A tavalyi helyezéséhez képest 6 helyet javítva a 64. helyen végzett a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) feltörekvő gazdaságú országok egyetemeit rangsoroló listáján, ezzel a legelőkelőbb helyen áll a magyar felsőoktatási intézmények között. A Quacquarelli Symonds (QS) szintén a közelmúltban kiadott szakegyetemi listájának fő tudományterületei közé tartozó élet- és orvostudomány kategóriában 23 helyet lépett előre az egyetem, amely így a 272. helyen végzett, hazai szinten a legjobb eredményt elérve.

A Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi szakterületi rangsora (rankings by subject) öt nagy tudományterületen méri össze a világ egyetemeit.

A Semmelweis Egyetem az élet- és orvostudomány (Life science and medicine) kategóriában a múlt évhez képest 23 helyet előrelépve a 272. helyen végzett –  hazai szinten a legjobb eredményt elérve.

A Debreceni Egyetem a 401-450., míg a Szegedi Tudományegyetem a 451-500. közötti pozícióban található.

Nyári gyakorlaton az Általános Orvostudományi Kar hallgatói, 2020. július

A szűkebb tudományterületek listáján a Semmelweis Egyetem az orvostudomány (Medicine) és a gyógyszerészet (Pharmacy & Pharmacology) képzési területen a 201-250 hely között szerepel. 

A QS nemzetközi szakterületi rangsor készítői a listák összeállításánál négy szempontot vesznek figyelembe: az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, az intézmény hírnevét a tudományos szférában, a munkáltatói véleményeket, továbbá az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort (h-index citations).

Szintén most jelent meg a Times Higher Education Emerging Economies University listája, amely a feltörekvő gazdaságú országok egyetemeit méri össze; 48 ország 606 intézménye szerepel az összeállításban, 13 indikátor alapján rangsorolva.

A magyar egyetemek közül csak a Semmelweis Egyetemnek sikerült a legjobb 100 közé bekerülnie, a tavalyi 70. helyezéshez viszonyítva 6 helyet javítva a 64. helyen végzett, ezzel a listán szereplő kilenc magyar intézmény közül a legjobb eredményt érte el.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 147., a Pécsi Tudományegyetem a 155., a Debreceni Egyetem a 195., a Szegedi Tudományegyetem a 201-250. közti helyezést kapta meg, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem 351-400. helyen zárt, a Szent István Egyetemet a 401-500. hely közé sorolták, a Miskolci Egyetem – amely új belépő ezen a rangsoron – pedig az 501. hely fölött végzett.

Dobozi Pálma, Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.