A Klinikai Központ és az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) hét darab Semmelweis Szkenner megvásárlásáról döntött, amelyből négyet már ki is helyeztek a kar szervezeti egységeinél. Az eszközök a Semmelweis Kézhigiénés Oktatási Rendszer részeként a mesterséges intelligencia segítségével segítik a kézhigiéné javítását és a megfelelő kézfertőtlenítés elsajátítását. A világszerte sikerrel alkalmazott innovációt a Semmelweis Egyetem egykori hallgatói fejlesztették ki.

A magyar fejlesztésű Semmelweis Szkenner a Semmelweis Kézhigiénés Oktatási Rendszer nevű kézhigiénés minőségbiztosítási rendszer részeként olyan mesterséges intelligencia alapú szoftvert alkalmaz, melynek segítségével a készülék a speciális Semmelweis Rub alkoholos szerrel megmosott vagy fertőtlenített kezekről egy-egy digitális felvételt készít, ezt kiértékeli és azonnal megjeleníti. Az így kapott képen látható, kezeink hány százalékát vontuk be fertőtlenítővel, hol és mennyi kézfelület maradt ki – kézhigiénés gyakorlatunk ennek köszönhetően fejleszthető. Az adatokat az eszköz egy elemző rendszernek továbbítja, ahol később is visszakövethető és látható a fejlődés. A teljes folyamat a kézfertőtlenítéstől az eredményig mindössze 40 másodpercet vesz igénybe.

A Semmelweis Egyetem Klinikai Központja és az ÁOK Dékáni hivatala hét darab Semmelweis Szkenner beszerzéséről döntött a kézhigiéné színvonalának emelése érdekében, melyek közül négyet már működésbe is helyeztek a Kórházhigiénés Osztály koordinálásával. Ezek a kar következő szervezeti egységein találhatók meg:  

  • Semmelweis Egyetem Elméleti és Orvostudományi Központ (EOK)
  • Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
  • Sz. Gyermekgyógyászati Klinika
  • Belgyógyászati és Hematológiai Klinika

Az EOK-ban, az épület bejáratánál található eszköz úgynevezett visitor-módban működik, azaz azonosítókártya nélkül, bárki kipróbálhatja.

Azt várjuk az eszközök használatától, hogy összességében javul a Semmelweis Egyetemen dolgozók kézhigiénés gyakorlata. A hallgatók első éves koruktól találkozhatnak a szkennerrel és a folyamatos kontroll lehetősége segíti számukra is a kézfertőtlenítés tökéletes elsajátítását

– hívta fel a figyelmet dr. Antmann Katalin, a Kórházhigiénés Osztály osztályvezető főorvosa. Az intézmény munkavállalói a kihelyezett szkennereket használva győződhetnek meg arról, mennyire hatékony az általuk alkalmazott kézfertőtlenítési gyakorlat, a hallgatók pedig elsőévesként az Ápolástan gyakorlat során használhatják az eszközöket, a mögötte álló, mesterséges intelligenciával pedig másodévesként ismerkedhetnek meg az egyetemen – tette hozzá.

A Semmelweis Kézhigiénés Oktatási Rendszert Magyarországon már több mint 50 helyen, világszerte pedig 30 ország (köztük Olaszország, Hongkong és Dél-Korea) 400 városának kórházaiban és egészségügyi intézményeiben alkalmazzák – mondta el Haidegger Tamás, a rendszert kifejlesztő HandInScan Zrt. egyik alapítója és vezetője, hozzátéve: ő, és a cég másik négy alapítója is a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös, Orvosbiológiai mérnök képzésén szerezték meg azt a szakmai alapot, amelynek segítségével megalkották az orvostechnikai eszközt.

Az egyetemen megtalálható szkennerek célja, hogy teljes pályájukon végigkísérjék a hallgatókat: már első egyetemi napjukon találkozzanak a készülékkel, majd képzésük során a gyakorlatokon ennek segítségével sajátítsák el a megfelelő kézmosást és fertőtlenítést, végül pedig rezidensként és az intézmény klinikáin dolgozva is a Semmelweis Szkennerrel győződjenek meg róla, megfelelő-e a kézhigiénés gyakorlatuk – hívta fel a figyelmet.

A Semmelweis Szkenner és a mögötte álló rendszer Semmelweis Ignác kézhigiénével kapcsolatos céljainak 21. századi megvalósítása – emelte ki Vértesy Gyula, a HandInScan konzulense és Semmelweis Egyetemmel kapcsolatos programmenedzsere, aki szerint az eszköz egyedülálló technológiáját az is bizonyítja, hogy 2015-ben Red Dot díjjal, 2020-ban pedig IF Gold Awarddal és egy újabb, a szolgáltatás design kategóriájában odaítélt Red Dot kitüntetéssel jutalmazták.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.