítását, mely a hazai genomikai és fenomikai adatok biztonságos megosztását teszi lehetővé – jegyezte meg.

Dr. Molnár Mária Judit emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Biobank Hálózat 25 különböző klinika, illetve intézmény mintáit jelenti, amelyek közül 12 az Onkobankhoz tartozik. Összesen csaknem 100000 mintával rendelkeznek a kardiológia, az onkológia, a ritka betegségek, a nefrológia, a mentális betegségek és az asztma területén. Idén márciusban elindult a BBMRI Magyar Csomópont honlapja, ahol számos információ érhető el biobankjainkról. A BBMRI-ERIC mellett az egyetem 16 különböző Európai Referenciahálózatban is képviselteti magát.

Dr. Győrffy Balázs, a Semmelweis Egyetem Bioinformatikai Tanszékének vezetője az intézmény új kezdeményezését, az Onkobankot mutatta be. Mint elmondta, a cél az, hogy felülmúlják a Cancer Genome Anatomy Project (TCGA) eredményeit, amely komoly publikációs listát és 5500 együttműködő partnert tud felmutatni világszerte, de minimális utánkövetési- illetve kezelési adatokkal rendelkezik. Az Onkobank célja, hogy hosszú ideig (akár 10 éven át) gyűjtsön utánkövetési, szubklinikai adatokat, a kezelési adatokat pedig közvetlenül az orvosi nyilvántartások alapján vizsgálja. „Mintáink segítségével genomikai, transzkriptomikai és proteomikai adatokat is mérni szeretnénk, hogy valóban multiomikai adatokkal rendelkezzünk minden egyes betegről” – fogalmazott Dr. Győrffy Balázs, hozzátéve hogy a távlati cél diagnosztikai, prognosztikai és prediktív célokra alkalmas biomarkerek azonosítása. Az Onkobank már megszerezte a szükséges engedélyeket, létrehozta a tároláshoz szükséges infrastruktúrát, elindította honlapját és integrálta a REDCap adatgyűjtő portált; a mintavétel jelenleg 4 központban folyik. „Az idei évben összesen 800 minta összegyűjtése a cél a nőgyógyászat, a gasztroenterológia, a bőrgyógyászat, az urológia és a gyermekgyógyászat területén, jövőre pedig a pulmonológia és további területek társulnak ehhez. Reményeink szerint 2024-re elérjük a teljes kapacitást, több mint 4000 beteg mintáival” – mondta.

Az onkológia mellett a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája is aktívan részt vesz a mintagyűjtésben. Dr. Radovits Tamás, az intézmény docense emlékeztetett arra, hogy Európa második legnagyobb szívtranszplantációs központjáról van szó, ahol évi 50-65 szívátültetést végeznek. „2013-ban döntöttünk úgy, hogy biobankot indítunk a szívelégtelenség kutatása céljából. Kollégáink minden egyes szívből 122 különböző mintát vesznek ki, illetve tárolnak” – mondta. A biobank a kardiovaszkuláris tudomány szinte valamennyi részterülete, így a sejtfiziológia, biokémia, elektrofiziológia, szövettan és molekuláris biológia számára is táptalajt biztosít. 2013 óta összesen 422 szívből vettek mintákat, és bár a világjárvány lelassította a folyamatot, egy nemzetközileg egyedülálló gyűjteményről van szó. „Abszolút versenyelőnyt teremt számunkra a tudomány területén, melynek köszönhetően intenzív együttműködés alakult ki egy sor rangos hazai, illetve európai és amerikai kutatóintézettel. Természetesen nyitottak vagyunk a további együttműködésre mind akadémiai, mind ipari partnerekkel.” – mutatott rá a docens.

Dr. Németh György, a Richter Gedeon Nyrt. neuropszichiátriai portfólió igazgatója és Orbán Gábor vezérigazgató szerint neuropszichiátriai minták gyűjtésére is régóta igény mutatkozik. Ezért hozták létre 2008-ban a Schizobankot, egy skizofrénia-specifikus biobankot, amelynek célja e pszichiátriai betegség molekuláris alapjainak feltárása, majd biomarkerek, illetve új módszerek kifejlesztése a pszichotikus betegségeket célzó gyógyszerkutatások felgyorsítására. A Schizo-08 konzorciumban egyéb akadémiai és ipari partnerek mellett a Magyar Klinikai Neurogenetikai Társaság, s vele a Semmelweis Egyetem vesz részt, és eddig összesen öt pszichiátriai központban mintegy 500 beteget és kontrollcsoportként 300 egészséges pácienst vontak be. A Schizobank legfontosabb jellemzője a részletes fenomikai és longitudinális adatok integrálása a genomikai adatokkal – mutatott rá az igazgató. A Semmelweis és a Richter együttműködésének köszönhetően számos eredmény született a területen, többek között egy új gén felfedezése, egy új fenotípus azonosítása, valamint a Richter vezető pszichiátriai gyógyszere, a cariprazin új indikációkban való hatásosságának igazolása, melyek a Schizobank növekvő jelentőségét mutatják a Richter gyógyszerkutatásában. „Az egyetemek kutatás-fejlesztési ökoszisztémánk kulcsszereplői, ezért a jövőben szeretnénk közvetlenebb kapcsolatot teremteni stratégiai céljaink és a Semmelweisszel folytatott együttműködési tevékenységünk között” – zárta gondolatait dr. Németh György.

Dr. Trócsányi Sára, az Adatvédelmi és Betegjogi Központ vezetője a jogi és etikai vonatkozásokról ejtett szót. Mint elhangzott, a biobank tulajdonképpen egy adatbázis, és mint ilyen, a személyes adatok kezelését szabályozó GDPR hatálya alá esik. A jogi környezet körüli bizonytalanságok egyik oka, hogy a humángenetikai törvény világosan elkülönít két olyan esetet, amelyek a valóságban sokszor összeérnek. A megfogalmazás szerint ugyanis a biobank olyan, genetikai mintát és adatokat humángenetikai vizsgálat, illetve kutatás céljából tartalmazó mintagyűjtemény, amelynek mintái közé nem sorolandóak az egészségügyi ellátás vagy orvostudományi kutatás céljából levett, illetve valamilyen beavatkozás során másodlagosan keletkezett biológiai sejt- és szövetminták. „Mivel a jog ezt elválasztja, nekünk is így kell tennünk. Egyértelmű tájékoztatásra kell törekedni, és bármilyen tudományos jellegű kapcsolatfelvételről is legyen szó, az érintetteknek azt kell érezniük, hogy a személyes adatok kezelése minden szempontból jogszerűen történik az egyetemen” – hangsúlyozta a szakember. Az érintett jogait – a tájékoztatáshoz, illetve az önrendelkezéshez való jogot – nagyon komolyan kell venni – folytatta dr. Trócsányi Sára. Hozzájárulásra van szükség a minták és adatok felhasználásának céljához, valamint az azonosíthatóságot biztosító tároláshoz is, visszavonás esetén pedig meg kell semmisíteni mindent. Az adatvédelmi hatóság bármikor ellenőrizheti az adatkezelést, ami jogsértés esetén a modellváltás előtti, 20 milliós bírsághatár helyett 20 millió euróig terjedő bírságot jelent – figyelmeztetett a szakember.

Az eseményt a KFI Üzletfejlesztési Központ szervezte; a házigazda dr. Szabó István, a központ igazgatója volt.

Kiss Viktória
Fotó: Tuba Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.