A fiatal kutatókat elismerő, valamely nemzetközi trombózis konferencián tartott legjobb előadásokért járó Mammen Díjat kapott dr. Varjú Imre, a Biokémiai Tanszék adjunktusa. A prezentációjában bemutatott kutatásról beszámoló publikáció a rangos Circulation Research-ben jelent meg.

„Nagyon sokat jelent ez az elismerés, hiszen trombózis absztraktok kategóriában ez az egyik legnívósabb díj” – fogalmazott dr. Varjú Imre. A Mammen Díjat évente hat fiatal kutatónak ítélik oda a trombózis területén nemzetközi kongresszusokon bemutatott munkáért. A Biokémiai Tanszék adjunktusa a STH 2020 Virtual Congress eseményen előadott prezentációjával érdemelte ki az elismerést. Ebben bemutatta, hogyan azonosították a fibrinogén egy módosított (citrullinált) formáját egy vénás trombusmodellben, valamint hogy ez a fibrinogén-változat in vitro az alvadékok mechanikai ellenállását drasztikusan lecsökkenti, a lízis iránti ellenállásukat pedig növeli. Ezek a megfigyelések hozzájárulnak a trombusok szerkezetének és ezáltal a trombózis-kezelés molekuláris befolyásoló tényezőinek jobb megértéséhez.

Dr. Varjú Imre 2011-ben diplomázott a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán, PhD-fokozatát pedig 2015-ben szerezte meg dr. Kolev Kraszimir egyetemi tanár, a Biokémiai Tanszék igazgatóhelyettesének vezetésével. Ezt követően egy évet Fulbright ösztöndíjjal a Harvard Egyetemen kutatott, ahol egy egér trombózis-modellt tanulmányozott. Ennek lényege, hogy kísérleti állatokban létrehoznak, majd kioperálnak egy vénás vérrögöt, amely felépítésében és alakjában is hasonlít az emberi vénákban keletkező trombushoz. „A posztdoktori tanulmányaim célja az volt, hogy a modellt a későbbiekben Magyarországon is meghonosítsam, hogy itthon is felhasználhassuk kutatási célokra” – mutatott rá dr. Varjú Imre, aki az Egyesült Államokból hazatérve csatlakozott egykori mentora, dr. Kolev Kraszimir kutatócsoportjához a dr. Csanády László vezette Biokémiai Tanszéken. A trombózis-modell segítségével egy 15 szerzős, a harvardi kutatócsoport mellett a Semmelweis Egyetem, valamint a Magyar Tudományos Akadémia kutatóit is felvonultató tanulmány is született, melynek dr. Varjú Imre az első szerzője. A publikáció május végén jelent meg a Circulation Research nevű, jelentős impaktfaktorú tudományos lapban.

Ez egy 5 évig, hatalmas nemzetközi kollaborációban készülő cikk volt, mely mögött hosszú kísérletsorozat áll

– fogalmazott dr. Varjú Imre.

Az előadását, melyért a Mammen Díjat neki ítélték, ugyanebben a témában tartotta. A Biokémiai Tanszék adjunktusa az elismeréssel kapcsolatban kiemelte a Columbia Egyetemen megszerzett egészségkommunikációs képzésének jelentőségét. „A kutatás mellett az egészségkommunikáció a másik szenvedélyem, nem elég ugyanis a tudomány, fontos, hogy jól át is tudjuk adni azt. A pandémia is bebizonyította, mekkora jelentősége van annak, hogy a kutatások eredményeit mindenki számára érthetően be tudjuk mutatni” – emelte ki.

Hozzátette: a Semmelweis Egyetemen mind munkacsoportjában, mind a dr. Merkely Béla rektor által vezetett Tudományos Diákköri platformon keresztül egy nagyon erős tudományos képzést kapott, amelynek segítségével bárhol a világon megállja a helyét. A Harvard Egyetemen ezeken az alapokon állva megtanulta az egyedülálló trombózis-modellt, majd a Columbia Egyetemen elsajátította, hogyan lehet az ilyen eredményeket hatékonyan kommunikálni.

A Mammen Díj azért jelent különösen sokat, mert úgy érzem, ezzel az egykori műhelyeimet és tanulmányaimat is elismerték – fogalmazott dr. Varjú Imre, aki a jövőben azt tervezi, a Semmelweis Egyetemen kamatoztatja mindezen tapasztalatait.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.